slečna Tilly |
|
(14.9.2014 13:24:53) Prosím, poraďte nějaká jídla, která se nemusí kousat, nebo aspoň ne moc. Je to pro dospělého, sní všechno, chuťově ani zdravotně žádná omezení nemá, jediné omezení je to kousání... Už jsem s nápady v koncích, nevím co pořád vymýšlet. Zeleninové polévky, bramborová kaše, rýže s omáčkami a jogurty se přece jen nedají jíst donekonečna. Díky za tipy.
|
angrešt |
|
(14.9.2014 13:29:48) Bratr se zadrátovanou pusou oceňoval pikantní pomazánky (drolil si k tomu kousek střídy chleba) - prý ho strašně štvalo, že v představách většiny lidí nekousací=miminovité, takže po syrečkové pomazánce, šunkové pěně s křenem, čabajkové pěně... přímo skočil. Dál domácí paštiky, rybí paštiky. No a holt ty masozeleninové polévky, ale třeba ve stylu curry, akorát mixnuté, aby to mělo "dospělou" chuť. Krémové zeleninové polévky brzy z duše nenáviděl
Kaše nejen bramborová, ale také dýňová, celerová, pastňáková, brokolicová... a také luštěninové kaše, nejen hrachová, ale také cizrnová, z červené čočky (opět lze ochutit pro zmnu třeba v marockém stylu a není to miminkové).
|
slečna Tilly |
|
(14.9.2014 13:32:47) To vůbec nezní špatně. Díky moc
|
|
|
Winky | •
|
(14.9.2014 14:03:49) Když jsem dostala rovnátka a bolela mě pusa tak, že jsem nemohla kousat (a pak po každém dotažení, vždy několik dní), tak to řešily přesnídávky (s jogurtem, s tvarohem, s kousky piškotů), no a pak ty polívky a kaše. Ale jestli to má ta osoba u vás dlouhodobě, tak to chce asi pestřejší, to chápu.
Teď je sezona dýní, ta polívka z ní je docela dobrá (mě teda chutná, dělám ji na karamelu aby byla sladká, s trochou kari a kokosovým mlékem, s mrkví a červenou čočkou - ta se uvaří za 5 minut a je tak měkká, že se kousat nemusí, event lze nahradit rýží).
Švestkový rychlokompot (rozvařené švestky s cukrem, skořicí a přidat trochou rumu pro lepší chuť) - ale to spíš jako dezert.
Míchaná vajíčka se taky moc kousat nemusí , a jde tam přidat měkká zelenina jako sterilovaný hrášek, kousíčky zelených fazolek nebo strouhaná mrkev.
Mleté maso by mohl? Něco jako chilli con carne, já ho dělám 2 hodiny v troubě z mixu hovězího a vepřového (mělo by být jen hovězí, ale to mi přijde trochu suché), na cibulce a pak přidávám fazole z plechovky (červené) a steril. kukuřici - obojí je dost měkké a kousat není tolik třeba. S víc uvařenou rýží by se to mohlo dát.
Drobné těstoviny typu kuskus by taky mohly být, zalévám ho vývarem aby to mělo masovější chuť , s jemně nakrájenou zeleninou (např. červená řepa pro změnu) by to mohla být zas jiná chuť než ty už "ohrané".
|
slečna Tilly |
|
(14.9.2014 14:11:21) Právě že je to dlouhodobě, bohužel, a ta jednotvárnost po čase už člověku leze krkem. Kuskus dělám běžně, na ten jsem úplně zapomněla, ty rozvařené švestky taky, ty jsou výborné. A ještě přesnídávky. Jenže jak dlouho se na tomhle dá plnohodnotně žít, že Ale jinak díky za tipy.
|
Černá kronika |
|
(14.9.2014 14:23:57) Nemohla bys připravit vlastně jakýkoliv jídlo tak, že ho prostě jen rozmělníš a to ještě tak, aby se na to dalo i hezky koukat? Pracovala jsem v domově pro seniory a tam připravovali buď klasickou mletou stravu, to bylo prostě všechno zmixovaný dohromady, nebo sekanou stravu a to bylo podle mě docela fajn, protože se na to dalo i dobře koukat a jídlo se dalo vychutnat. Prostě na talíři byla třeba čočka, vedle nasekaný uzený maso a vedle nasekaná kyselá okurka. Nahrubo se sekaly i bramborový knedlíky, těstoviny se sekaly stejně jako maso nebo zelenina, ale prostě na talíři byly hromádky a nebylo všechno smíchaný dohromady do kašovitý stravy.Ale nevím, jak tohle jde praktikovat v domácím prostředí, tam to v kuchyni připravovali pro víc lidí najednou.
|
slečna Tilly |
|
(14.9.2014 14:31:26) Jo, to jde taky, takhle to vlastně provozuju skoro pořád, jen třeba i do těch pokrájených knedlí/masa/čehokoli se musí občas kousnout a to je pak problém Cokoli je pevné nebo i jen trochu lepivé, to dělá problém. Vesměs žiju z rozvařený zeleniny, rýže a polívek, sem tam nějaký měkký ovoce, ale je to furt dokola.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.9.2014 16:05:57) Co prostě normální jídlo rozmixovat? Tak to dělali dědovi, když byl v nemocnici s nějakou záležitostí na rtu a docela si to pochvaloval.
|
|
|
|
|
|
Lída+2 |
|
(14.9.2014 14:59:06) Já si tu před časem taky snažila....
http://www.rodina.cz/nazor17788765.htm
výsledek: již několik týdnů jí jen velmi měkký chleba, poslední týden přešel z mletéhoa a ryb na malinké kousky masa.
Jinak teda kousat i ten vnitřek chleba byl neskutečný problém. U nás bylo potřeba 14dní jen to jídlo opravdu spolknout. Takže se značným sebezapřením do toho jednou kousnul. Bolestí se prý nedalo první týden vůbec jíst....byl vděčný za zmíněné kaše a lečo.
|
|
Jarmilka. |
|
(14.9.2014 16:40:18) Hodně výživný je hummus.
|
|
Monika |
|
(14.9.2014 18:41:43) Co třeba prejt? (s bram kaší)
|
|
|