Mortadela |
|
(31.3.2014 12:07:46) Ne, že bych je kvůli tomu přestala jíst, ale dnes mi jedna paní zarputile tvrdila, že tmavé rohlíky jsou barvené a že je to hnus největší. Mně osobně to připadá jako nějaká urban story. Nevíte někdo?
|
Lída+4 |
|
(31.3.2014 12:09:57) Často to tak je - to "tmavý" pečivo je barvený karamelem nebo kafem.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(31.3.2014 12:12:27) Nevím, jestli je to hnus největší, ale každopádně to možná není celozrnný, tudíž to není tak zdravý jak se to tváří.
|
Lída+4 |
|
(31.3.2014 13:17:25) No právě - barvení kafem nebo karamelem není nic škodlivýho, jen to vzbuzuje mylnej dojem.
|
withep |
|
(31.3.2014 15:28:40) Podívej, E 920 (L-cystein) taky není škodlivý. Takže ti v pečivu nevadí?
Mně se tedy zvedá kufr z představy, že jím rozemleté vlasy Číňanů, prohnané kyselinou chlorovodíkovou. Říkám si, že by mělo být povinností prodejce, mít někde složení výrobků vyvěšené. Dnes jsem po dlouhé době koupila rohlíky, chvíli jsem čekala, až se kolem mihne nějaký personál, abych si to vyžádala, ale nikde nikdo...
|
|
|
|
|
susu. |
|
(31.3.2014 12:13:07) Barvené to prý často je, na druhou stranu, karamel snad není jeodvatý. Pokud nepoužívají nic jiného, tak mi to moc nevadí.
|
|
Jana a Petra |
|
(31.3.2014 12:16:39) Neplatí, že tmavé pečivo rovná se celozrnné pečivo. Tmavé pečivo může být barvené.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.3.2014 12:22:44) Tmavé rohlíky jsou barvené, jak jinak by se asi staly tmavými. Ale není to hnus, ale většinou kulér. www.kuler.cz
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.3.2014 12:23:57) Pokud pečeš doma, můžeš třeba obarvit hodně silnou meltou.
|
|
Bertina |
|
(31.3.2014 12:34:43) Není to urban legend, u mnohých to je pravda. Nemusí být ale jedovaté, jde jen o podvod v tom smyslu, že hodně lidí je koupí v domnění, že jsou zdravější, celozrnné.
|
|
Citronove koliesko |
|
(31.3.2014 12:35:02) Je to tak, pečivo je farbené, niekedy na reze chleba vidíš ako je zle rozmiešaný karamel alebo nejaké iné farbivo. Takže tmavý chlieb nie je prirodzené tmavšou múkou. Otrava nehrozí ale je to "šikovný" ťah ako presvedčiť zákazníka, že kupuje niečo zdravšie.
Tu je to celkom dobre vysvetlené http://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/219-pekarenske-vyrobky-pecivo
|
|
.Katka |
|
(31.3.2014 12:35:28) Kdo peče doma, tak zná přirozenou barvu pečiva, takže mu musí bejt jasný, že rohlík, co je už od pohledu pšeničný, ale barvu má tmavší než celožitný chleba, musí být obarvený.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(31.3.2014 13:08:09) Ani úúúplně celozrný rohlík není šíleně tmavý, to se dá dosáhnout jenom barvenímm.
|
|
|
angrešt |
|
(31.3.2014 12:55:36) Často jsou, barví se obvykle kulérem, což je tmavý karamel. Ono je to i vidět, kulér dětá takovou teplou hnědou, kdežto použití celozrnných mouk chladnější, lehce našedlý odstín hnědi. Dosáhnout té tmavé teplé hnědi bez barviv lze tím, že se karamelizuje cukr z mouky, to vznikne třeba u pumprniklu, který se peče přííšerně dlouho. Tam to je přirozená barva.
|
|
espr |
|
(31.3.2014 13:04:14) no jo to pravda, aby výrobci dosáhli "celozrnnějšího vzhledu" . Tmavost pečiva je tím větší čím je tam více vlákniny a semen. Jenže pak je takové pečivo i drahé, takže výrobci některá rádoby celozrnné výrobky barví karamelem, nebo směsí pražených obilovin (ječmen nebo žito). Ale dají se najít i výrobky opravdu celozrnné aniž by si u nich výrobci museli pomáhat takovým podvodem.
|
|
Luc. |
|
(31.3.2014 16:59:45) ano jsou barvené, v lepším případě karamelem, což není nezdravý, ale je to podvod na lidi, je to bílé pečivo, které se tváří jako celozrnné
A pozor, neplést si celozrnné pečivo s vícezrnným, ve vícezrném pečivu stačí, aby bylo 10% žitné mouky nbo hrst semínek a už je "vícezrnné", ale v podstatě jde o bílou pšenici dochucenou semínky a obarvenou "něčím" na tmavo.
Celozrnné pečivo se málokde sežene, velice často ani prodavačka neví, například řeknu v pekárně, že chci celozrnné housky a ona mi podá rozpečenou kaiserku :-/
A jak tu padlo, označení složení - chystá se zákon, aby u každého rohlíku, chleba, housky... byla cedule se složením výrobku. Už aby to bylo.
|
Hilly. |
|
(1.4.2014 10:22:16) Navic celozrnne ve volnem prodeji z 99 procent v marketech a pekarnach nesezenes, jen vicezrnne.Treba v Tesco maji celozrnny chleb jen jeden jediny zitny baleny.
|
|
|
Hadi a spol |
|
(31.3.2014 17:00:22) Jak už bylo psáno - je to pravda a není to nic zdravotně závadného jen je ten rohlík víc kalorický
|
|
KoproFka |
|
(31.3.2014 21:08:10) jo, barví to karamelem...bohužel... celozrnný je jen málokterý, oni píšou, že je to cereální rohlík, což je, ale cereální znamená v překladu myslím obilný, a to je všechno pečivo
|
|
|