Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.
Eudo | 146355 |
31.1.2017 13:29:20
Lisko, dvoulete deti mluvi na ruzne urovni - nektere se domluvi jednoslabicnymi "slovy", i kdyz v rodine existuje jen jedina rec. Nektere mluvi vety se dvema slovy, nektere mluvi celkem vice mene viceslovne vety.
Nejake zvlastni vyzkumy o zrovna tomhle veku neexistuji. Zrejme se diteti lip pamatujou a vyslovujou kratsi slova. Plno deti oznacuje ZENY jako MAMA, holcicky casto svym jmenem (pokud je to holcicka), muze jako TATA atd atd - proste slovo, ktere si pamatuji, pouzivaji na to, co to pripomina. Jine deti si pamatuji nazvy presnejsi. Jak receno, nejake extra vyzkumy, jak tohle funguje, nejsou. Jestlize dite zije v prostredi, kde prevazuje jeden jazyk, obvykle se postupne nauci ten, ktery potrebuje. Nektere se nauci jazyku vic, nektere ne, a to i kdyz maji temer stejne podminky nebo vyrustaji ve stejne rodine. Hodne casto nejmladsi dite mluvi jaksi "nejhur" - vi, ze mu rodina stejne rozumi, tak co by se namahalo. Hodne deti se o par let starsi stydi, ze nekdo v rodine mluvi jinak, a odmitaji jazyk pouzivat. Jine zvladnou jazyku vic najednou. Vsechny vyzkumy, pristupne v nejake forme rodinam, ktere to "postihuje", jsou celkem vseobecne formulovane. Kazda matka samozrejme zna kamaradky, ktere to maji "takhle", ovsem to neni nic, co potvrzuje pravidlo, ale jenom, ze u ty kamaradky to funguje "takhle". |
Kafe | 134466 |
31.1.2017 12:50:39
"ona to neni rec otcovska, ale spis rec, ktera se nejvic pouziva kolem"
což u nás nesedí; mluvím tedy o té prvotní řeči, kterou dítě ovládá kolem 2. roku života. Nejvíce času tráví se mnou, mluvím s nimi česky, manžela viděly jen ráno, večer a víkendy a přesto jim ta francouzština zkraje více uvízla pod kůži. Tedy jsem to identifikovala jako: - používám více slov, než manžel, více detailnějších popisů - čeština je těžší jazyk (skloňování a časování mate) - francouzština má více jednoslabičných slov |
Eudo | 146355 |
31.1.2017 12:36:02
ona to neni rec otcovska, ale spis rec, ktera se nejvic pouziva kolem. Krome toho kazde dite je jine, v jedne rodine se neuci deti ty jazyky stejne. Jedno dite mluvi lip jednou reci, druhe zasadne odmita tou reci mluvit. Obzvlast, kdyz je mu jasne, ze jednou z reci se domluvi se vsemi, zatimco druhou jen s tim nebo onim.
|
Eudo | 146355 |
31.1.2017 12:31:54
U nas jsme meli 4 reci soucasne.
Naucili se rychle cesky a rec zeme, kde zijeme. Anglicky se naucili, ani jsme si nevsimli, a rec otce pochytily , nedela jim potize s domluvou s pribuznymi a jedna z dcer ji ma jako profesionalni rec. |
Kudla2 | 58452 |
31.1.2017 12:25:45
Aha, děkuji.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 | 81165 |
31.1.2017 12:18:20
Já jsem se jednou potkala s paní, která měla manžela Američana a žili tady, a malej používal víc anglických slov, protože byly prostě jednodušší na výslovnost. A řekla bych, že chlap má prostě znělejší hlas, takže i proto a taky je s dítětem míň, takže je vzácnější a taky používá konkrétní mluvu než matka, která pořád mele takové to: a co dělá můj čumáček apod.
|
Kafe | 134466 |
31.1.2017 12:01:28
S manželem česky mluvím a on mi odpovídá francouzsky.
|
Anni&Annika | 50178 |
31.1.2017 12:00:01
Lisko, moje kamaradka mi asi pred rokem sdelila, ze nekde vycetla /nejake nove studie/, ze by se materskemu jazyku nemelo rikat matersky, ale otcovsky. Dite se totiz uci jazyk od otce.
Ona sama je toho zarnym prikladem. Je to doktorka, jeji otec Ital, matka Nemka. Ona narozena v Nemecku, otec doma mluvil spatne nemecky. Ve skole neumela poradne nemecky /cleny, proste gramatiku/. Vsimla jsem si toho i u male. Muj manzel ji jednou rekl cesky dekuji a jeste z nej vypadla nejaka veta. Presto-ze jsem ji to rekla 1000x cesky, rikala asi rok tekujiiii |
Marika Letní | 140743 |
31.1.2017 11:58:00
A není to spíše tím, že s manželem nemluvíš česky?
|
withep | 93862 |
31.1.2017 10:57:25
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.