| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

(?)
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 57393  [Dalších 57273 >>]
Beat 107867
31.12.2023 9:59:49
Tatramelko, dekuju ti za moc milá slova. Prošla jsem si různými peripetiemi a trvalo to dlouho. Napsala jsem sem jen zlomek. I jsem vynechala další osobní věci, které mi pomohly k tomu, ze se teď citim se vsim vyrovnaná. Ale to už veřejně psát nechci. Každopádně nikdy není pozdě něco změnit, zlomit, nadechnout se jiného života. Jde “jen” o to, rozhodnout se, co je správně, co chci a za tím si jít, i když pro někoho to správně muže být něco jiného. Z toho, jak tě odtud znám, citim, ze jsou věci, za kterými si stojíš, jsi o jejich správnosti přesvědčena a jsi schopna si je hájit i proti většině. To se mi na tobe líbí. Ti, které historie zná, nebyli ti, co šli s davem ~t~. Tak ti přeju, aby ti tahle tvoje síla pomohla dobře vyřešit tvoje trápení, aby měla tvá rodina klid a věřím, že děti tohle všechno vnímají a bude vám spolu i v budoucnu dobře.
Girili 117849
31.12.2023 0:59:35
angrešte, moc díky za tvůj příspěvek. Je to povzbuzující číst, že se s něčím takovým lze vypořádat.
Holky, díky všem, vaše příspěvky mi pomáhají si to nějak uspořádat v hlavě. Styděla jsem se to sem napsat, ale jsem ráda, že jsem to udělala.
Vážný2 158667
31.12.2023 0:33:46
Podobně u manželky, její babička byla sirotek, otce zabili ve WW1 a maminka umřela v té době taky, tak ji po škole poslali do služby do Prahy. Ona se tu velmi dobře vypracovala a před WW2 ji nějaká židovská rodina posílala na řadu kurzů, jak být majordomem, jak vařit francouzskou kuchyni atd. Jenže, pak přišel protektorát, Židé snad včas utekli, babička ještě našla místo u bohatších lidí a vdala se. Po válce to vše skončilo únorem 1948, kdy služebné nebyly potřeba (kromě dobře prokádrovaných agentek-komunistek pro aparát a diplomaty) a tak babička léta pracovala v pekárně.

Bydleli s manželem a 2 dcerami v 1+kk. Obě vystudovaly střední školu. To je moje tchýně.
Vážný2 158667
31.12.2023 0:28:24
Kvůli covidu online mezi pokojem a ložnicí.

A padly všechny naše návštěvy, protože manželka to dostala a nás ostatní samozřejmě nikdo z rodiny vidět nechtěl.

Až dneska jsme jeli konečně k synovi, snaše a její babičce do města na okraji StČK. Dali jsme si dárky a povečeřeli jsme. Jenom já a dcera. Manželka ještě pořád má slabonký druhý proužek, kvůli komplikaci bere atb a trochu kašle.
Yuki 00,03,07 49504
31.12.2023 0:27:10
u nás v 19. století v maminčině rodině byl advokát, veterinář a ještě nějaký takový studovaný člověk, pak přišly trable v podobě alkoholismu a nemocí a ta rodina úplně přestala tímto směrem pokračovat, i když babička měla rodinnou školu, byla výjimka ve vesnici

druhá část byli sedláci, nejstarší ale tak moc chtěl studovat, že odešel i z církve, s podporou rodiny, můj děda studovat nemohl, jako druhý zdědil statek a zbývající sourozence, měl 5 tříd obecné školy

jejich děti doplatily na válku a komunismus, to podle toho, kdy se narodily, moje maminka chtěla studovat, musela na zemědělský učiliště, nějak se ale s pomocí ředitele dostala na maturitní obor, i když něco, co dělat nechtěla, ale měla maturitu,
až my máme vš

z tatínkovy strany byl děda sirotek a babička z rodiny farmářů, nebo jak se jim v Maďarsku říkalo, stěhovali se, zažili toho moc, škola nebyla priorita ještě ani pro jejich vnoučata, z mých sestřenic a bratranců, je jich 12, má maturitu jedna, vyšší úroveň vzdělání mají až jejich děti

ono to chvíli trvá, než se vzdělání stane prioritou, není to o inteligenci, ale o možnostech, nastavení rodiny, místě, a taky o štěstí
Vážný2 158667
31.12.2023 0:23:53
::tak utect s nevhodneho vztahu bylo mozna v CR jednodussi nez jinde v Evrope.

Ono to bylo v Rakouském (ABGB - Všeobecný občanský zákonník od 1811-1950 cca) a předtím v českém zemském právu, že manželka měla u nás svůj vlastní majetek oddělený od manžela, například u bývalých vdov to mohlo být významné a pouze platila prohlášením vyvratitelná domněnka, že muž spravuje manželčin majetek. A věno se vracelo rodičům nebo manželce, pokud manželství zaniklo z viny muže.

Vůbec byly u nás v historii výrázně lepší poměry pro ženy, než třeba v anglosaských zemích. A přitom z katolického hlediska stále platila nerozlučnost manželského svazku.

Ale na druhou stranu, moje prababička se kolem WW1 rozvedla v Berlíně se svým manželem, který byl pijan a karbaník (a obchodní zástupce Škodových závodů) a soud ji přiřkl velký byt, který jim patřil a výchovu dvou synů. Děda vždy vyprávěl příhody, co dělali s bráchou. Třeba jak ho jeho brácha posadil v nedělních šatičkách pod necky v kuchyni a vypustil je na něj. Nebo jak rozstříhali polštář a sypali peří z okna, jako že sněží. Prababička měla obchodní školu a vedla účetní knihy firmám.

Na výchově dědy se pak podíleli příbuzní i podnájemníci. Často Rusové, Slovani u Slovanů, po WW1 se leninské Rusko sblížilo s Výmarskou republikou. A dědu třeba naučili moc dobře šachy. Ale do školy chodil chvíli v Čechách u příbuzných, chvíli v Něměcku, takže se toho moc nenaučil.

Děda vyprávěl, jak ho jeden z těch ruských inženýrů bral na fotbal každou sobotu. A nosil s sebou foťák. Ale prý nefotil ten fotbal, ale blízké letiště za stadionem.

K_at 121378
31.12.2023 0:18:46
Huso, museli z maminky mít velikou radost. ~x~
Stará husa 154854
31.12.2023 0:13:18
Kat, moje maminka ročník 1923 vystudovala gymnázium a po válce i VŠ. Byla inženýrka ekonomie a celý život pracovala jako vedoucí účtárny v poměrně velkém podniku. Babička byla švadlena, dědeček číšník. Oba byli velmi inteligentní a moc je mrzelo, že nemohli studovat, tak to dopřáli aspoň mamince.
Saamajna 115449
30.12.2023 23:32:30
Jerry,
V Nemecku to bylo s tim "povolenim od manzela k zamestnani" taky.

A vrchol nerovnopravnosti zen byl "pravni nepostizitelnost znasilneni od manzela".
Ten paragraf se zmenil az 15.kvetna 1997!
1997!
A sice vysledkem hlasovani:
Pro zmenu: 471
Proti: 138 :-©
Zdrzeni se: 35

Do te doby bylo v nemeckem pravnim radu jako znasilneni definovano pouze "nuceni k MIMOMANZELSKEMU sexu"!
Takze v manzelstvi znasilneni proste neexistovalo, manzelka musela byt vzdy po vuli.

(Paragraf 177:
„Wer eine Frau mit Gewalt oder durch Drohung mit gegenwärtiger Gefahr für Leib oder Leben zum außerehelichen Beischlaf mit ihm oder einem Dritten nötigt, wird mit Freiheitsstrafe nicht unter zwei Jahren bestraft.“)

V tomhle zlaty Ceskoslovensko!

Evelyn1968,2děti 6269
30.12.2023 23:26:29
Jo, moji mámu milují, navštěvují a zvou na srazy žáci i po 50 letech.

Holky mi záviděly krásnou a moderní maminku.
[<<Předchozích 110] Názory 111120 z 57393  [Dalších 57273 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.