withep |
|
(1.4.2014 9:20:01) Jak se to vezme... ono je totiž velmi diskutabilní, co je zdravé
Trochu extrém - veganská strava (makrobiotika), se kterou teď experimentuju, mi přijde spíš levnější. Jdu do obchodu... a odcházím s poloprázdným košíkem a místo obvyklé tisícovky platím 300, protože tam nemají skoro nic, co bych mohla koupit :). Teď brzy z jara ještě nakoupím zeleninu, protože ze zahrady/sklepa mám zatím/už jen mrkev, řepu a mangold... ale v létě už budu poměrně soběstačná. Obiloviny, luštěniny, olej, semínka a další ingredience objednám v e-shopu, jsou v biokavlitě (oleje panenské), takže dražší, ale furt to vychází levněji, protože si v obchodě nekoupím žádné sušenky, mléčné čokolády, pečivo, šunku, sýr, mléko, zmrzlinu....
Zbytku rodiny zatím nakupuju a vařím občas i normálně, ale už to, že já to nejím, se finančně projevuje.
|
překvapená 20.9. |
|
(1.4.2014 11:01:08) Jak to myslíš, že babičky jedly zdravě? Moje babička se přes válečné náhražky a budovatelskou bídu dopracovala ke gothajskému salámu do těstovin, rajče, když se sehnalo, tak se nahrájelo na osminky a každý dostal dílek. Kuře z místní velkovýkrmny vypadalo jako malé tele a k těm pěkným antibiotikům, co mělo v sobě, babi připekla bůček, aby to vonělo a bylo toho dost pro všechny, co přijeli. Po obědě nějaká bácbuchta s polevou ze ztuženého tuku na celý plech. Co jedla tvoje babi?
|
|
radka | •
|
(1.4.2014 12:30:56) u babky se nacházelo v podstatě jen několik základních potravin, většinou ze samozásobení - brambory, zelenina, ovoce ze zahrady, maso králičí a slepičí z vlastního chovu, vejce od slepiček. do obchodu se chodilo pro mléko, máslo, chleba a rohlíky, dále pak mouka, krupice, cukr, sůl, čočka, hrách. jednou za čas vepřové maso na řízky - většinou když jsme přijeli nebo naopak odjížděli z prázdnin. Sádlo si vyškvařila ze špeku (jestli kupovaný nebo místní nevím). s tímto základním si vystačila celý život buchty pekla na neděli
|
|
karma |
|
(1.4.2014 13:30:07) ročník 1909. za války nevím, ale co pamatuju, byla to osvícená žena, vařila z oves.vloček, pohanky, krup. teda vepřovou pečínkou nepohrdla, párečkem taky. (nejraději jedla páreček o půlnoci). měla teda vystudované "vaření" na učitelském úsatavu. mmch dožila se ve skvělé duševní i fyzické kondici 93let.
|
|
withep |
|
(1.4.2014 14:25:16) Jídelníčkem našich babiček se myslí idylické stravování na venkově v době, kdy nebyly mrazničky ani super/hypermarkety po celý rok zásobené surovinami a "potravinami" ze všech konců světa, patřičně vyhnojených, nadopovaných a přechemizovaných. Takže se jedly potraviny lokální, zejména vlastní výroby, vesměs asi v biokvalitě. Jedlo se v souladu s aktuálním ročním obdobím, tj. v létě více čerstvé, v zimě více tepelně aj. (kvašením, sušením) upravené. Kráva byla živý tvor, který znal trávu a slunce, a dokonce i své tele, mléka nadojila tak akorát (aby ji to nezdecimovalo) a to mléko se pilo čerstvé, neničilo se UHT a homogenizací. Podobně se slepicemi a vejci, a jinými zvířaty. Maso se jedlo třeba jednou týdně, aby ho tělo dokázalo řádně odklidit. Mouka se nemlela do bíla (nezbavovala se tolika minerálů a enzymů), cukr a sůl nevím, od kdy se masově používají rafinované. Živiny, které se nestrávily, cestovaly z kadibudky na hnůj/kompost a pak zpátky na pole. Takže plodiny byly zdravější - měly více vitamínů a minerálů než dnes, kdy zbylé živiny odplavujeme pitnou vodou pryč.
Jistě byla občas bída, leccos se neurodilo a tak. Přesto věřím, že byl jídelníček dostatečně bohatý. Třeba takové obilí - dnes do sebe ládujeme především bílou pšeničnou mouku. Dřív se jedlo mnoho druhů obilovin v mnoha různých formách (celé zrno, kroupy, vločky, krupice...).
|
Eržika. |
|
(1.4.2014 15:04:59) A kamarádka takto jí i dnes - komodity kupuje na bezobalu.cz, zeleninu, ovoce má vlastní, kozy a králíky, vajíčka, brojlery také... maso na neděli, a jí se to, co je.
|
withep |
|
(1.4.2014 15:23:17) To je fajn . Dřív to jinak nešlo, dnes v době dostatku až nadbytku k tomu musí člověk dospět. Předevčírem jsem se o tom bavila s jednou známou a ta měla konflikt s učitelkou své dcery, která odmítala v prvouce nebo čem zakroužkovat krabicové mléko jako zdravou potravinu
|
|
|
|
|