KimLoren |
|
(19.6.2009 13:19:02) Ahoj. Děkuji všem kdo poradí jak se dělá ta nejúžasnější domácí marmeláda. Zatím jsem žádnou nedělala a mám jenom teoretickou představu jak na to. V obchodě prodávají nějaké želírovací cukry, Gelfixy atd., ale šlo by to bez toho? Nejvíc by mi vyhovovalo kdyby to bylo jen ovoce a co nejmíň cukru, ale nejsem si jistá jestli by se to nekazilo. Záleží asi i na ovoci že ? Já plánuju borůvky, lesní maliny možná lesní jahody a třešně. Díky
|
Hadice a hadi |
|
(19.6.2009 13:28:22) Já dělám letos poprvé domácí marmelády bez Gelfixů a tak. Dělala jsem tak třešňovou, jahodovou. Dřív jsem přidávala Gelfix, ale sestra nedává, tak jsem to zkusila taky. Ovoce nakrájet, nebo rozmixovat (já nechávám kousky). Dát do velkýho hrnce a na plotnu. Je to potřeba pořádně provařit, tak aby se vyvařila voda. Až se to zredukuje (je toho prostě míň), tak šoupnout cukr. Cukru jsem dávala podle sladkosti ovoce tak 300 g-500 g na kilo. Já dala do obou jen těch 300/kg. Ještě nějakou dobu provařit a plní se horké do suchých sklenic s šroubovacím víčkem. Otočit pár minut dnem vzhůru. A hotovo. Skladuju v lednici. Jo, může se přidat trochu kyseliny citronové.
|
aaa | •
|
(19.6.2009 13:31:36) Ještě ten dotaz s dovolením doplním. Jak udělat marmeládu s menším množstvím cukru tak, aby se mi nezkazila? Nesnáším přeslazené věci od mojí máti.
|
bláhová Dajána |
|
(19.6.2009 15:23:06) Doufám, že se dá ještě pořád koupit prášek "Petol" , je to přírodní záležitost, v podstatě výtažek z nezralých jablek , ale prodlouží trvanlivost domácích zavařenin.
|
inishkea + 2 lupínci |
|
(19.6.2009 18:48:12) Petol je kyselina benzoová, konzervant, ni moc zdravýho... nemyslíš pektin?
|
|
|
|
|
lenazel |
|
(19.6.2009 13:30:53) Tak jednu nejuzasnejsi domaci marmeladu delam, ale pouzivam na ni Gelfix od Dr. Oetkera 3:1 (pouzijes 3 dily ovoce a 1dil cukru) Oloupu merunky (dulezite, pak je to uplne jina kvalita ale pocitej s tim ze je to otrava) a pak postupuju podle navodu na obalu.
Domaci marmeladu bez pridanych pytlicku musis delat v pomeru 1:1 (ovoce - cukr), protoze cukr tam slouzi jako konzervant aby se to nekazilo.
|
aaa | •
|
(19.6.2009 13:33:07) aha, asi už jsi mi odpověděla.
|
inishkea + 2 lupínci |
|
(19.6.2009 13:44:53) ozmixovat nebo pokrájet a trochu podlít, vařit až se obsah zredukuje, trochu osolit a u ovoce s nzkým obsahem pektinů se může přidat agar nebo pokud to někomu nevadí, tak i želatina. Plnit vařící o sklnic, zavíčkovat a otočit hore dnem, po 15 minutách zase otočit a hotovo. Hodně kyselé ovoce snese osladit, třeba rybíz nebo višně. K meruňkám agar netřeba.
|
Samarlu |
|
(19.6.2009 14:03:37) Což o trvanlivost, to se dá pojistit sterilací (zavřená vroucí sklenice ještě do skoro vařící vody), ale 1. Když nedám gelfix, je to moc tekuté a nedá se to třeba patlat na lívance. 2. Když dám víc cukru, je to eklhaftně přeslazené. Zůstávám u gelfixů apod. Místo kys. citronové možno zavařit s kusem citronu, taky dobře želírujou nezralý jabka, ale zas nejsou dobrý...
|
Veverka16 |
|
(19.6.2009 14:31:26) dávám ovoce + želírovací cukr - návod je na tom cukru..Rozvařím a nakonec trošku kyseliny citronové,pár zrníček. Naliju do skleniček,zavíčkuju otočím dnem vzhůru.Nezkazila se mi zatím nikdy žádná a přeslazený mi nepřijdou...
|
|
Kohnova | •
|
(19.6.2009 15:01:45) Jj, tak to delam i ja, a to dlouha leta. Davam mene cukru, ale zelirovaci pripravek ano, vyjimkou je cokoliv, v cem je v dostatecnem mnozstvi rybiz nebo angrest, to zeliruje samo. Kyselinu citronovou nedavam vubec, jen citronovou stavu. Vsechny lahve sterilizuji (a zaviram sterilizovanymi vicky), nezkazi se mi fakt nikdy nic. Pokud chci mit zavareninu jako pridavek do jogurtu, zelirovaci pridavky nepouzivam, tam nevadi, ze je to tekute a jde zavarit i jen ovoce s cukrem nevarene predem.
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(19.6.2009 14:45:04) Rozvařím ovoce, vyvařím tekutinu dle trpělivosti, ke konci přidám cukr dle chuti, ještě nějakou dobu vařím dle konzistence (když hmotu projedeš vařečkou měla by zanechávat cestičku, ale jak píšu, dle trpělivosti...). K ovoci jde přidat při vaření i nějaké koření - skořice, hřebíček, badyán (k jablkám či hruškám i čokoláda ) Někdy do rozvařeniny na konci ještě přidám trochu alkoholu, většinou rum. Naleju do skleniček, otočím dnem vzhůru. Když mám míň cukru, tak raději ještě vysteriluju.
|
*MaF* |
|
(19.6.2009 19:13:27) Já taky dávám gelfix už pár let a marmelády vydrží tak 2-3 roky ve sklepě. Tak velkou lednici teda nemám abych tam skladovala tolik sklinek
|
|
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(19.6.2009 20:01:05) 3 dily rozmixovaneho ovoce + 1 dil obyc cukru + 1/4 dilu klasickeho rumu (ja mam nejradsi s plachetnici z Jindrichova Hradce). Alkoholu je malo, tak to muze i dite, ale na druhou stranu konzervuje. Ted jsem otevrela posledni predlonskou merunkovou zavareninu a je dobra. P.S. nemam trpelivost varit to az do vyvareni veskere vody, tak holt to mame tekutejsi, ale do jogurtu, na knedliky atp. super.
|
Mapik+Betka+Fili |
|
(19.6.2009 20:02:49) Jo a po uvareni a naplneni do vyparenych sklenic (umeju v mycce a pak proleju horkou vodou z rychlovarne konvice) otocim vickem dolu, necham pres noc a pak to mam normalne ve spajzu.
|
|
|
Miri30 |
|
(19.6.2009 20:50:47) Danielo, jahodovo-rebarborová, to musí být pohádka Díky za inspiraci, asi vyzkouším. Já tedy dělám vždy bez želírovacího cukru. Ale dělám z takových těch "špendlíků", nevím, jak se to správně jmenuje, prostě něco jako plané švestky, tak to želíruje samo. A je výborná, protože je pěkně pikantní, něco na způsob rybízové. Prostě jen ovoce a cukr, odhadem tak 3:1. Jen to vypeckovávání je otrava.
|
|
|