| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nekousací jídla

 Celkem 14 názorů.
 slečna Tilly 


Téma: Nekousací jídla 

(14.9.2014 13:24:53)
Prosím, poraďte nějaká jídla, která se nemusí kousat, nebo aspoň ne moc. Je to pro dospělého, sní všechno, chuťově ani zdravotně žádná omezení nemá, jediné omezení je to kousání... Už jsem s nápady v koncích, nevím co pořád vymýšlet. Zeleninové polévky, bramborová kaše, rýže s omáčkami a jogurty se přece jen nedají jíst donekonečna. Díky za tipy.
 angrešt 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 13:29:48)
Bratr se zadrátovanou pusou oceňoval pikantní pomazánky (drolil si k tomu kousek střídy chleba) - prý ho strašně štvalo, že v představách většiny lidí nekousací=miminovité, takže po syrečkové pomazánce, šunkové pěně s křenem, čabajkové pěně... přímo skočil.
Dál domácí paštiky, rybí paštiky. No a holt ty masozeleninové polévky, ale třeba ve stylu curry, akorát mixnuté, aby to mělo "dospělou" chuť.
Krémové zeleninové polévky brzy z duše nenáviděl :-)

Kaše nejen bramborová, ale také dýňová, celerová, pastňáková, brokolicová...
a také luštěninové kaše, nejen hrachová, ale také cizrnová, z červené čočky (opět lze ochutit pro zmnu třeba v marockém stylu a není to miminkové).
 slečna Tilly 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 13:32:47)
To vůbec nezní špatně. Díky moc ~x~
 Winky 
  • 

Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 14:03:49)
Když jsem dostala rovnátka a bolela mě pusa tak, že jsem nemohla kousat (a pak po každém dotažení, vždy několik dní), tak to řešily přesnídávky (s jogurtem, s tvarohem, s kousky piškotů), no a pak ty polívky a kaše. Ale jestli to má ta osoba u vás dlouhodobě, tak to chce asi pestřejší, to chápu.

Teď je sezona dýní, ta polívka z ní je docela dobrá (mě teda chutná, dělám ji na karamelu aby byla sladká, s trochou kari a kokosovým mlékem, s mrkví a červenou čočkou - ta se uvaří za 5 minut a je tak měkká, že se kousat nemusí, event lze nahradit rýží).

Švestkový rychlokompot (rozvařené švestky s cukrem, skořicí a přidat trochou rumu pro lepší chuť) - ale to spíš jako dezert.

Míchaná vajíčka se taky moc kousat nemusí :-), a jde tam přidat měkká zelenina jako sterilovaný hrášek, kousíčky zelených fazolek nebo strouhaná mrkev.

Mleté maso by mohl? Něco jako chilli con carne, já ho dělám 2 hodiny v troubě z mixu hovězího a vepřového (mělo by být jen hovězí, ale to mi přijde trochu suché), na cibulce a pak přidávám fazole z plechovky (červené) a steril. kukuřici - obojí je dost měkké a kousat není tolik třeba. S víc uvařenou rýží by se to mohlo dát.

Drobné těstoviny typu kuskus by taky mohly být, zalévám ho vývarem aby to mělo masovější chuť :-), s jemně nakrájenou zeleninou (např. červená řepa pro změnu) by to mohla být zas jiná chuť než ty už "ohrané".
 slečna Tilly 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 14:11:21)
Právě že je to dlouhodobě, bohužel, a ta jednotvárnost po čase už člověku leze krkem.
Kuskus dělám běžně, na ten jsem úplně zapomněla, ty rozvařené švestky taky, ty jsou výborné. A ještě přesnídávky. Jenže jak dlouho se na tomhle dá plnohodnotně žít, že ~d~ Ale jinak díky za tipy.
 Černá kronika 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 14:23:57)
Nemohla bys připravit vlastně jakýkoliv jídlo tak, že ho prostě jen rozmělníš a to ještě tak, aby se na to dalo i hezky koukat? Pracovala jsem v domově pro seniory a tam připravovali buď klasickou mletou stravu, to bylo prostě všechno zmixovaný dohromady, nebo sekanou stravu a to bylo podle mě docela fajn, protože se na to dalo i dobře koukat a jídlo se dalo vychutnat. Prostě na talíři byla třeba čočka, vedle nasekaný uzený maso a vedle nasekaná kyselá okurka. Nahrubo se sekaly i bramborový knedlíky, těstoviny se sekaly stejně jako maso nebo zelenina, ale prostě na talíři byly hromádky a nebylo všechno smíchaný dohromady do kašovitý stravy.Ale nevím, jak tohle jde praktikovat v domácím prostředí, tam to v kuchyni připravovali pro víc lidí najednou.
 slečna Tilly 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 14:31:26)
Jo, to jde taky, takhle to vlastně provozuju skoro pořád, jen třeba i do těch pokrájených knedlí/masa/čehokoli se musí občas kousnout a to je pak problém ~d~ Cokoli je pevné nebo i jen trochu lepivé, to dělá problém. Vesměs žiju z rozvařený zeleniny, rýže a polívek, sem tam nějaký měkký ovoce, ale je to furt dokola.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 16:05:57)
Co prostě normální jídlo rozmixovat? Tak to dělali dědovi, když byl v nemocnici s nějakou záležitostí na rtu a docela si to pochvaloval.
 Lída+2 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 14:59:06)
Já si tu před časem taky snažila....

http://www.rodina.cz/nazor17788765.htm

výsledek: již několik týdnů jí jen velmi měkký chleba, poslední týden přešel z mletéhoa a ryb na malinké kousky masa.

Jinak teda kousat i ten vnitřek chleba byl neskutečný problém. U nás bylo potřeba 14dní jen to jídlo opravdu spolknout. Takže se značným sebezapřením do toho jednou kousnul. Bolestí se prý nedalo první týden vůbec jíst....byl vděčný za zmíněné kaše a lečo.
 Jarmilka. 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 16:40:18)
Hodně výživný je hummus.
 Monika 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 18:41:43)
Co třeba prejt? (s bram kaší) :-)
 * Liv 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 20:44:58)
jakýkoliv jídlo a rozmixovat, ale pozor, každé zvlášť, ne vše dohromady na blivajs kaši

čili rodina má řízek s bramborem a kyselou okurkou, pro nemocnéhi se mixuje zvlášť každá položka
1. hromádka rozmixovaný řízek
2. hromádka br. kaše
3. hromádka rozmixovaná okurka
 Monika 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 21:45:31)
No, jo, ale když má někdo chuť na kyselou okurku, tak ho asi salátovka neuspokojí? Stejně jako smažený řízek x dušené maso ... Ale to záleží na tom člověku, co to má jíst. Jak jsem pochopila, není nijak postižený kromě toho, že nemůže kousat, takže určitě může říct, jestli zkusí alespoň ochutnat rozmixovaný řízek (nebo cokoliv) nebo ne ... Koneckonců, když jídlo koušeš, tak než ho polykáš, tak ta "kaše" je z toho v puse taky :-)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Tipy na nekousací jídla 

(14.9.2014 21:55:12)
Kyselá se dá nastrouhat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.