Kaipa |
|
(20.8.2023 17:01:10) Dostala jsem sazeničku dýně, dala do záhonu a pak už jsem se nestačila divit. Rostla jak šílená, listy má velikosti stolu pro 4 osoby, zabrala nejméně 15 metrů čtverečních (a to jsem ji musela celkem významně osekat sekáčkem, jinak by měla asi hektar) a plody jako obrovský medicinbal. Nastala 1. vlna sklizně (jak jsem se dočetla, ukazatelem je zaschlá stopka) a vyvstala zásadní otázka: Co s ní? Něco rozdám, ale určitě ji chci využít i ve vlastní kuchyni.
|
Vítr z hor |
|
(20.8.2023 17:33:45) Nemusis ji zpracovat hned, vydrzi mesice. Hokkaido ma primerenou velikost, je to “porcovka”. Vali se mi tu z prvni sklizne uz asi mesic, odebiram postupne, obvykle na polivku.
Zrovna tu ale resim Jarrahdale, ma snad 15 kilo Takze asi dynovy kolac + polevka + pecena (kdyz to jinak nepujde, asi budu i mrazit pyre). Bude jeste jedna, tak tohle bude i trening na priste.
|
apo-lena |
|
(20.8.2023 17:50:44) Větře, ta Jarrahdale vypadá dobře. Jak chutná? Já jednou zkoušela Sweet Meat Oregon, chutnala mi, ale měla jen dva plody.
|
Vítr z hor |
|
(20.8.2023 18:02:36) Apo-leno, jeste nevim sklidila jsem prvni teprve predevcirem. Asi jeste nebyla zrala, ale vyrostla na boruvce, nejak se na ni zavesila do vzduchu a zjevne ji hodne tizila.
Je nadherna a reprezentativni. Vypada jako Popelcina dyne v modrozelene barve. Ma byt chutna. Jestli nezklame ocekavani ohledne chuti, necham ji i pro pristi rok.
Jo a taky ma jen dva plody, ale ze budou mit celkem cca 30 kg, tak za me vyteznost uspokojiva.
|
|
|
Majoranka |
|
(29.8.2023 13:30:42) Doporučuji dýni zkvasit. Kvasím téměř vše, co se týče zeleniny, chystám se na houby a hořčici. Napadlo mě zalít semínka hořčice lákem na okurky. Myslím, že to bude výtečné.
|
|
|
apo-lena |
|
(20.8.2023 17:42:18) Kaipo, dělám polévku, peču ji v troubě s kořením a trochou oleje. Dělám lívance, pečenou přidávám do kari. Dobré recepty má Florentýna - kuchařka pro dceru i maková-panenka. Zajímavé a netradiční jsem našla v Lahodně s Ellou, ale nevím ve které kuchařce. Mám 4. Většinou půlku upeču, z půlky udělám pyré (hodí se na polévku i do sladkého pečení). To v menších krabičkách mrazím. Dobrá je i ve směsi pečené tvrdé zeleniny - brambory. batáty, mrkev, petržel. Zralá hokkaida mi ve sklepě na poličce v pohodě vydrží tak do půlky ledna, pak začínám spotřebovávat zásoby z mrazáku. Kolem toho regálu chodím pro ostatní zásoby, tak je občas otočím a zkontroluji.
|
Majoranka |
|
(29.8.2023 13:38:24) Uvařená nebo upečená zelenina 20 minut po vychladnutí začíná hnít - viz. Radost z jídla nebo Radost z dětí. V obou případech jsou autory partneři MUDr. Strnadelová a Jan Zerzán. MUDr. Strnadelová je lékařkou celostní medicíny a učí lidi stravovat se makrobioticky. Makrobiotika vychází z principů čínské medicíny.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(29.8.2023 15:54:39) Takže, kdo nezhltne oběd do dvaceti minut konzumuje shnilý jídlo?
|
babi_ |
|
(29.8.2023 16:11:25) Třeba je to jako se stárnutím - člověk začíná stárnout již ve 27 letech, ale to neznamená, že je ve 30 starý.
|
|
Majoranka |
|
(30.8.2023 18:21:44) Týká se to pouze zeleniny a masa. Jídlo začíná hnít, až když je studené. Po dvaceti minutách je shnilé.
|
K_at |
|
(30.8.2023 18:32:15) Majoranko, no není po 20 minutách shnilé, že.... Ani po hodině. Pokud nenecháš vše na přímém slunci ve 40°.....
|
|
|
|
apo-lena |
|
(29.8.2023 16:42:59) Majoranko, dodržuješ to? Nerýpám, fakt mě to zajímá. Vaříš v malém a jíte všechno čerstvé? Já dělám v malém asi jen špenát a pečenou dýni. (Dýni jím jen já.)
|
Majoranka |
|
(30.8.2023 18:37:33) Ano, dodržuji to. Vařím na dva dny. Jídlo, které mám na druhý den zavakuuji 3 minuty od uvaření. Do lednice dávám vakuovací nádoby vychladlé. Jakmile se jídlo začne ohřívat, hniloba nehrozí. Jídlo ohřívám 15 minut bez míchání na střední teplotu (mám sklokeramickou desku - tudíž stupeň 7), díky tomu se nepřipaluje. Teplo jídlo v klidu sníme. Jídlo by opět začalo hnít v okamžiku, kdy by bylo studené. A opět do 20 minut by bylo shnilé. Dvakrát ohřívané jídlo je toxické. Používám skleněné vakuovací dózy Zwilling. Jsou skvělé, stohovatelné, ale nejsou zadarmo.
|
apo-lena |
|
(31.8.2023 7:22:20) Majoranko, děkuji. Vakuovací dózy používám taky, ale hlavně na samotnou zeleninu nebo rozbalené maso. Mám značku Dafi a začínají se mi rozpadat. Mám je víc než 10 let, jsou plastové a dělají se na nich drobné prasklinky. Chtěla jsem se podívat po jiných.
|
|
Žžena |
|
(30.9.2023 18:38:14) Lidstvo přežilo na "hnijící a toxické" strave až do 21. století, takže to není zjevně natolik limitující faktor.
|
Rodinová |
|
(30.9.2023 21:52:11) Prezilo, se ztratama…
|
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(20.8.2023 18:15:03) Děláme ji nejvíc jako přílohu k masu - hranolky v troubě. Taky ji dávám do svíčkové, taky jde schovat do různých omáček na těstoviny apod. A dobrá je do polívek. Tím nemyslím krémovou dýňovou, protože z té se mi zvedá kufr, ale super je normálně na kostky hozená do zeleninových polévek, jídel z červené čočky atd.
Všechna použití samozřejmě i se slupkou.
A do mražáku na kostky, funguje taky dobře.
|
|
Senedra |
|
(20.8.2023 19:02:31) Kaipo, buď polévku nebo pečenou v troubě - příloha/samotné jídlo. Rozkrojím, vydlabu vnitřek, nakrájím na měsíčky, které případně ještě rozkrojím na půl/na třetiny. Velikost - velké hranolky. Peču i se slupkou, neloupu. Dám na plech, trochu pocákám olivovým olejem, přidám sůl, pepř a třeba provensálskou směs koření, promíchám, do trouby na 200, občas prohrábnu. Tak za 20 minut hotové, přidávám dip ze zakysané smetany nebo tvarohu ( nedávno jsem tadyv diskuzi Vaření a pečení zakládala diskuzi o dipech). Buď je to příloha nebo upeču podobným způsobem i brambory ( se slupkou, místo provensálského koření kmín a nedávám pepř), dip a zeleninový salát...
někdo z ní dělá něco alá kari, ale to jsem ještě nezkoušela.
|
|
Černá kronika |
|
(20.8.2023 19:29:58) Jedla jsem luxusní chleby s pomazánkou z pečený dyně. Výborný tmavý chleba s křupavou kůrkou a v pomazánce jsem cítila česnek. Navrch byl pršut, řeřicha a dýňový semínka. Fakt neskutečná dobrota. A i pastva pro oči, ta pomazánka byla krásně žluto-oranžová.
|
|
sylvaina |
|
(20.8.2023 19:38:50) Dýňová curry polévka je moc dobrá. Ale u nás bezkonkurenčně vede upéct jí spolu s česnekem, cibulí a kuřetem v jednom pekáči. A z dýně udělat piré a sníst k tomu kuřeti. A jinak dýně vydrží dlouho, nemusíš je spotřebovat všechny najednou.
|
|
Kaliope X |
|
(20.8.2023 19:41:55) My ji rádi, kromě polévky dýňovočočkové s chilli, pečenou ve směsi dýně, brambory, batáty, mrkev, cibule, hodně česneku, přidávám kořeněné špekáčky od řezníka a před koncem případně přidám strouhaný sýr a kysanou smetanu.
|
|
holkamodroočka |
|
(20.8.2023 19:48:38) Myslím, že Cuketka z ní dělal hodaido-máslo/pomazánku.
|
|
Balbína |
|
(20.8.2023 19:51:43) Polevka. Pak milujeme pecenou (na kousky do trouby, olej, koreni), treba k cocce, ryzi, vajicku a jine zelenine. Opravdu dlouho nam vydrzela v chladu v garazi/sklepe. Treba do listopadu?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.8.2023 20:25:31) Ne, začala hnít zevnitř. Vypadala krásně a uvnitř byla shnilá.
|
|
|
Stáňa * |
|
(20.8.2023 21:06:51) No a vidíš, polévku z dýně opravdu miluju, chodím ji ochutnávat do různých restaurací. Ale rizoto mi nechutná.
|
|
|
Lei |
|
(20.8.2023 20:19:59) Luxusní jsou dýňové noční opečené na šalvějovém másle, ale je s tím trochu crcání, je dobré jich udělat rovnou víc do mrazáku.
|
Lei |
|
(20.8.2023 20:20:23) Nočky
|
|
|
|