holkamodroočka |
|
(21.6.2020 11:06:29) Mamka má moc dobrý lák na okurky, ale vadí mi tam to umělé sladidlo. Kolik cukru by bylo potřeba na náhradu 2 sacharinů? Cukr už tam je, nebude to pak moc sladké? A budou okurky ještě křupat?
3 celé pepře 2 nová koření 2 sachariny 2 lžíce krystalového cukru 1 lžička soli Necelý 1dcl octa (0,7) Kopr, cibule, mrkev Zbytek sklenice zalít vodou
A ještě dotaz, hodí se tento lák i na zavařování houbiček, květáku a čalamády? Pokud ne, máte nějaký osvědčený recept? Diky moc.
|
Stáňa * |
|
(21.6.2020 11:19:15) Četla jsem, že se tam dává umělé sladidlo, aby se docililo efektu krupavosti. Ale třeba to tak není a někdo pořadí.
|
angrešt |
|
(21.6.2020 12:07:00) Sladidlo křupavost nezvyšuje. Ale cukr, stejně jako sůl, křupavost mírně snižuje (osmoticky). tak aby se tam těch osmoticky aktivních látek dalo co nejmíň, dávalo se místo cukru sladidlo.
Nějaké jsou ale tak či tak nutné, protože jsou tam kvůli konzervaci samotné (osmóza na druhé straně likviduje nežádoucí bakterie), takže to zastane hlavně ta sůl.
Snížení křupavosti cukrem ale není extra významné. Důvod, proč byly některé okurky opravdu křupavé, je ten, že se zavařovaly do Deka, které obsahuje konzervanty (nevím teď z hlavy, jeslti kys. benzoovou nebo sorbovou, nebo obě), které zabíjejí mikroorganismy a tak není potřeba je skoro vůbec ničit varem, takže tyhle okurky se prostě krátce vařily a neměkly, no.
|
|
|
jů |
|
(21.6.2020 11:33:46) A proč vadí umělé sladidlo?
|
holkamodroočka |
|
(21.6.2020 11:47:16) Kromě toho, že není zdravé, tak mi nechutná, zanechává takový divný ocásek. Ani šťávy nebo třeba naložené sledě nekupuji, když tam mají sladilo. Naštěstí se dají koupit i bez.
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(21.6.2020 12:02:53) taky jsme kdysi dávali sacharin, pak se dávat přestal a na nic to nemělo vliv - možná dát o trošku víc cukru, kdyby se ti voda zdála moc kyselá
|
|
Lada2 |
|
(21.6.2020 13:18:38) Minule mi došel cukerin a dala jsem místo toho do okurek trochu víc cikru. Nebylo to vůbec poznat.
|
|
magrata1 |
|
(21.6.2020 18:49:29) Dávám jen cukr, protože ten lák MM a děcka někdy pijí. Všichni mi okurky chválí, možná má někdo křupavější, ale až takový rozdíl to není, moje taky nejsou nějaké měkkouše. Cukerin jsem z původního receptu přepočítala na cukr.
|
Stáňa * |
|
(21.6.2020 20:30:13) Magrat, na kolik je zavařuješ a na jak dlouho?
Když jsem ještě zavařovala (jí je jen manžel a to jen občas, je pohodlnější si je koupit), tak jsem se nikdy netrefila do správné teploty nebo času a křupavé nikdy nebyly.
|
magrata1 |
|
(21.6.2020 21:35:22) Moje okurky:
3 l vody 1 l octa 60 dkg cukru 12 dkg soli hořčičné semínko (dost, sypu od oka) 25 kuliček nového koření 25 kuliček pepře 10 hřebíčků 5 bobkových listů
Vše svařím a zaleju tím okurky ve sklenici. Do každé dám kus cibule, proužky mrkve a kopr. Zavařuju na 80°C 20 min. Na začátku to nechám teda vyskočit na 90°C a pak to srazím na 80 a tak udržuji. Od doby, kdy teplota dosáhne 80° (než vyleze na těch 90), vařím 20 min.
|
Analfabeta |
|
(22.6.2020 15:10:22) Taky jsem je dřív zavařovala, receptů na láky mám povícero. Křupavost má údajně ovlivňovat křen, pokud se dá, měly by být křupavější. U láku jsem postupně přišla na to, že nemá smysl ho vařit, takže jsem ho smíchala za studena, zalila tím okurky a ty normálně zavařila. Teplotu někam na 85 st.C po 20 minut, nevařila jsem. Nekazilo se to a bylo to i rozumně křupavé.
|
|
|
|
|
|
|