KarlítKa |
|
(28.8.2014 11:03:22) Udělala jsem nálev z Deka, nahřála sklenice a zalévala jsem zeleninu horkým nálevem, přesto jsou některá víčka vypouklá. Zelenina je to různá, ale nejvíce se mi to udělalo u směsí - čalamád. Manžel tvrdí, že probíhá mléčné kvašení a že stačí, když necháme tyto sklenice podruhé sterilovat v hrnci s vodou, že kvašení se zastaví a čalamády budou normálně jedlé. Mě se to moc nezdá, já bych je rovnou asi vyházela ale napadlo mě, že se zeptám ještě tady, jak to řešíte vy?
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 11:15:03) A to jsi zavařovala nebo zlila syrovou zeleninu Dekem?
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 11:16:05) mno zlila jsem syrovou zeleninu Dekem
píšou to tak na sáčku (zavařuju prvně)
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 11:18:05) Nová po zalití jsi zavařila?
Jinak pochybuju, že jde o mléčné kvašení, to konzervanty z Deka ničí.
A před jakou dobou jsi to zavíčkovala?
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 11:18:28) A jsou vypouklé ven nebo jen nevcuclé?
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 11:20:54) Jsou vypouklé ven. Jako když si představíš dětskou přesnídávku, co se zkazí.
Zalévala jsem zeleninu sice syrovou, ale vřelým nálevem. Myslela jsem, že to stačí.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 11:24:20) Stačí, na otravu :))) vyhoď to. Musí se vždy sterilovat!! Čalamády jako lečo bez Deka 20 minut na 85•C, druhý den znovu, na směs zelil píšou aspoň 10 minut s Dekem. Druhý den bych to pro jistotu zavařila znovu. Zelenina není marmeláda. Mléčné kvašení by to,bylo, kdybys tam nedala Deko a ideálně sůl bez jodu.
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 11:36:10) Myslela jsem si to teď ale mám před sebou nelehký úkol - propašovat asi 20 sklenic do popelnice . Fakt je, že všechny vypukliny jsou po stelizaci ukázkově přisáté. ach jo
|
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 12:29:58) takže a to, co už tu mám zavařené, mám pro jistotu převařit, sterilovat? nevadí ten časový odstup? Mám vše jen zalité tím Dekem. Kukuřice, beraní rohy, čalamády.. poradíš? Je to zavařené 14 dní - měsíc, uskladněné v temnu.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 12:32:12) Nemusíš to zavařit podruhé, ale než to budete jíst, musí se to vařit 15 minut.
Jinak raději bych to vyhodila, je to risk života. Je mít to líto, ale ještě raději počkej, jestli se tu neobjeví angrešt, ona je přes toto profík, já ne. Třeba bude vědět.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 12:35:26) Problém totiž může být i u zeleniny špatně tepelně ošetřené s vcuclymi víčky, botulismus. Ale zase to Deko konzervuje, že není potřeba tak zavařovat jako bez něj, to raději počkej na někoho, kdo Deko používá, já dělám jen bez Deka. Ty kinzervanty v něm by to mely do jisté míry jistit, ale lahce zavařit je třeba vždy. Píšou 10 minut.
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 12:37:15) tvl příště si to snad rači koupim
takových surovin vyhodit to neprojde
počkám, třeba ještě někdo poradí
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 12:49:51) chápu, já než dostala lekci od angreštky, tak jsem vyhodila hromadu sklenic cuketových matjesů, tím hůř že bez Deka, jen vařených na oleji. Kdyžtak si vyhledej gůglem zavařování rodina.cz angrešt, psala tu o tom tak ve třech diskusích.
Letos jsem zavařovala lečo už i dle popisu v její kuchařce a za to dám ruku do ohně.
|
withep |
|
(28.8.2014 14:54:25) No to ti pěkně děkuju, jsem si to vygůglila, početla a zděsila se
Mám vesměs první amatérskou zavařovací sezónu, zavařuju jen ovoce, většinou nepřidávám cukr. Vlastně nezavařuju - uvařím, dám do sklenic, překlopím, hotovo. Ovoce ze stromů - švestky, meruňky, blumy, třešně - ve formě džemů, marmelády a povidel. Do povidel jsem dávala trochu octa, ta jsem dělala včera.
Sem tam se mi víčko nevcucne, pak nechávám sklenici v lednici. Aby se to nezkazilo, ne abychom se neotrávili. Neříkejte mi, že smrtelně ohrožuju své bližní...
Je nebezpečné mazat si to na chleba? Na koláč (180 stupňů) je to ok?
|
lampetra | •
|
(28.8.2014 20:04:01) U veci, ktere se nemusí zavarovat jakoby stetiluja cukr. Ja bych to vyhodila. Kdyz nekam nedas cukr, musis sterilovat varen dvakrát, ale to nedelam, tak jen tusim a nemam nastudovano. Ovoce ve vlastni šťávě se i babičce casto kazilo.
|
withep |
|
(28.8.2014 20:19:42) V tom ovoci ale nějaký cukr (nějaké monosacharidy) je
|
lampetra |
|
(28.8.2014 21:22:10) No to jo, ale málo. Tak jako konzervuje sůl, konzervuje i cukr, ale ve velkém množství. Anebo jako povidla, ovoce zbavit vody, množství cukru v ovoci potom stačí. Ale píše "povařila" to beru jako nevařila 10 hodin, aby se dostatečně koncentroval. Ale povolaný je určitě angrešt, ta to umí vysvětlit fundovaněji.
|
withep |
|
(28.8.2014 21:59:42) Zrovna ta povidla jsem vařila cca 8 hodin, a je v nich ocet, a teď jsem je ještě pro sichr přezavařila, tak těm věřím.
Nicméně jsem si něco početla a vyvozuju tyto závěry: Nepanikařit. Ve střední Evropě hrozí kontaminace převážně z masa, eventuelně zeleniny a hub. Nicméně ovocné zavařeniny bez cukru příště ještě druhý den po naskleničkování zavařím. Jinak ty příznaky otravy nejsou zrovna nenápadné a není to úplně blesková nemoc, kdyby už... pokud jsem správně pochopila, tak tomu kojeneckému (a podobně traumatickému) botulismu se nedá nijak zvlášť předejít, spory jsou všudypřítomné a mrně olizuje kde co...
|
|
|
|
|
|
|
Alena | •
|
(28.8.2014 12:51:34) Vyhod to, je to riziko !
|
|
Lída+2 |
|
(28.8.2014 13:09:18) Freyka, ty jsi doma jako malá neasistovala při zavařování....asi ne, nemáš zažité vše okolo toho. Škoda, že jsi neprojela net než jsi se do toho pustila.....
To vyhoď, nedá se nic dělat.......
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 13:49:57) Doma jsme jen nakládali zelí
a to nám pokaždé silně zkvasilo
asi rodinné zatížení
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 13:55:13) Zelí mléčně kvasím běžně, nezavařuju, zkonzumuju potřeba je jen zelí, sůl bez jodu, kmín. Na dno je možné dát kousek čistě žitného chleba. Zelí se nechá pomačkané pustit šťávu, tak dvě hodiny, se soli a špetkou kmínu. Namačká se do kameninové nádoby, já používám sklenice s víčkem omnia. Zamezí se přístupu vzduchu, fíglů je několik, já normálně nacvaknu omnia víčko, vzduch jde ven a ne dovnitř, taky jde zatížit pytlíkem neplněným vodou. Dá se do temna a čeká se asi týden, jak u kvašáků.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 13:57:01) Kvasit se dá spousta věcí, květák, rajčata, okurky, ... Ale ne zalít Dekem a hygiena nejpřísnější. Dnes bude zelňačka z domácího zelí, v noci jsem už zkoušela, jestli přežijeme.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 13:57:43) Kvašené jde i zavařit, třeba Kvašáky, ale není to ončo
|
KarlítKa |
|
(28.8.2014 14:00:58) myslim, že u nás doma za mého mlada byla snaha o kysané zelí, nikoliv o kvašené takže letělo
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 14:39:32)
|
|
|
|
|
|
|
|
Puma |
|
(28.8.2014 14:02:56) Tady jde o život, po chuti nic nepoznáš. Ješiši, takový práce.
|
|
|
Puma |
|
(28.8.2014 14:01:08) Já si tedy nejsem jistá, ale pokud už tam jsou smrtelně jedovaté toxiny, tepelná úprava je nezničí. Blby.
|
Jarmilka. |
|
(28.8.2014 14:41:29) Alfo, to není pravda, botulotoxin chcípne při 80*C spolehlivě. Varem tím spíš. Bar nepomůže třeba u plísní.
|
Puma |
|
(28.8.2014 21:23:11) Máš pravdu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Žžena |
|
(28.8.2014 14:03:50) Na deku je to v návodu (taky jsem čuměla). Protože je v něm kyselina benzoová, tak tam není v návodu vůbec sterilace. Pak existuje ještě Deko Steril, to je bez benzoovky, ale nutná sterilace samozřejmě. Já bych teda ale bez sterilace nejedla.
|
|
|
Žžena |
|
(28.8.2014 14:01:24) Může to být víčkama. Zavařovala jsem v létě meruňky a čtvrtina víček nechytla. Tak jsem je zavařila napodruhé a ani tehdy nechytlo žádné. Prostě blbý víčka, jsou různí výrobci, od některýho mi chytí všechno, od některýho část ne a ne ani kdybych se rozkrájela. Blbý je, že u nás v krámě berou střídavě od různejch, takže nemá člověk šanci kupovat jen ty svý ověřený dobrý.
|
|
|