Limai |
|
(22.10.2009 17:45:07) Pečete vánoční perníčky?Já cukroví peču,ale perníčky jsem ještě nikdy nedělala a letos je chci poprvé zkusit,ovšem nemám zkušenosti.Chtěla bych nějaký fakt super recept,aby byly chuťově výborné,a nevím zda jsou lepší ty co se nechávají uležet několik týdnů,aby změkly,nebo ty co jsou měkké hned.A jak dlouho předem je potřeba upéct,aby byly na vánoce měkké?Asi to bude závislé také na receptu?
|
Rosie |
|
(22.10.2009 17:52:49) Peču každý rok a vždycky mi ztvrdnou. Nevím, co dělám špatně, mám doma x receptů na zaručeně netvrdnoucí perníčky, ale prostě se nedaří. Jablko nepomáhá, prostě jsou kamenné, i když předtím byly měkké. Asi je to tím, že je nemám kam uložit, bydlíme v paneláku, balkón nemáme, tak je mívám v lednici.... ale asi chtějí něco jiného
|
Vaal |
|
(22.10.2009 17:55:50) Rosie, chlad děsně vysušuje..tak možná proto? Nechala bych je normálně někde v krabici na skříni...Jinak perníčky taky nepeču, ale chtěla bych, tak jsem zvědavá, co kdo poradí
|
|
lipoo |
|
(22.10.2009 17:56:08) ani u chleba ti nezměknou????Když dáš tři kousky perníčků ke krajíci chleba do sáčku??do druhýho dne je z perníků "břečka" Já udělala loni měkký,ale už nevím,podle jakýho receptu to bylo
|
|
lipoo |
|
(22.10.2009 17:56:45) rosi-a nemáš je moc tenké??já je válelo kdysi na tenko-a to pak měkký nebudou nikdy
|
Renda | •
|
(22.10.2009 17:58:15) Rosie,hlavně se nesmí upéct moc, to pak nezměknou nikdy :-(
|
Renda | •
|
(22.10.2009 18:00:01) Třeba tady je spousta receptů http://www.pernicky.wbs.cz/Pernikove_recepty.html
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:02:36) Holky na tvrdé perníčky je jednoduchá finta. Zaručuji,že do dvou dnů je máte úplně měkoučké. Do krabice dáte na čtvrtky nakrájené jablíčko a ty perníčky z toho jablka natáhnou vlhkost. Dřív jsem taky bědovala,že mám perníčky tvrdé,ale ségra mi poradila a tak už několik let máme perníčky měkké.
Mimochodem včera jsem v Globusu za 38 korun koupila tubu už rovnou plněnou tou bílou cukrovou polevou na perníčky. Jsou k tomu 4 různé nástavce na různé ornamenty.
|
lipoo |
|
(22.10.2009 18:03:22) já nejradši zdobím pytlíčkem,tu tubu si nějak neumím představit
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:07:09) Já mám už několik let koupené takové plastové tuby(představ si to jako větší tubu od zubní pasty. Na to si nandáš koncovku a na druhé straně pak takový vytlačovák. Je to velmi praktické,když třeba zdobíš barevně,což já kvůli dětem dělám. Respektive oni škemrají,že to chtějí dělat,já jim na to skočím a pak jak blbec do půlnoci zdobím to co oni už nechtějí dělat.
Tahle kupovaná tuba taky vypadá jako tuba od zubní pasty a v ní je už přímo ta poleva.
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:08:43) Tohle je ta prázdná zdobička do,které si doma nandáš tu polevu sama. Je to fakt praktické a dá se to umýt v myčce.
|
lipoo |
|
(22.10.2009 18:09:58) a to je měkoučký,že se to dá tlačit? http://www.hobby-info.cz/art.php?id=perniky tady jsou perníčky
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:12:45) Lízo, možná drahej,ale ušetří čas. Mě to za těch 38 korun před vánoci stojí.
Je to tahle tuba:
Lipoo, na té tubě píšou,že to máš chviličku jemně stlačovat,ale i teď je to měkké.
|
|
|
|
Líza |
|
(22.10.2009 18:09:48) No, když si vezmu, že tuba i s náplní mě přijde na 38 korun, zatímco doma si polevu v množství zřejmě o dost větším utřu z jednoho bílku, trochy cukru a pár kapek citronové šťávy a použiju na to klasické zdobítko nebo sáček s ustřiženým rohem, tak mi tuba z Globusu přijde jako celkem drahej špás.
|
Ája Fíková |
|
(22.10.2009 19:34:43) Lízo, souhlasím, taky dělám polevu doma, zdobím mikrotenovým sáčkem a jen bíle. Pokud mě holky hodně přemlouvají, obarvím si polevu taky sama. Jen loni jsem se nechala zlákat sadou barevných polev v tubičkách a ty polevy byly na chuť hnusný, takový umělý a barvy hodně výrazný, takže už nikdy.
Tinas, jablko u perníčků se mi taky osvědčilo.
|
|
|
|
|
|
|
lipoo |
|
(22.10.2009 18:02:49) jo,jo..nesmí být tenký a nesmí se "přepíct"-to jsem zapomněla...peče se to fakt jen chvilinku-snad pět minut?...já měla někde netovou stránku,kde je to hezky popsané-zkusím najít.
|
Eržika. |
|
(22.10.2009 18:17:16) Dají se jíst hned:
40 dkg hladké 14 dkg moučkového cukru 6 dkg tuku 2 celá vejce 10 dkg medu 1 prášek do perníku
rozehřeju máslo, cukr, med a smíchám se zbytkem, nechám odležet minimálně do druhého dne. nepříliš tenké péct na pečícím paíře, před pečením potřít valžnou vodou je to jednoduché, dostupné a zaručené
|
|
|
|
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:23:18) Rossie, taky bydlíme v paneláku a dle receptu, který jsem sem psala je mám vždycky měkké a skladuju je v lednici - uzavřené v sáčku a dané v krabičce a nebo i mimo krabičku příp. do sáčku přidám půlku jablíčka jak píšu v receptu. Já osobně mám veškeré cukroví raději "ohřáté" na teplotu místnosti, takže stačí dát na chvíli na tácek a podávat až po nějaké chvíli a jsou opravdu výborné
|
|
Insula |
|
(22.10.2009 19:20:33) Dostala jsem recept od kamarádky s tím, že se musí dělat asi 3 neděle před vánocemi, aby změkly. Hned po upečení byly krásně měkké a na vánoce jako beton. Přitom jsem je skladovala tak, jak mi bylo porazeno. Takže už nedělám. Jsem ráda, že nejsem jediná, komu se stalo to samé.
|
zerat |
|
(22.10.2009 19:47:29) Insul, pokud by perníčky byly skladované v dobře uzavřeném sáčku a v tom sáčku s nimi půl jablíčka, které bys čas od času vyměnila, tak by perníčky na 99,9% opravdu změkly.
|
Insula |
|
(22.10.2009 20:03:47) Tohle udělala kámoška a oni zplesnivěly. Ale já je měla na skříni.
|
zerat |
|
(22.10.2009 20:07:16) Tý jovka, jak jí mohly zplesnivět? To tam nechala tu jednu půlku jablíčka tři měsíce, ne? Kdyby to jablíčko měnila a hlídala, tak by jí opravdu nic nezplesnivělo. To jablíčko se tam samozřejmě nedává dva měsíce před Vánoci- já ho tam dávám vesměs tak 14 dní před Vánoci(a to tu půlku stihnu několikrát vyměnit), spíš jen pro jistotu a fakt plesnivého nikde nic Ale jak jsem psala níž- veškeré cukroví skladuju v lednici uzavřené v sáčcích a příp. v krabičkách od bot...
|
|
|
|
|
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:13:26) PERNÍČKY * hned měkké!
Ingredience na těsto: 400 g hl. mouky 00 extra 75 g Hery 2 celá vejce 140 g moučkového cukru 2 lžíce medu 1 lžička jedlé sody Ingredience koření: 1 lžička ml. anýzu, 1/2 lžičky skořice; 7 hřebíčků a špatka badyánu = umlet. (já používám a mám odzkoušené kupované koření "Medový perník"-je nejlepší! nebo prostě jakékoliv perníkové koření). Těsto vyválet na sílu obyčejné tužky (může se míň - zkrátka jak vám vyhovuje) a vykrojené tvary potřít vejcem(možno vejcem potřít až horké po vytažení z trouby) * plech vykládáme pečícím papírem * péct asi 7 minut na 200°C Perníčky jsou hned po upečení měkké-nechat vychladnout a skladovat v uzavřeném sáčku v chladnu. Poleva na zdobení perníčků: Na 2 bílky 15 dkg prosítého moučkového cukru a pár kapek citrónové šťávy. Míchat vidličkou 15-20 minut, v mezičase zdobení přikrývat mokrou utěrkou aby poleva nevysychala. Množství cukru může být vyšší - záleží na velikosti vajíček. Správně udělaná poleva by se neměla při zdobení roztékat. Vesměs dávám cukru víc, aby rychleji poleva zasychala. Zdobím sáčkem s ustřiženým rožkem příp. vloni jsem objevila zázrak na zdobení -plastová tuba-běžně k dostání v domácích potřebách.
Všeobecně pro perníčky platí, - pokud je chcete mít ještě víc vláčné, tak se do sáčku k nim přidá půlka jablíčka, tak aby se dužinou bez slupky nedotýkala perníčků a sáček se dobře uzavře(uložit sáček s perníky a jablíčkem do chladna). Jablíčko se musí občas vyměnit, aby nezplesnivělo. Perníčky natáhnou vlhkost z jablíčka ;-) Poznámka: Pokud používáte kupované koření držte se doporučeného dávkování na daném obalu. ! Nedělala jsem nikdy to koření, které je určené na mletí, tak netuším kolik ho je a jestli do těsta přijde úplně všechno. V receptu dle kterého jsem 4 roky pekla perníčky se dával jen zlomek toho, co se vyrobilo, tak to možná bude i s tímto doma vyráběným kořením.
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:20:44) ta zdobička o které píšu je tady v diskusi už vložená - plastová do které naplním svoji udělanou hmotu... Dr.Ötker dělá i barevené zdobítka nejen to bílé, co sem někdo vkládal. Já ty barevné používám na zdobení dortů a perníčků pro dcerku do MŠ- tam se dětem víc líbí barevné, ale pro nás na Vánoce dělám jen zdobené bílou polevou- tak nějak mi to přijde víc vánoční maličká ochutnávka z loňska
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:26:00) Zerat, já,když dělám mafiny pro děti do školky,tak taky dělám polevu normálně s bílků + přidám cukrářské barvivo,ale před vánocemi,jak je fofr se mi to hodí. Letos jsem to koupila poprvé a určitě to využiju.
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:37:46) Tinas, jj ty nachystané barvičky jsou fajn, ale rovnou Tě upozorňuju, že zdobení s nimi je náročnější. Hodně z toho bolí ruce potažmo prsty z toho, jak se musí ta tuba usilovně mačkat. Koupila jsem je vloni, aby mohla zdobit pětiletá dcera a té to skoro vůbec nešlo Takže možná i proto jsem lehce skeptická vůči té velké tubě s bílým zdobením na perníčky za těch cca 39 Kč - včera jsem na ni koukala v Globusu, ale nevzala právě po těch zkušenostech s barevnými. Ale do tý školky je fakt (ty barevné tubičky) používáme - jsem líná barvit domácí bílkovou polevu jen pro školku Mmch ty barevné tubičky mají i úplně jinou chuť než klasická bílková poleva - já ji dělám sladkokyselkavou a tahle z tubiček mi přijde taková "umělá" sladká
|
tinas |
|
(22.10.2009 18:42:15) Aha, no tak uvidíme. Načneme jednu a bude to. Já právě dělám takovéhle mufiny. Recept jsem na ně našla na MMB a ve škole mají ohromný úspěch. Jenom je s tím dost patlání jak je to potřeba dělat barevně.
Tyhle jsou právě z toho MMB. Svojí fotku jsem ještě nepřetáhla z compu.
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:46:07) To vypadá moc pěkně - ono co si budeme,- děti prostě lákají barvičky Já je využívám hlavně na dozdobování dortů- na tohle jsou fakt výborné Vložím fotečku dortu, snad nebude moc velká
|
tinas |
|
(22.10.2009 19:21:25) Zerat, teda ten dortík je nádhernej. Ty barvičky gelovky - předpokládám,že jsou taky od Dr.Oetkera používám taky. Barvičky na obarvení třeba té cukrové polevy nebo krému zase kupuji v Lidlu. Zdobení si obvykle vozím z Německa,protože tam mají větší výběr a hlavně jiné pro děti ještě neokoukané.
Ad ty muffiny. Nehledej tam žádnou složitost. V obchodě notmálně koupíš balení perníku buď od Vitany nebo Dr.Oetkera a těsto uděláš dle návodu. Potom si v obchodě kup ty papírové košíčky. Tu střední velikost nebo i ty větší podle toho jak to chceš mít velké. Já dávám tu střední velikost. Do každého papírového košíčku dej tak třetinu těsta. Ne víc,protože to vyběhne a pak peč na teplotu uvedenou na krabici. Je to hotové tak za 5-10 minutek. Po vychladnutí pomažeš barevnou polevou a zdobíš barvičkama. Já pro urychlení tu barevnou vrstvu dávám lžičkou. Stejně je to hladké,tak proč se s tím patlat víc,než je potřeba.
|
zerat |
|
(22.10.2009 19:28:34) Díky moc- to určitě někdy zkusím Díky za pochvalu Já jsem zatím začátečník, co se dortíků týče(ten na fotečce je třetí v pořadí a zatím poslední). Každopádně gelové barvičky se mi ještě k rukám nedostaly- používám sypké barvy zn. Kovanda a právě takové ty detaily třeba na motýlkovi jsou právě z tubičky na ty perníčky od Dr. Ötkera- na tohle dozdobování jsou fakt super
|
|
|
|
zerat |
|
(22.10.2009 18:47:02) Mmch můžeš mi prosím písnout přímo odkaz na ty muffinky - prosííím - to by se mohlo hodit díky
|
lenazel |
|
(22.10.2009 21:07:14) Ja davam polevu do velke injekcni strikacky. Sice to neni tak jemna carka jako z te nejtensi zdobicky, muzou s tim ale dobre pracovat i deti. (objev z predlonskych Vanoc).
|
lipoo |
|
(22.10.2009 21:21:23) tak stříkačkou netuším,jak bych to zdobila?,to se musí něčím stláčet,ne?
|
lenazel |
|
(22.10.2009 22:48:58) Lipoo injekcni strikacka ma 2 dily tubu a pist, staci pouzit oba Podle toho jak velkou vezmes musis vyvijet vetsi nebo mensi tlak na pist - pro deti lepsi mensi (10ml - nepotrebuji tolik sily, jen musis casteji doplnovat, jde to obycejnou kavovou lzickou)
|
lipoo |
|
(23.10.2009 9:55:25) no to já vím,ale jak pak tím můžeš kreslit?to pak nemůžu držet jako tužku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Horama |
|
(22.10.2009 18:19:47) Tenhle recept se v naší rodině peče posledních dvacet let - co ho můj táta objevil v nějakém sešitě a odladil k dokonalosti. (U nás totiž peče vánoční cukroví táta.)
Recept na 1 dávku těsta: 40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička mleté sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků => zpracovat ručně na válu, vyválet do tloušťky asi 5-7 mm => péct v horkovzdušné troubě rozpálené na 150°C asi 12 min (může být i trochu déle - podle tloušťky těsta) => ještě horké potřít rozšlehaným vejcem => ideálně nechat tak dva dny odležet v uzavřené nádobě => zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu
Nikdy si dopředu nepřipravuj víc jak 2 dávky těsta - pracuje a třetí dávka by se ti trhala.
|
*S |
|
(22.10.2009 19:34:33) My sme minulý rok kúpili tie farebné tuby na zdobenie, tiež Dr. Oetker.
A nejde o to, že by som si nevedela vyrobiť svoju polevu. Ale takto sa dcérky chytili zdobenia s tubami a každý deň ozdobili len zopár, bolo to stále po ruke ako fixky, dalo sa to zavrieť. Takže pre deti rozhdone doporučujem tubičky. Na také jednorázové zdobenie všetkých perníčkov je to drahý špás ako už niekto podotkol.
|
zerat |
|
(22.10.2009 19:44:07) Slávko, a kolik měly dcerky let? U nás ty tubičky fakt mladší dcerce(vloni 5 let) vůbec nešly dobře mačkat(i mě daly zabratú, a tak to zdobení bylo takové no prostě cákance, a tak podobně - normální polevou jí to šlo o dost líp.
|
*S |
|
(22.10.2009 21:57:12) zerat, staršia 5. Netvrdím, že to boli unikátne vzory, ale na pobavenie to stačilo. Ona na to nejako prišla sama. Držala to kolmo a robila ťupky, sem tam nejakú čiarku, ja som jej robila okraje. Malá to viacmenej ochutnávala olizovala špičku a sem tam niečo vytlačila.
A pravda, najvyšší čas poohliadnuť sa po nich. My sme min. rok začali piecť veľmi skoro, potom sme chceli ešte dokúpiť a už nikde neboli.
|
|
|
Simeona a 3 |
|
(22.10.2009 19:50:23) Holky, a kde se ty tubičky dají koupit ? Nikdy jsem to v supermarketu neviděla ? Díky.
|
zerat |
|
(22.10.2009 19:55:22) Joohano, já včera jedno balení brala v Globusu-cenu Ti nepovím- je tam žlutá, červená, zelená, bílá,- je to v krabičce- u nás to měli mezi vanilkovýma cukrama, skořicovýma, kypřicími prášky a dortovým zdobením a ostatními věcmi od Dr.Ötkera- je fakt, že jsou poměrně nedostatkovým zbožím a před Vánoci 100% bude problém je sehnat. Já už po zkušenostech z předchozích let nakupuju v létě lineckou marmeládu, kandované ovoce a koření "Medový perník", protože je to všechno pak v období Vánoc fuč
|
Renda | •
|
(22.10.2009 20:03:14) Holky, a Medový perník je od koho, Vitana?
|
zerat |
|
(22.10.2009 20:08:43) Kotányi
|
|
|
|
|
|
Jeřabina |
|
(23.10.2009 9:55:22) Ahoj a jsou měkké hned,nebo vydrží až do Vánoc?
|
Horama |
|
(30.11.2009 12:48:31) Jsou měkké hned. Když je chceš nechat do vánoc, zavři je do něčeho, kam nemůže vzduch.
|
|
|
|
kokosy.na.sněhu |
|
(22.10.2009 20:27:36)
Já zas dělám jen perníčky, mám je nejradši, ale recept tady teď nemám. Letos se s těstem nechci dělat, moje máma dělala mistrovou cukrářů, tak mi donese půl kila těsta z práce..Je výborný, vlatsně ho tam dělaj podle mámy, takže takové, co znám od mala...Pokusím se ho sehnat...
|
|
|