ALL |
|
(1.10.2016 12:45:19) Hledám recept na pomerančovou marmeládu, je netu je jich fůra, ale všechny předpokládají buď bio pomeranče, nebo vaření běžných, chemicky ošetřených pomerančů i s kůrou. Chemicky neošetřené pomeranče nemám kde koupit, vařit je i s chemicky ošetřenou slupkou se mi moc nechce. Bez té slupky to ale zřejmě nebude ono, ani to asi nebude želírovat(?) Jde to nějak obejít? Uvařit bez kůry, dodat bio kůru sušenou kvůli chuti... Máte někdo osvědčený postup? Poradíte?
|
Dadyna s mláďaty |
|
(1.10.2016 14:02:40) A proč chceš dělat zrovna tuhle marmeládu, většinou se tak zpracovává, co má člověk navíc.... Moc ti neporadím,nemám možnost nahlédnout těď přesně do receptu, který jsem vloni vařila, ale dávala jsem tuším cca 1,5 nebo 2 kg pomerančů - jen asi jeden menší z toho byl i s kúrou, co byl bio, ten jsem krájela na hodně drobno, a k nim jsem do váhy dokrájela z "normálních" pouze dužinu (na větší kousky) a asi jedno jablko. Po uvaření jsem domíchala ještě kandovanou kúru, kterou jsem měla několik dnů namočenou v kořeněném rumu. Po prohřátí pak do skleniček. Není to teda ta echt pomerančová marmeláda, jakou mají třeba v UK, ale je dobrá. Dávala jsem do dorty a je fajn
|
ALL |
|
(1.10.2016 15:27:29) Měl to být dárek pro někoho, kdo ji má rád. Můžu ji samozřejmě koupit, ale takhle by to bylo víc osobní... Díky za tip - třeba bych aspoň jeden kus bio někde sehnala. A dělala jsi ji s nějakým želírovacím prostředkem, nebo bez?
|
Dadyna s mláďaty |
|
(1.10.2016 17:04:10) Jo, to s tím dárkem chápu, já takhle vloni vařila hruškovou pro kamaráda a hrušky v tom termínu ne a ne sehnat.... :-D Já jsem do marmelády dávala gelfix 2:1, je to teda dost sladké, nám to nevadí. Takže 2kg pomerančů /včetně jednoho jablka to bylo/ a cukr podle gelfixu, kořeněný rum a ta sušená kúra, to bylo celé. Dám ti sem ještě recept kamarádky, ten jsem teď taky našla, která ji má fakt dobrou, přidává i koření jako skořici, badyán někdy (občas u ní snídáme a hledám na stole vždy...): pomeranče oloupu, dužinu nahrubo nakrájím, používám cca 1/3 slupek z pomeranče, které pořádně umyju jarem a co nejteplejší vodou, aby se rozpustila ta parafínová vrstva, pak pořádně opláchnout, z těch slupek se vyřízne to bílé podkoří a tu oranžovou slupku nakrájím na nudličky. cca 1kg pomerančů,vařím 10 -15 minut a pak tam přidám 1/2 kg cukru. Dá se dát i jen 1/3kg cukru + jeden gelfix 3:1, taky to není špatné,marmeláda není tak sladká. Hodně štěstí a ať potěší
|
ALL |
|
(1.10.2016 20:33:52) Děkuju!
|
|
|
|
ALL |
|
(1.10.2016 20:38:23) Možná mi tu někdo poradí, jestli se dají v některém z běžných supermarketů koupit bio pomeranče. Já vídám jen citrony...
|
Ráchel, 3 děti |
|
(1.10.2016 20:43:54) už jsem potkala i bio pomeranče. kdysi, kdy se ani nedaly koupit, jsem našla recept, podle kterého se měly pomeranče nejprve tři dny máčet ve vodě, která se dvakrát denně vyměnila. až po těch třech dnech se z toho vařila marmeláda. marmeláda byla dobrá, ale jestli byla skutečně bez chemie, to tedy těžko říct... angrešte?
|
ALL |
|
(1.10.2016 23:08:25) Tak to by mne taky zajímalo, jestli by dlouhé máčení pomohlo... Někde na netu jsem četla, že ani pečlivé mytí nepomůže...
|
|
|
|
|
Lenk@@@ |
|
(1.10.2016 18:53:11) V UK se dela marmelada z odrudy pomerancu na toto urcenych. Jsou samy o sobe horke, proto i ta marmelada ma specifickou chut.
|
|
holka anonymka |
|
(3.10.2016 7:19:58) pomerančovou marmeládu vařím z pomerančů koupených cca v únoru - jsou nejsladší. Marmeládu dělám z dávky 5 kg pomerančů, přidávám gelfix 2:1. Všechny pomeranče vařím oloupané z kůry a lehce pokrájené (i se šlupičkama). Jen cca 2 - 3 pomeranče pořádně umyju horkou vodou, abych se aspoň trochu zbavila chemikálií, a přidám do směsi i na drobné proužky nakrájenou kůru. Horké dávám do sklenic, a ty otočím dnem vzhůru. Nesterilizuji. Zatím se mi žádná sklenice nezkazila.
|
|
perko |
|
(3.10.2016 7:27:27) Včera o tom byl pořad na ČT 1 Polopatě i s celým postupem zavařování.
|
|
|