Re: Bezlepková jablková buchta
Hanko, to se mi moc líbí, že ve školce společně pečete :)
Na bezlepkovou bych se nejdřív zeptala rodičů chlapečka, jaké suroviny jsou možné a jakou míru eventuální kontaminace snese. Pokud nezvládá ani stopy, tak hlavně pozor na veškeré náčiní, které nemá dokonale hladké povrchy a může na něm něco ulpět. Typicky dřevěné vály, měchačky, metličky šlehačů, rozevírací dortové formy apod. Pekáč na pečení je vhodné vyložit papírem na pečení, nebo použít rovnou koupenou jednorázovou pečicí nádobu z papíru nebo alobalu.
Problém je i třeba prášení lepkové mouky, kdyby s ní někdo pracoval na vedlejším stole.
V receptu, který píšeš, bych použila jahelnou mouku, hodí se chuťově k podzimnímu ovoci a těsto z ní je kypřejší než z pohankové. Nebo je můžeš smíchat napůl. Škrob v zrnech pohanky má vyšší viskozitu v porovnání s jinými rostlinnými škroby, takže výsledné těsto je takové těžší a hutné.
Nepíšeš tam žádný kypřicí prostředek. pokud plánuješ těsto kypřit vaječným sněhem - tak tam právě pozor na ty metly a eventuální stopy lepku. Pokud tam kypřidlo chybí ve výčtu - tak pozor, musí být bezlepkový prášek do pečiva, normální obsahuje lepek. Nebo použít jedlou sodu.
Odpovědět