Jyra |
|
(8.12.2009 11:32:57) Prosím o radu holky pekařky- už dva roky po sobě jsem měla linecké příliš tvrdé. Jíst se dalo, ale nerozplývalo se na jazyku. Přitom recept je stále stejný jako dřív, kdy jsem ho tvrdé neměla. Peču z másla, mouky, žloutku, citr. kůra, cukr. Někde jsem četla, že je dobré přidat citr. štávu. Jinde zase, že je možné, že při zpracování moc podsypávám moukou....
|
Teraza Horáková |
|
(8.12.2009 11:34:39) a jak ho skladuješ???? Jeden den napeču, to je trochu tvrdé, pak druhý den namažu a v krabici do studeného sklepa. Pak změkne (pokud ho nesežerou )
|
Jyra |
|
(8.12.2009 11:36:39) Skladuju ho ve studeném špajzu, v papírové krabici.
|
irlev |
|
(8.12.2009 11:37:58) Když mi nechce cukroví měknout, dávám k němu kousek jabka - postupně měním. Funguje dokonale.
Anebo - taková rychlovka, do mrazáku a pak zas rozmrazit - ale to jabko je takový lepší :)
|
|
Teraza Horáková |
|
(8.12.2009 11:39:52) pak je chyba někde v poměru.... to je zvláštní (p.s. podsypávám taky dost) - ale..... necháváš zadělaný těsto odpočinout přes noc v lednici, nebo pečeš hned?? Odpočinout přes noc je lepší, tohle těsto chce studený, aby nelepilo, pak se tolik nelepí... a není třeba tolik mouky na válení.
|
|
|
Ivona,Klára02,Tereza06 | •
|
(8.12.2009 11:36:54) musí být v papírové krabici,my už jsme pekli,zdobit budu až před vánoci,ale už po 3 dnech se rozplývá
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(8.12.2009 11:36:57) Ahoj Terez, děkuju za tu radu přidat při pečení v horkovzdušné troubě teplotu. Cukroví je jak malované.
|
Teraza Horáková |
|
(8.12.2009 11:38:30) není zač, naopak mám radost, že se povedlo. Včera jsem upekla ty zadělaný 4 druhy... (takový ten náš základ) a řeším co dál, pokud nebudu vanilkový rohlíky dělat znovu ) Dvojí dávka - 700 gramů mouky a v noci na nich byla škodná
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(8.12.2009 11:39:47) já dělám 21dkg hl.mouky, 14kdg másla, 7dkg cukru, 1 vanil. cukr, 1-2 žloutky, citr.kůra a nepodsypávám vůbec
ale hladká mouka je letos nějaká divná spíš vypadá jak polohrubá
|
|
ALianan |
|
(8.12.2009 11:45:08) Zkus přidat trochu (opravdu malinko, na špičku nože) prášek do pečiva.
|
|
Inka | •
|
(8.12.2009 11:46:52) Mám recept se solamylem, to je fakt hodně křehký.
|
|
..maya.. |
|
(8.12.2009 11:47:49) dávám do ledničky nebo za okno, a myslím že tomu hodně pomáhá poleva, kupuju čokoládovou a bílou, tím to halabala ozdobím a použiju cukrářské zdobení a je to měkčí než ty nezdobené, zrovna dneska budu dělat těsto, tak tady nasbírám rady
|
|
*Owls* |
|
(8.12.2009 11:54:42) Těsto nepodsypávám, válím mezi igelity. Po lepení dávám do krabice s jablkem. Cukroví je pak krásně měkké.
|
|
Ningit |
|
(8.12.2009 12:25:23) Myslím, že tady ještě nezazněla jedna dost důležitá věc: suroviny na těsto je třeba smíchat co nejrychleji, pokud možno by to nemělo trvat déle než 3 minuty!! Delším hňácáním se těsto zahřívá a pečivo je pak tvrdé. To platí pro všechna křehká těsta. Při zpracování je dobré si dát všechny suroviny na vál, máslo mít nakrájené na kousky, dobré je ochladit si předem ruce ve studené vodě (a pak utřít), a zbytečně dlouho se s tím nematlat. Ze zkušenosti vím, že do těch tří minut se těsto zpracovat dá.
|
Sharien |
|
(8.12.2009 12:34:30) Nemyslim, bezne si do misek nahazim suroviny na ruzne testa a pak je prohazuju v pekarne... dela se 10 min minimalne, malinko se ohreje a nicemu to nevadi, stejne se pak dava ztuhnout do lednice Ja bych to videla na spatny pomer surovin, prilisne podsypavani, ususeni v troube nebo skladovani. Neni dobre to moc podsypavat, zapracuje se vetsi mnozstvi mouky a je to tuhy, takze mezi igelity a jde to uplne bez Pect rychleji na vic, neususit, skladovat v prodysne krabici nebo v neprodysne s necim. Misto jablka doporucim chleba, zmekne to stejne, nechyta to tolik plisen a nanacichne
|
|
Paradox |
|
(8.12.2009 12:35:24) Ano, souhlasím. Zpracovat opravdu bleskurychle, to je základ úspěchu. A taky nahrazuji asi 1/4 hladké mouky Solamylem. Cukroví je jemné a křekhé.
|
Krakatice |
|
(8.12.2009 13:09:46) Ano, zpracovat rychle. Při dlouhém zadělávání se těsto "zapaří"
|
Krakatice |
|
(8.12.2009 13:19:26) Letos jsem zkoušela linecké, recept je přímo na obalu Hery. A je dobrý
|
|
|
|
|
zerat |
|
(8.12.2009 13:12:08) Přijde mi to jako špatné poměry. Já si těsto připavuju v pekárně - ale mám trošku jiné těsto než jsem měla "x" let -kupodivu mi ho láduje ve velkém i manžílek, který linecké nemá rád A taky záleží na jakou tloušťku ho vykrajuješ. Já miluju tenoučké, takže si s tím vyhraju, ale jednoznačně to stojí za to Vysoké tvary a ještě lepené nesnáším - fakt mi to vadí Jakmile vychladne, tak ho slepím(lineckou nebo rybízovou marmeládou) a pak se opravdu rozplývá na jazyku. Přidávat jablko mi připadá zbytečné - když je dobré linecké a dobře promázlé marmoškou a skladované v krabici vyložené igelity, tak to podle mě není třeba
|
|
Krakatice |
|
(8.12.2009 13:20:58) Hned po vychladnutí, za týden nebo pár dnů před tím, než je dám na stůl? A jakou používáte marmeládu?
|
zerat |
|
(8.12.2009 13:27:17) Amando, chceš-li, aby bylo linecké "natažené" marmeládou a rozplývalo se, tak máznout minimálně týden před Vánoci - teda já bych 2 dny před neriskovala, přejde mi to na "naležení" málo. Já už mám namazaný v lednici, ale to se beztak do Vánoc sní, takže mě čeká ještě příští týden repete Já mažu nejlíp rybízovou marmeládou - je krásně červená, kyselá ... fakt výborná v kombinaci s lineckým a když nemám rybízovou, tak mažu "Lineckou marmeládou" - je taky moc dobrá, jen je takový sytější červená
|
Krakatice |
|
(8.12.2009 13:30:07) Zerat, díky. Takže o víkendu budu mazat
|
|
|
|
Del |
|
(8.12.2009 13:43:40) mě se osvědčilo dát i trochu rumu do těsta, případně rozkrojené jablko do krabice
|
|
Anadar |
|
(8.12.2009 13:53:11) Uber trochu cukru.Poměr 3:2:1 je považován za ideální,ale může být cukru i méně.Cukr totiž těsto jakoby slepí a ono je méně křehké. Hodně křehké jsou třeba vanilkové rohlíčky,tam je v receptech cukru docela málo,jelikož se v něm obalují, a těstu to vyloženě svědčí.
|
|
j a tři | •
|
(8.12.2009 15:19:26) Ahoj, nacpi ty upečené do papiňáku.Když tam budou pár dní zavřené, změknou-i bez jablka.Mám fakt vyzkoušeno a funguje to
|
|
|