| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Gilbertův syndrom

  (?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 57  [Dalších 7 >>]
Fasola 24539
6.1.2009 20:17:36
Manželovi zjistili Gilberta v 18ti letech když ho léčili z mononukleozy, a bilirubin zůstaval pořád vyšší. Držel nějakou dobu přísnější dietu ale spíš dobrovolně, zvykl si na to :-) a snaží se jíst zdravě.
Já jsem měla taky vyšší hodnoty bilirubinu, ale nijak mě to neomezuje.
Byl pouze jeden problém, když se narodil malý, tak jeho novorozenecká žloutenka se protáhla na rok, prolezli jsme pár doktorů, bilirubin měl v stovkových hodnotách, ale zjistili že je úplně zdravý a že spíš na to má vliv ten náš oboustraný Gilbert. Takže kromě toho, že byl přes rok žlutý byl v pohodě.
Malá měla novorozeneckou žloutenku taky, ale jen měsíc.
Bellana 21608
6.1.2009 19:41:36
Mně ho objevili až v pětadvaceti, nijak mě neobtěžuje.
Internistka mě mírně strašila, že těhotenství může být zátěž, ale neprojevilo se to. Akorát prý mám užívat alkohol jen s mírou. S tím se dá žít ~v~
Katla 31249
6.1.2009 15:15:33
Ahoj,
já mám bili zvýšený, co pamatuju. Občas jsem fakt byla skoro žlutá, hlavně bělma. Nejvýše mi hodnoty skákaly na VŠ, kdy jsem jedla v některých obdobích opravdu příšerně, do toho se učila a pila kvanta kafe a občas pařila. V těhotenství a v době kojení se mi to naopak zlepšovalo výrazně, protože jsem jedla a žila naprosto vzorně. Takže se to životosprávou ovlivnit dá.byla jsem kdysi na jakémsi vyšetření - už nevím, co to bylo- píchli mi do žíly jakousi látku a po určité prodlevě cosi zjišťovali a závěr - jakési poškození jaterních buněk, prý pravděpodobně po přechozené mono v dětství. Nevím tomu už hlavu ani patu - poslal mě tam tenkrát gynekolog, kterému se moc nechtěl po jaterních testech mi předepsat antiko a chtěla další údaje. Podle mého názoru nemusíš mít strach, není to nic vážného. ~z~~z~~z~
kili
  • 
6.1.2009 14:51:09
Z Vašeho popisu některých potíží Vaší dcery mám pocit, že problém může být navíc i někde jinde, např. v zánětu bulbu dvanáctníku.
kili
  • 
6.1.2009 14:46:37
Pro samotnou věc syndromu Gilbertova není třeba ani provádět žádná kontrolní vyšetření pokud je diagnosa patřičně stanovena, ani není třeba jakékoli léčby.

Vámi popsaný případ Vaší dcery je poněkud složitější v tom, že prodělala infekci CMV ( předpokládám, že i tato diagnosa byla řádně postavena) a pak terpve na základě přetrvávající hyperbilirubinaemie byla postavena diagnosa Gilbertova syndromu. Zde je těžko říci na základě jen těch údajů, které uvádíte, zda má dcera zvýšenou hladinu bilirubinu v séru jako důsledek vrozeného enzymatického defektu (Gilb.s.) nebo skrze poškození jaterní buňky při refinfekci nebo reaktivaci CMV. K vyjasnění by bylo třeba znát řadů dalších parametrů, které neuvádíte.


Dcera prodělala cytomegalovirovou infekci, ale na ten bilirubin právě přišli náhodou, protože prvně měli podezření na mononukleózu a proto dělali jaterní testy. Jinak dcera čokoládu milovala, byla by schopná sníst jí kilo. Dr. jsem ke kontrolnímu testu přinutila, jelikož se zase kožní nezdálo, aby ve 12-ti měla takto vysoké hodnoty
Janina+4 37859
6.1.2009 14:02:05
Jinak prvně manželovi zjistili hodnoty mezi 20-30 před vojnou (dostal skrz to modrou knížku) a má je pořád víceméně stejné.
Janina+4 37859
6.1.2009 13:59:30
U manžela mají Gilberta v rodině skoro všichni chlapi (nevím proč, ale dědí to u nich jen muži, mé kluky to asi taky čeká), všichni žijí naprosto v pohodě, v dospělosti se musí jen více hlídat alkohol (nesmí tvrdé), jinak žijí naprosto v pohodě. U holek bych tipla, že může být problém s antikoncepcí, ale jinak je to vcelku neomezující choroba. Dokud není bělmo očí a kůže žluté, tak je to v pohodě :-)

Nějaké info např. tady:
http://gilbert.ic.cz/
Dana 8242
6.1.2009 13:44:57
Dcera prodělala cytomegalovirovou infekci, ale na ten bilirubin právě přišli náhodou, protože prvně měli podezření na mononukleózu a proto dělali jaterní testy. Jinak dcera čokoládu milovala, byla by schopná sníst jí kilo. Dr. jsem ke kontrolnímu testu přinutila, jelikož se zase kožní nezdálo, aby ve 12-ti měla takto vysoké hodnoty.
Kobylka 91249
6.1.2009 13:35:56
Když teď tak přemýšlím, tak jsem jako dítě také trpěla bolestmi břicha,ale nikdo to nějak nespojoval zrovna s tímhle. Vůbec se asi dřív o téhle nemoci moc nevědělo a tak se radši vše zakazovalo a čekalo se, co se z toho vyvrbí. Dneska se říká, že je to vrozené,ale kdoví. Já kvůli tomu byla týden zavřená v nemocnici na infekčním a stejně mi nic nezjistili.
Dojanka 85301
6.1.2009 13:35:51
Já si říkám taky, že s dcerou zajdu na další kontrolní odběr, i když dr. říkala asi před půl rokem,že to není třeba. Ale zas mě zaráží, že je jí okamžitě zle po nějakém mastnějším jídle, i po té čokoládě, dceři hodně dřív chutnala čokoláda Kitkat, ale ta jí právě dost dělala ty bolesti břicha a průjem. Mohla byste mi ještě prosím napsat, co to je za infekci, co prodělala vaše dcera. Mě už to štve, je mi holky líto, protože ona sama je z toho už nešťastná, pořád mi říká: Mami, přece nebudu pořád na dietě. Jak jí dietně, tak je to O.K., ale jak jí "normálně", nemyslím tím samá tučná jídla, tak je jí zle a prosedí půl hodiny s bolestmi břicha a průjmem na WC. ~;((
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 57  [Dalších 7 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.