Anna Veselá |
|
(2.2.2016 11:26:59) Včera jsem na alergologii vyfasovala tuhle dg spolu s podrobným rozpisem, co následující půlrok (ne)smím jíst. Docela mě to zděsilo, protože můj (už tak velmi omezený) jídelníček zřejmě přijde o spoustu doteď přijatelných potravin. Pět druhů zeleniny a tři druhy ovoce jsou fakt zoufale málo, a to nemluvím o jiných věcech. Poradí někdo, jak se na tomhle dá vydržet, případně kdo by mi mohl pomoct vymyslet aspoň jakžtakž jídelníček? Díky.
|
domenica |
|
(2.2.2016 11:36:28) Ahoj, no ty dietni predpisy se dost lisi, jak jsem tak zjistila, vetsinou neni problem v potravinach, ale v jejich uprave. Vzdyt z tech pravdu neprijatelynch je spenat, orechy, ocet aj. Zakladem je cerstve (neohrivane) jidlo (predevsim maso), potraviny, ktere prochazi nejakou upravou (uzene, zrajici, nakládané, bez umelych barviv, aj.).
|
|
domenica |
|
(2.2.2016 11:40:00) mrkni na stranky histaminová kašulka, je to perfektne udelany blog s radami, recepty, aj. urcite tam najdes spoustu inspirací
|
J. | •
|
(2.2.2016 12:13:31) já mám tuto diagnózu řadu let...dieta mi přijde naprosto šílená, on histamin je VE VŠEM-, naprosto ve všem, kromě čisté vody. Záleží ale na jeho množství v jednotlivých potravinách...jak už tu zaznělo, ořechy, octy, ale také všechen alkohol, všechno, co prošlo jakýmkoliv průmyslovým zpracováním, uzeniny, sýry, defacto vše, co ti leží v lednici. Všechno by mělo čerstvé - sýry, mléko, maso. Nic ohřívat, ale i taková rýže je údajně histaminová bomba...ovoce jen lokální, žádná exotika a to ještě jen některé. Ono to asi chce vyzkoušet na sobě, bude to dost indivuduální. Např. to taky znamená přestat jíst v restauracích - pro mě skoro nemyslitelné. Vůbec celá ta dieta je z mého pohledu tak krutá, že jí nedržím, ale doživotně jsem na antihistamikách...není to ideální, ale funguje tak více než 10 let. Taky asi zálěží, jaké máš projevy intolerance. Jsem ale zvědavá na další názory a zkušenosti
|
|
|
Cimbur |
|
(2.2.2016 12:10:54) Sama nejspíš histaminovou intolerancí trpím. Jahody jsem vyřadila nadobro. Sýry mi nevadí. Několikrát jsem se osypala po rybě, hlavně je potřeba kupovat čerstvou. I pokud mi konzervované sardinky připadají, že je do oleje hodili už jeté, nejím je. Intolerance se naplno projeví jen za určitých okolností - teplo a intenzivní pohyb. Jednou mi bylo dost zle, když jsem po večerní rybě ráno byla běhat kolem kvetoucích bezů, zpotila se, dala horkou sprchu - byla jsem jeden velký kopřivkový pupenec a malem jsem odpadla od nízkého tlaku. Prostě je potřeba zvážit všechny okolnosti.
|
domenica |
|
(2.2.2016 13:16:51) u nas ma histaminovku dnes uz 6 leta dcera. Ale vicemene od narozeni to bylo silene, neustale problemy s briskem, bolesti, krece, nadymani ... ve 4 letrech zjistili toto. Ona vetsinou nema koprivku, ale ze ji to nesedlo pozname, ze do hodky po jidle leti na velkou. Coz byvalo i 4x denne. Ona ma ale alergii jeste i na kasein. Snazim se ji varit z cerstveho, zdraveho, domaciho, mame zahradku, takze spousta veci je fakt domacich bez konzervantu (marmelady, aj. ...). Kdyz neni vyhnuti, jsme nekde na dovolene, aj. vozime s sebou daosin, ktery si bere zaroven i s jidlem (ma ho i ve skolce a kazdy tyden se s. kucharkou domlouvame na jidelnicku), tak to tak nejak pytlikuejm ...
|
Cimbur |
|
(3.2.2016 8:31:03) Vidíš, já jsem si dosud spojovala s histaminem jen ty "velké" a celkem zřídkavé projevy, jako je prudká bolest břicha, kopřivka, migréna, slabost, zvracení. Ale že mám průjem téměř permanentně, to mě s tím nenapadlo spojit. Jedno z dětí je v tom bohužel po mě, nedávno jsem byla volána do školy pro náhlou prudkou bolest břicha, která skončila průjmem, únavou a spánkem - snědla kaki (taky se tomu říká tomel), ovoce, které jinak občas jíme, ale tentokrát bylo dost přezrálé. Pár dní na to mi jedna stará pacientka říkala, že mívá křeče po to ovoci "kiki". Další, co dcerce způsobilo okamžité potíže včetně otoku rtů, byla falešná krabí pomazánka na jedné výstavě...
|
Eva | •
|
(3.2.2016 10:52:02) Já si nyní (zpětně) dávala dohromady věci, které mě dříve nenapadly-díky seznamu. To, že mám při zavařování okurek migrénu jsem přičítala celkové situaci a ne vůni octu, to že moje kompl.migréna trvá až tři týdny - bodejď by ne, když je přikrmována léky a jinými potravinami, které jsem netušila.
|
|
|
|
|
Martina, 3 synové |
|
(2.2.2016 12:16:19) http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/potraviny-pri-histaminove-intoleranci
Hlavně se vykašli na to hubnutí.
|
|
Eva | •
|
(2.2.2016 12:26:26) Mně řekli 14 dní na nízkohistaminové a pak zkoušet přidávat nové a zjišťovat, které vadí. Je fakt, že už po těch 14-ti dnech ty reakce jdou vidět. Jak tělo bylo přivyklé na "jed" a pak si odvyklo.
|
J. | •
|
(2.2.2016 13:04:24) Evo a můžeš napsat, co konkrétně jsi jedla těch 14 dní? díky
|
Eva | •
|
(2.2.2016 13:28:19) 2x denně si vařím převážně rýži (nebo brambory) se zeleninou - osmahnu a podusím na pánvičce mrkev,celer,petržel a k tomu plátek krůtího masa (cca 50g) nebo i hovězí dušené spolu se zeleninou. Pak placky ze špaldové mouky plněné zeleninou, různě upravovanou zeleninu - uvařené zelené fazolky, brokolici, kukuřici, červenou řepu. Ledový salát si křupu jen tak jako králík list po listu ;-) Jablka (některé druhy,mám alergii). Br.kaši z brambor nebo brambor a mrkve - používám sušené ovesné mléko, klasické mi vadí. Krémové polévky ze zeleniny. "křupavé" chlebíčky.....
|
|
|
|
Drop |
|
(2.2.2016 13:02:02) hlavně, jestli si jim řekla, že trpíš mentální anorexií, ono totiž tohle jsou už jen doprovodné diagnozy
|
|
Termix |
|
(2.2.2016 19:40:09) Já se zrovna chystala, že možná koncem týdne založím podobnou diskusi. Mívám zvláštní projevy, zejména v noci mě najednou začne bolet břicho, svědit dlaně, otečou mi rty a celá zrudnu. První atak přechází během půl hodiny, ale divně se cítím třeba dva dny. Nemám to často, ale nedávno jsem to začala řešit s alergoložkou, protože se to opakuje více a více. Udělali mi několik vyšetření a právě histaminová intolerance je pravděpodobně výsledek. Vše se definitivně dozvím v pátek, kdy jsem objednaná pro výsledky. Já se už docela snažím jíst pouze čerstvé věci, ale nefunguje to. Respektive nejsem ještě úplně důsledná.
|
|
sally |
|
(3.2.2016 1:55:44) Spirálo, já jsem především vyřadila lepek, ten byl to, co mi vadilo nejvíc. Když nemám lepek, tak můžu spoustu věcí pokud to nepřeháním - třeba jahody pokud jsou mražené a rozmražené v mikrovlnce (vlastně tak trochu povařené ) Z ořechů nemůžu vlašské, zbytek ano. Pivo můžu jen jedno (tam je ta blbá kombinace lepek, procesované + alkohol - alkohol vadí proto ,že zastavuje odbourávání histaminu - takže pivo je blbé třemi různými způsoby). Nejím tuňáky, plesnivé a zrající sýry, různé nakládané a konzervované věci a ten lepek. Mám štěstí v tom, že u mě se to projevuje až od určité hladiny histaminu - tj. můžu si vyhodit z kopýtka, ale jen trochu... nemůžu si dát pivo, nivu a čerstvé jahody během jednoho večera... ale můžu si občas dát to pivo nebo ty jahody - možná i tu nivu (nejím jí, nechutná mi) - pokud dodržuju bezlepku.
|
|
|