Vojtami56 |
|
(6.10.2014 19:37:45) Ahoj všem, ráda bych se s něčím svěřila. Jsem typ ženy krev a mliko, je mi 27 let. Dříve jsem byla tlustá a hodně závislá na tommít denně svojí dávku cukru v podobě sladkých koblihů, vánoček, závinů, čokolád apod. Pak se mi moje postava zprotivila a chtěla zhubnout , zařídila jsem se podle rady mé tety a jedla stejně jako doposud ale místo sladkostí jsem vše dochucovala sladidlem. Sladila jsem vše jogurty, tvarohy ,nápoje.. zhubla jsem a zjistila jak je super jíst sladce a bez kalorií.Teď jsem ale zjistila, že bez sladidla nedám ani ránu-cca po roce kdy jsem to do všeho sypala. V pátek v pul sedme ráno jsem se kvůli sladidlu vracela domů cestou do práce, kde mám byt v sedm. Uvědomila jsem si s tím, že sladidlo cpu do všeho, už i k suchému chlebu a jsem s tím spokojená.
Dnes jsem prožila první den bez sladidla a den byl nudný ,mám na půl hlad a nic mi nechutná, mám depresi.Nejradši bych si osladila život, ale čokoláda je kaloricka, budu jak valibul. Upozorňují nejsem anorekticka, jsem ted normální ,mám špeky, jen nejsem už ve větší nadváze. Je to zavislost ? Jak škodlivé je každý den spotřebovat velký množství umělého sladidla? Není to toxické? Mužu mít rakovinu? Poslední dobou mě často bolí hlava mírně az středně třeba tři dny a pak zase nic. Děkuji za odpověď
|
Pam-pela |
|
(6.10.2014 20:02:55) Závislost na sladidle být může určitě, píše se o tom poslední dobou dost. Osobně teda cítím náhradní sladidlo ve všech jídlech, kde je , a to odjakživa...a jsou mi odporná, takže bych je nepozřela, pokud nemusím . O velké škodlivosti sladidel bylo už napsáno leccos, kde chce, určitě si to najde. Šve mě, že se poslední dobou přidávají všude možně, třeba i napůl s cukrem, a musím luštit složení potravin. Prostě asi budou umělá sladidla (asi hlavně aspartam) výrazně levnější než cukr.
Tady je třeba uveden hned na 1. místě v seznamu škodlivých látek, cca kolem 4. minuty.
http://www.youtube.com/watch?v=2winANbgXzI
|
Brunhilda |
|
(7.10.2014 8:15:13) Jsem na tom jako Pampela. Náhradní sladidlo ve všem cítím a je to hnusný. Bohužel některý výrobky už jsou slazený jen umělými sladidly , takže někdy se tomu člověk nevyhne.
Já jsem taky závislák na sladkým a občas mě popadne špatné svědomí. Asi to není nejzdravější, když spotřebuju cukru denně vyšší množství, ale když jsem zkoušela to omezit, i po měsíci jsem byla nervózní, protože jsem třeba měla hlad, ale rozhodně ne chuť na nějaké maso nebo zeleninu nebo cokoli nesladkého. Takže jsem si radši vybrala psychickou pohodu a utěšuju se tím, že zase nejím jiné nezdravé věci, třeba paštiky a uzeniny.
Váhu mám normální, hýbu se dost a spíš omezuju tučné věci než sladké. Podle mě je lepší přijímat víc cukru a víc se hýbat, než do sebe cpát umělá sladidla.
|
|
|
anexa |
|
(6.10.2014 21:00:27) škodlivé? Ne, jen jedovaté pro tvé tělo. Pokud mermomocí musíš používat sladidlo, používej Stévii. Aspartam bych do jídla nedala ani náhodou. Štve mě, že poslední dobou ho dávají skoro do všeho. Chce to hodně číst etikety
|
Lady V. |
|
(6.10.2014 21:47:36) Do ceho to davaji?
|
Jarmilka. |
|
(6.10.2014 21:59:11) Najdi si na emulgatory.cz aspartam a je tam i seznam výrobků, ne vspech, ale i tak to stojí za to.
|
|
|
Jarmilka. |
|
(6.10.2014 22:02:07) Stévie ke taky ošemetná, sama o sobě je neškodná, ale ty tuny a tuny srévie, co se vyrábí, by nešly udělat přírodní extrakcí, rafinuje se a mixuje s jinými sladidly a na to bych dala bacha, je to zatím neprozkoumané. Stévii si pěstuju doma, ale na sladění všeho bys jí potřebovala plantáž.
|
|
|
fisperanda |
|
(6.10.2014 22:00:17) Četla jsem, že umělý sladidlo funguje na principu, že navnadí tělo na dávku cukru, kterou potom nedostane, takže chce. Ten cukr. Který zase nedostane. Vede to k další a další konzumaci sladidla, ale tělo je pořád ošizený a pořád vymrčuje.
|
Jarmilka. |
|
(6.10.2014 22:03:30) To ano. Navíc je to závislost, ať už na cukru nebo na sladidlu, takže při nalhlém vysazení je samozřejmě absťák.
|
|
|
Felisín | •
|
(7.10.2014 8:13:28) Jsem diabetička a o boji s cukrem toho trochu vím. Zbavit se chuti na sladké mi trvalo asi čtrnáct dní, to se dá vydžet, ale chce to odhodlání. Zjistila jsem, že hladinu cukru mi nejvíc zvyšují pokrmy z bílé mouky, tak jsem je vynechala z jídelníčku, nejím pečivo, těstoviny ani knedlíky. Krom snížení glykemie došlo i k výraznému snížení váhy. Umělé sladidlo používám do kávy a sypkým (na bázi fruktozy) si občas trochu přisladím jogurt nebo tvaroh. Sklenice sypkého sladidla mi vydrží cca půl roku i déle. Chce to jíst kvalitní potraviny, mít vyvážený jídelníček, aby člověk neměl hlad, za "odměnu" třeba tu sladkou kávičku. A hlavně ty sladkosti vůbec nekupovat a nepřechovávat je doma, v tvém případě včetně těch sladidel. (Maximální denní dávka sladidla na bázi sacharinu je 10 tabletek!!!)
|
|
3.3Dáša, syn 199816 |
|
(7.10.2014 19:01:44) Holka, jsi mladá, máš život před sebou nenič se. Raději změň celkově stravovací návyky a životní styl a dopřej si cukr, než do sebe cpát sladidla.
Že je to těžké? Jde to. Já jsem skoro dvakrát starší než Ty, v mládí jsem byla štíhlá. Když jsem se podle BMI dostala na hranici nadváhy a obezity a když jsem při preventivní prohlídce u lékaře zjistila, že už se můj životní styl pomalu začíná projevovat na zdraví, řekla jsem si dost. Přestala jsem sladit a mlsat, postupně skoro vytlačila z jídelníčku bílé pečivo, začala jsem sebekoučink podle STOB. Myslela jsem, že jsem taky na cukru závislá, ale asi to nebylo tak hrozné, ze dne na den jsem si zvykla. Já se teď snažím být opravdu ukázněná, jediná sladkost, kterou si dopřeju je kousek kvalitní čokolády, jen malý 100g tabulka mi vydržela víc než na týden. J a trochu víc se hýbu. Výsledek? Pomalu ale snad jistě hubnu, od července mám 8 kg dole. Až se mi váha dostane na cílový stav (chybí alespoň 6kg), nebudu asi tak důsledná, ale správné návyky si chci zachovat a váhu si budu víc hlídat.
Nemusíš na sebe být úplně tvrdá a nějaké to mlsání si dopřej, ale snaž se sladké omezovat a volit "nejmenší zlo". A celkově jez zdravě. Držím palce.
|
|
|