angrešt |
|
(4.10.2013 19:57:18) Řepkový má skvělý poměr mastných kyselin, předčí v tom i olivový. Jenže - obsahuje kyselinu erukovou. Sice dnes už jsou vyšlechtěné nízkoerukové řepky, které mají erukové kolem 5% (dřív měly až 40%), jenže... když se eruková dává myším, tak chcípajíl. Na člověka žádný takový vliv zaatím nebyl prokázán. Ale mně se prostě erukovou nechce moc jíst.
Slunečnicový je složením horší, má dost nasycených a celkově tím složením je slabší. Ale neobsahuje erukovou. takže já kupuju slunečnicový na věci, kde potřebuju neutrální chu´t oleje. jinak používám dost spíš olivový, ořechový, sezamový a jiné, podle druhu jídla. Ale tyhle všechny mají dost sdilnou vlastní chuť a nehodí se do všeho, tak pak beru slunečnicový. ev,. taky z hroznových pecek, ten je taky chuťově neutrální.
|
Líza |
|
(4.10.2013 20:03:12) Tu tam nemáš, protože tam není přidaná navíc, je to standardní součást řepkového oleje jako takového.
|
angrešt |
|
(4.10.2013 20:11:23) Jasně, to je otázka osobního vkusu. Já se snažím pokud možno vyhnout i canole, domů nekupuju, stačí, že jí sním dost v potravinách nedomácích.
|
Inka | •
|
(4.10.2013 21:24:29) A co ta teorie, že se má jíst to co roste v našich končinách? To je řepka a slunečnice nikoliv olivy a rýže.
|
angrešt |
|
(4.10.2013 22:14:08) To je pravda, řepka by byla nejlokálnější, ale eruková je v tomhle pro mě osobně příliš velký problém, důležitější než lokálnost. Mimoto je to trochu diskutabilní, slunečnice sice roste i u nás, ale je to americká plodina. Z tohoto hlediska jsou olivy mnohem lokálnější než slunečnice, rostou kousek od nás a jedly se tu již dávno. Kdyby měl být olej skutečně pořádně tuzemský, tak přichází v úvahu hlavně asi ořechový, makový, lněný, světlicový, konopný a bukvicový. A pak máslo a sádlo, které samozřejmě používám, ale na ty otázka nezněla.
|
Inka | •
|
(4.10.2013 22:25:21) Dík, ty to vždycky tak krásně vysvětlíš.
|
|
KoproFka |
|
(5.10.2013 0:55:08) angreštku, ty mě děsíš!!! já spoustu let používám řepkový namísto slunečnicového právě proto, že jsem žila v blaženém vědomí, že nad něj není - a kam se na něj hrabe oliváč (ten mám doma jen extra virgin a používám vlastně jen u italské kuchyně a na saláty)
Co dáš teda do těsta na buchtu za olej, když ne řepkáč??
|
|
|
|
|
|
|