| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech?

 Celkem 24 názorů.
 Etea 


Téma: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 17:31:32)
Když je tu už téma s palačinkami a moukami, tak mně by moc zajímalo, jak úspěšně nahradit bílý cukr v dezertech. Teď tedy vůbec nemyslím variantu záměny za třtinový cukr. Chci něco zdravějšího. Sladké moc nejíme a ani moc nepeču, ale občas přece jen něco vyzkoušíme. Musím, ale říct, že se mně docela dost těžko maskuje nepříjemná pachuť sladovitu, stévie apod.
Kde se vám daří úspěšně bilý cukr nahradit např. tak, aby to chutnalo i konvečně se stravujícím návštěvám? Klidně přidejte nějaký jednoduchý recept pro inspiraci! ~;)
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 17:57:13)
Koupíš v každé zdravé výživě i v DM. Každý druh výrobku má jinou sladivost, musíš to proto vyzkoušet a hlavně fakt začni jen z mikroskopickým množstvím. Zkoušela jsem to taky, ale na tu chuť jsem si nezvykla. :-( Takže jsem čaj přestala sladit úplně. Kamarádka ale sladí kafe jen stevií a je moc spokojená.
 Inka 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 19:33:17)
Ve zdravé výživě, mají tekutou, práškovou, normálně sušenou jako bylinku, dokonce i pytlíčky jako dávají ke kafi v restauraci.
 Budulínci 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 18:02:25)
Stevie se dá koupit v lékárně i v e schopech se zdravou výživou. Lepší je v tekuté formě.
Do čaje jí používám ale jinak jen půl na půl s třtinovým cukrem..ona má přeci jen takový "ocas" Dnes jsem jí dala samotnou do ovoce na chessecake a není to ono :-(
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 17:53:52)
Prosím tě, máš nšjaký tip na takovou kuchařku? Příp. recept... :-)
 Zuuuza 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 17:44:56)
Používám fruktopur nebo glukopur.
 Zuuuza 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 17:52:38)
Proč myslíš?
 zerat 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 18:25:13)
Možná jsem mimo, ale když má být něco sladké, tak to potřebuje osladit ~d~ Takže sladíme cukrem - klasickým, třtinovým přírodním a nebo medem příp. pšeničným, javorovým či jiným sirupem.
Pro návštěvy bych hokusy pokusy nepředkládala - jednou jsem na velkou akci chtěla přinést super bábovku a aby byla zdravá... tak jsem do ní dala řepkový za studena lisovaný olej. Nó a bábovka fakt byla, jak se říká zdravá ale ne dobrá ~k~- prvně v životě se něco ode mě skoro vůbec nesnědlo ~f~ Tímhle pak mé pokusy o podobné zdravé věci skončili... až časem jsem zjistila, že je super používat rýžový olej - zdravý, bez aroma a vůně ~R^
 susu 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 18:38:32)
"Možná jsem mimo, ale když má být něco sladké, tak to potřebuje osladit "

Zerat, asi tak.
Ten poprask kolem bílého cukru začíná být dost podobný hysterii. Když nechci jíst moc sladké, tak se tím necpu každý den a pak si nemusím domácí buchtu jednou za týden( nebo jak často) vyčítat a vymýšlet náhrady.
 zerat 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 18:46:47)
Já teda občas peču sladké častěji, ale je to o tom, že pak nekupujeme žádné sladkosti a jednoznačně domácí sladké je zdravější.
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 19:16:10)
asi tak, já peču taky častěji, někdy ,,zdravě,, s alternativní moukou, různé cuketové, dýňové a mrkvové mlsoty, ale někdy i pořádnou dardu, ale zas nekupujeme žádné jiné sladkosti a syn dostane gumové medvídky 2x do týdne 2 kousky, jinak vůbec. ale zas přiznávám, že nebýt sladkého domácího pečení, na kterým ujíždím, jsem podstatně lehčí váha, protože jinak sestravujeme dosti zdravě
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 15:12:19)
S tím souhlasím. Když jíš sladké výjimečně, není řepkový cukr žádný problém. Jinou otázkou jsou skryté cukry. My jíme sladké opravdu málo, ale přesto občas zkouším bílý cukr nahradit, zajímá mě to. Docela fajn je rýžový sirup, agáve sirup, ale asi to není ta nejzdravější varianta. Chtěla bych se naučit používat ječmený slad, ale moc se mně to nedaří. Proto se ptám a sonduju. :-)
 Gina 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 20:02:18)
Nedávno jsem se dokonce dočetla, že třtinový tmavý cukrt není o moc zdravější než bílý, že je tam jen velmi málo živin. Tak nevím, já jsem ho vždycky kupovala v akcích, jinak je to drahota a navykla jsem si jej používat do dezertů a moučníků a mám ho teda ráda. Není, na rozdíl od stévie, cítit, má příjemnou chuť. Na stévii si nikdy nezvyknu, cítím ji na sto honů. Vyzkoušela jsem různé značky a druhy, ale vadí mi. Přidávám malinko do pečení, tak se to ztratí. Jinak je dobrý agávový sirup nebo javorový.
 zerat 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 20:48:20)
To se nepsalo o třtinovém ale přírodním klasickém, ne?
 papapa 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 20:38:00)
Řepný a třinový cukr je totéž, jen ta třtina není naše plodina, takže drahý cukr a většinou se tady prodává nečištěná, což znamená že je tam víc minerálů než v našem bílém, čištěném řepném cukru.
Pokud chceš zdravější slazení za rozumnou cenu, tak zvol právě nečištěný(hnědý) řepný cukr a je vystaráno.

Já jsem se jednou snažila přislazovat dušené ovoce(přesnídávku) melasou a nešlo to. Melasa je sice hodně zdravá, ale má malou sladivost. Musela bych jí tam nacpat až až....
Taky vtipné, že i melasa, která je jako odpad, se k nám dováží z jižní Ameriky za šílený peníze.....Pravda, byla třtinová, ale stejnou službu by udělala i ta řepná.:o)
 zerat 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(7.11.2013 20:49:08)
To prý ale není pravda. Vysvětlovali to v TV, že třtinový cukr je lepší než klasický řepný tmavý... ~d~
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 15:15:10)
Řekla bych, že potřeba ještě rozlišit řepkový, který je vždy rafinovaný. Třtinový nerafinovaný je sice totéž, ale má zachovány alespoň různé jiné zdraví prospěšné látky. Takže když už třtinový, tak jenom ten nerafinovaný nebo rapaduru.
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 15:20:38)
Pardon, už dvakrát mně to ujelo a napsala jsem řepkový :-), řepkový samo ne. :-) Už dnes blbnu...
 Martina, 2 kluci 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 8:07:20)
Když pečete tak málokdy, proč je problém to osladit? Notabene návštěvě, která asi cukr normálně jí, když je nutné to maskovat.
To bych jim radši udělala rajčata s mozzarelou, než maskovat cukr v moučníku.
 Mapat 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 8:21:26)
Přiznám se, že taky moc nechápu, proč při občasném pečení složitě řešit nahrazování cukru. Radši si jednou za čas vychutnám kousek dobrého dezertu (a z množství cukru obsaženého v jednom kousku ještě nikdo neztloustl ani neumřel) než řešit nějaké náhražky, které nikdy nechutnají tak, jak mají.

 Martina, 2 kluci 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 9:00:01)
Přesně tak.
A ještě je mi divné, jak všichni přijímají stévii jako prima sladidlo...nerada jím věci, o kterých nikdo neví, jak se jejich konzumace projeví po více letech. A zrovna ke stévii jsem četla celkem dost výhrad.
Cukr v množství přiměřeném problémy zdravým lidem nedělá.
 Etea 


Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(8.11.2013 15:18:20)
Jasně, o to nejde, je to spíš zvědavost a chuť experimentovat. Jsou i sladké dezerty, kde se vůbec žádný cukr nedodává.
Mně by se prostě líbilo naučit se udělat moučník se stévií, a to ještě takový, který by dobře chutnal a nikoho by ani ve snu nenapadlo, že to sladké je způsobeno něčím jiným než bílým cukrem.
 papapa 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(10.11.2013 17:48:03)
Taky nevidím problém v tom, občas ten cukr použít....

Myslíte, že cukr a mouka jsou bílým zabijákem?:o))))))
 Sladidlo 
  • 

Re: Čím a jak nahradit bílý cukr v dezertech? 

(4.2.2015 13:03:07)
Zdravím.
Já doporučuju maltitol. Je o moc zdravější než bílý cukr a dá se použít kdekoliv - i s rozmícháváním je to super. á nízzký glykemický idex, ale i jiná zdravá pozitiva pro tělo. Jestli tě to zaujalo, mrkni sem http://www.maltitol.cz

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.