Hanka36 |
|
(8.3.2017 0:16:11) Ahoj, budeme pořizovat novou kuchyni a v bytě není zavedený plyn. Mám zkušenost s vařením jen na plynu.
Co si pořídit? Indukci nebo elektr. var. desku?
Prosím kdo máte indukci - je pravda, že je indukční deska hlučná? Jak moc hlučná - uslyším televizi ve obýváku propojeném s kuchyní?
Když by jste srovnali rychlost vaření na plynu a taky nastavitelnost požadovaného varu - je indukce srovnatelná s plynem?
Lze na ní uvařit vše - např. dělat palačinky, bifteky?
A jaké typy hrnců se můžou používat? Mám nádobí pořízeno - jsou to většinou nerez, je vhodný každý nerez?
Lze používat papiňák? Ten používám ráda, masíčko v něm hezky změkne.
A lze na indukci zavařovat? To je pro nás hodně důležité.
Šli by jste do indukce znovu, nebo by jste si vzali radši klasickou elektriku - a jestli ano, tak proč?
Děkuju moc za vaše postřehy a zkušenosti!
|
Mariana +2 |
|
(8.3.2017 1:36:44) mám a jsem spokojená, neměnila bych.
Hlučná není, nic neslyším. Tedy ta moje. Nanejvýš za naprostého ticha v noci a z naprosté blízky, pokud přiložím ucho je slyšet lehoučké bzučení. V běžném provozu neslyším nic.
Rychlost je vysoká, mnohem mnohem rychlejší než plyn i elektrika. Nesrovnatelně. ale samozřejmě záleží na stupni co se pustí. Pokud dám var na "boost" tak je to strašně rychlé. Plyn se nikdy takto vyregulovat nedal.
Dělám na tom vše.
Nádobí jsem musela tedy částečně vyměnit, některé mé staré (a oblíbené) bohužel nefungovaly.
Papiňák používám, ale musela jsem svůj oblíbený letitý silnostěnný Fissler vyměnit.
Nezavařuji, takže to neposoudím, ale nevidím žádný důvod proč by to nemělo jít. Jde jen o vhodný hrnec. Navíc výhoda indukce je v tom že lze pořídit zónové, takže lze vařit i v hrncích velkého či nekruhového rozměru a je pokrytá celá plocha.
Klasickou elektriku bych nekoupila, šla bych znovu do indukce. Indukce je úspornější, rychlejší, a navíc nepálí.
|
Mariana +2 |
|
(8.3.2017 1:44:04) ještě k tý hlučnosti, elektrika "bzučí" obdobně a plyn je taky slyšet. V tomto rozhodně na indukci není nic horšího. Slyšet je když už bublání v hrnci než deska samotná. V provozu kuchyně kde je obvykle nejhlučnější lednice, pak asi následuje mikrovlnka s myčkou, deska v tom pořadí nemá žádný vliv.
|
|
Hanka36 |
|
(8.3.2017 7:14:24) Díky moc!
|
|
Mária Soukupová |
|
(6.12.2017 14:11:47) Prosím jakou oresne indukci mate? dekuji
|
|
|
Alca |
|
(8.3.2017 3:15:37) Indukci jakožto desku jsme neměli, ale měli jsme dvojplotýnkový vařič, v bytě nebyl plyn a elektriku jsem odmítla. Teď máme sklokeramickou elektrickou desku (byla součástí kuchyně) a stýská se mi po indukci, až doslouží, tak půjdu jedině do indukční.... Jinak v rodině jsme měli plyn.
- vařič nějak extrémně hlučný nebyl, normálně jsem u toho mohla poslouchat hudbu/koukat na filmy
- rychlostí je indukce srovnatelná s plynem, alespoň tak mě to přišlo. Ze začátku mě teda mátlo,že při menších výkonech se deska zapíná a zase vypíná, ale na vaření to nemělo vliv...
- vařit jde normálně všechno, není důvod, proč by ěnco nešlo. Palačinky mi na ní šly lépe než teď na skloekramice, protože se snáze reguloval výkon....
- používat lze nádobí, tkeré je magnetické - zkus k hrncům přiložit magnet, pokud se chytí, měly by na indukci normálně fungovat. my měli většinu hrnců nerezových (úplně basic z Ikey i z Tescomy), fungují i staré smaltované....
- papiňák nevím, nepoužívala jsem, ale pokud bude magnetický, tak proč ne. Samotné vaření je stejné jako na čemkoliv jiném, jen se ohřívá přímo hrnec magnetickým polem a ne předaným teplem (proto musí být nádobí na vaření magnetické)
- zavařování taky nemám zkušenost, ale pokud bude vhodný hrnec, opět nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat
Suma sumárum, s indukcí sjem byla velmi spokojená, až doslouží sklokeramika (která je mi pro zlost), tak pořídíme indukční desku. Jako výhody vidím rychlost (srovnatelná s plynem), snadnou regulaci (opět podobně jako plyn), bezpečnost (plotýnka se přímo neohřívá, jen druhotně od horkého hrnce, velmi rychle vychladne - v přítomnosti dětí ideál), v neposlední řadě taky snadné čištění (tím,ž e se neohřívá přímo plotýnka, tak se to, co vyšplouchne málokdy připeče. Naopak na sklokeramice se ohřívá deska až k sousední plotýnce a i vystříknutí do větší vzdálenosti se rychle přichycuje :( ). Dneska už je většina nových hrnců dělaná i na indukci, už dávno nenít řeba kupovat drahé speciální nádobí....
|
Hanka36 |
|
(8.3.2017 7:03:51) děkuju!
A slyšíš při vaření větrák, který je v indukci? Prý jsou pod tou deskou větráky, které tam musí být aby odváděli právě teplo předané od hrnce a že jsou tam jemné součástky, které by to poškodilo?
Hrnce jsem kupovala před 12 lety nerez od Kolimaxu tak snad bude fungovat, ne?
Ty vychytávky vypadají zajímavě, budu nad tím přemýšlet.
|
Alca |
|
(8.3.2017 14:24:02) Já měla jen vařič, tam větrák taky byl, nejvíc slyšet byl až po vypnutí a opět to nebyl nijak extrémní hluk..... Jinak u toho nádobí fakt vyzkoušet magnetem, jestli je magnetické. Nerez by měl být v pohodě (ale bacha, existuje i nemagnetická nerez :D ), 100% nejde na indukci cokoliv hliníkového.... My třeba používali 15 let starou pánev, protože byla magnetická ;)
|
|
|
|
HelenaPa |
|
(8.3.2017 5:51:45) Mám indukční sporák (tedy vršek, trouba je horkovzdušná) a nedám na něj dopustit. Byla jsem zvyklá na plyn, pak jsem musela přejít na elektriku a když sporák dosloužil, vymínila jsem si indukci a nelituju. Ano, vyřadila jsem jednu sadu nerezového nádobí (ale zůstala v rodině, takže to nepovažuju za ztrátu). Koupila jsem v papiňák, který je na indukci, pár hrnců z Ikea (za pár šupů) a pánev. Brala jsem to spíš jako příležitost obměnit staré otřískané než jako nutné zlo. Vaří se na něm mnohem líp než na elektrice - dá se regulovat teplota, nepálí deska (trochu ano, ale ne tak, že by se udělal puchýř), když přeteče hrnec, sám se vypne, má dětskou pojistku. Zavařovat jsemnezkoušela. Hliníkový hrnec ti na něm fungovat nebude, ale pokud všechno nacpeš třeba do starého smaltovaného hrnce, tak zavaříš cokoliv. Hluk nepozoruju. Ano, když se opravdu hodně soustředím, je slyšet takové elektrické bzučení, ale při běžném provozu domácnosti si ho člověk vůbec nevšimne.
|
Hanka36 |
|
(8.3.2017 7:07:36) Děkuju!
My právě máme asi hliníkový zavařovací hrnec a zavařujeme každý rok
nevím, že by dělali zavařovací hrnec pro indukci a když tak bude stát majlant asi.
Právě, že mám hrnce relativně nové a pěkné, nechtěla bych je dát pryč Můžu zkusit tím magnetem...
|
Scarlett O´Hara |
|
(8.3.2017 8:16:21) Hanko, na indukci jde koupit právě na tyhle "nefungující" hrnce taková jakoby podložka - to se dá na plotýnku a na to normálně třeba keramika nebo hliník a vaříš. Někde jsem to nedávno viděla, v nějakém úplně normálním obchodě ... snad vzpomenu
|
Scarlett O´Hara |
|
(8.3.2017 8:21:28) https://www.oriondomacipotreby.cz/vybaveni-kuchyne/drobny-sortiment/podlo%c5%beka-induk-ner-24-odn-ruk-870185 tohle to je, mají různé průměry.
Jinak já indukci mám a nedám na ní dopustit, všechno podstatné už asi bylo řečeno - za mě ještě velmi jednoduché čištění, napřipálí se.
|
Fren |
|
(8.3.2017 11:04:35) ten mezikus je jen pro zlost,to si může pořídit rovnou sklokeramiku
|
|
|
|
|
|
77kraska |
|
(8.3.2017 7:11:29) mam indukci odnedavna na chate a pokazde si na ni musim znova zvykat, doma mam elektricky sporak.....ovsem proti plynu je to sakra rozdil, ten maji rodice
doporucuji si to jit zkusit nekam ke znamym....je to ponekud nezvyk pro cloveka, co doted pouzival plyn
|
Hanka36 |
|
(8.3.2017 7:16:17) Ahoj, to bych moc ráda vyzkoušela, to by bylo nejlepší, ale bohužel nikoho neznám kdo by ji měl
|
|
Lada5 |
|
(8.3.2017 8:09:31) Nám na indukci normálně funguje starý hliníkový zavařovací hrnec. Ale některé nerezové hrnce jsem musela vyřadit. Vyzkoušej, jestli se na dno chytá magnet. Pokud ano, tak OK.
|
|
|
Mana. |
|
(8.3.2017 7:16:16) Mam varnou desku pul napul, 2 plotynky elektrika a 2 indukce. Tu elektriku vyuzivam minimalne, indukce je mnohem lepsi. Ted zarizuju novou kuchyn a elektrika by me uz ani nenapadla. Zadne prednosti elektricke desky nevidim.
|
|
Citronove koliesko |
|
(8.3.2017 7:49:10) Mali sme plyn, elektriku a teraz mame indukciu.
Hlučnosť - oproti elektrickej je indukčná hlučnejšia v tom zmysle, že zo začiatku občas akoby "tikala, praskala, klopala" ale len na najvyššom P stupni, teraz mám pocit že to už robí málokedy, stačí znížiť stupeň a je ticho. Máme ju tri roky, kuchyňa je v priestore spojenom s obývačkou a neruší ma vôbec ani keď je úplné ticho. To už je hlučnejšia umývačka.
Rychlost do bodu varu - pri stupni P je to rychlost zavratna, ALE trebars vajicka na tvrdo sa musia varit rovnako dlho resp. nestačí nastvaiť čas od zovretia vody, lebo voda okolo nich sice zovrie za par sekund ale vajicko vo vnutri sa tak rychlo nezohreje. Ale toto je fakt prkotina
Palacinky - robím bežne ako aj na elektrike, problém bol s lievancami, volským okom a pod... (nedala sa zohnať panvica na indukciu, len silikonove formicky a to mi nevyhovovalo) neviem ako je to teraz zobrala som si staru liatinovú panvicu po mame a funguje to.
Aké hrnce - uvaríš vo všetkých ktorých dno je magnetické, mne napr. slúžia aj staré smaltované hrnce (mám zopár nostalgických červených bodkovaných ), nové smaltované treba vyskúšať či sa na dne udrží magnetka, ak áno tak v nich uvaríš, ak nie tak smola
Papiňák, zaváranie - toto nepoužívam tak neviem, ale v princípe ak je dno magnetické tak to funguje, u papiňáku by som pozrela návod.
Indukcia vs Elektrika - indukcia je dobrá v tom že neprodukuje do okolia toľko tepla, čo je napr. v lete super. Takisto ak na niečo zabudneš a začne to šialene vrieť alebo pripaľovať tak znížením stupňa sa okamžite zníži teplota platne, čo u elektriky nefunguje a musí ísť hrniec preč. U elektriky sa dá využiť zbytkové teplo na dovarenie.
A ja by som asi najradšej plyn lebo keď vypadne el.prud tak aj indukcia aj elektrika su odstavene. Neuvaríš, nezakúriš.
|
zerat |
|
(8.3.2017 7:53:57) "Takisto ak na niečo zabudneš a začne to šialene vrieť alebo pripaľovať tak znížením stupňa sa okamžite zníži teplota platne, čo u elektriky nefunguje a musí ísť hrniec preč. U elektriky sa dá využiť zbytkové teplo na dovarenie."
Koliesko, já mám sklokeramiku a reaguje mi opravdu rychle. Ona se ta plotýnka v průběhu vaření vypíná a zhasíná a když potřebuji rychle ubrat teplotu, tak vypne a fakt dost rychle se zreguluje - ovšem věřím, že tohle může být rozdílné opět vzhledem k tomu, jaké vlastnosti ta či ona deska má. Pryč dávám jen to, když mi něco překypí a potřebuji to utřít, což není tak často ;-)
Po plynu se mi neškytá vůbec. Ale neopovrhla bych mít na půdě aspoň malou bombu s plynem a takový ten dvouplotýnkový plynový vařič - aby člověk mohl něco uvařit když by náhodou nešla elektřina. Ovšem máme gril na dřevo, takže bych v nejhorším vařila na něm
|
|
|
zerat |
|
(8.3.2017 7:49:45) Hanko, nevím, čistě podle mě nejde srovnávat, protože ne každá varná indukční deska je stejná, má stejné varné vlastnosti a stejně tak ne každá sklokeramická deska je stejná a má stejné vlastnosti. Myslím si, že když si koupíš nejlepší varnou sklokeramickou desku a nebo nejlevnější indukční, tak se Ti dost dobře může stát, že budeš vychvalovat tu sklokeramickou, protože bude tak vyladěná, aby se dobře regulovala, rychle ohřívala - rozdíl ve funkcích a výbavě u levné a drahé (ať takové či makové) může být uživatelsky rozdílný...
To že máš nerezové hrnce neznamená vůbec, že by musely být vhodné pro indukci. Vhodné jsou pouze ty, u kterých se Ti k jejich dnu z venku přichytí magnet.
U mě by to znamenalo vyměnit tlakáč i různé rendlíky, pánvičky, takže jsme před 3 lety šli do Siemens sklokeramiky a jsem maximálně spokojená. Kamarádka hodně bojovala s indukcí, nadávala na dělání palačinek a smažení na ní... asi se s ní naučila, ale začátky měla vcelku krušné a spoustu hrnců, pánviček rozdávala, protože je nemohla používat.
Jinak také důvod, proč jsem ani moc neuvažovala o indukci byl ten, že v té době jsem na netu různě nacházela zmínky, že by to magnetické pole indukce mohlo ovlivňovat třeba srdce a "budík" na něm - v rodině máme srdeční problémy, takže jakékoliv další zbytné zátěži se ráda vyhnu.
|
|
neznámá |
|
(8.3.2017 8:10:51) U nás to nakonec vyhrála sklokeramika, ovšem v ceně drahé indukce, jsem spokojená, neměnila bych. Pro sklokeramiku byl pomalý způsob vaření, který většinou používáme. A neblahý vliv indukce na zdraví, nevím jestli to je pravda, ovšem vybírala jsem stylem na každém šprochu....
Také si myslím, že u kvalitního výrobku je jedno jestli indukce nebo sklokeramika, spíš bych řešila rozmístění plotýnek. Na většinu čtyřplotýnkových se mi čtyři hrnce vedle sebe nevešly.
|
|
|