9.11.2013 21:48:29 Mira
Re: Zavařování v obyčejném hrnci
Zavaruji roky ve vysokem papenaku, dzemy, kompoty, leco (t.j. smes syrove zeleniny), rajcata, houby, kysele okurky, cervene i bile zadelane zeli, salsu bolognese (tu uz uvarenou), a vubec vse, co me napadne.
teplotu nemerim, zeleninu sterilizuji velice kratce, davam ji klidne i syrovou do sklenicek, zalevam horkou vodou. Na dno si davam rovne sitko, aby sklenice neskakaly, ale postavim jich dovnitr opravdu hodne & dost natesno. Staci klidne i nizsi teplota kolem 80° pro vsechno a staci i 10 min. jemneho bublani. Vicka utahuji od zacatku definitivne napevno. Vody davam max. do 1/3 vysky hrnce, vic opravdu neni treba. Je zbytecne topit pod velkym mnozstvim vody, skoda proudu.
Nikdy nemam problemy. Jestli se zkazi 1-2 sklenicky ze 100, vic nikdy. A to bylo vetsinou starsi vicko, evtl. trochu poskozene. VYdrzi kkiden 5 i vice let (ale to malokdy, vsechno snime mnohem rychleji).
Nebojte se pokusu, chce to si to vyzkouset na malem mnozstvi. A neni to opravdu zadna veda. Ba i vlasske orechy muzete zasterilizovat nasucho do sklenic, aby nezlukly. Velmi se mi to osvedcilo.
Odpovědět