Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.9.2013 19:36:36) jelikož já mnoho syrové zeleniny nemohu a syn ji zas až tak za syrova nemiluje, dělám hodně zeleninových jídel od obligátního leča a těstovinových omáček, až po zeleninu grilovanou. co taky dělám s oblibou, je zakamuflovaná zelenina, jak říká můj chlap - mrkvový dort, jablečník, cuketový perník... máte ještě nějaké tipy, kde využít co největší množství zeleniny? s nástupem chladna u nás pofrčí ve velkém zeleninové polévky... co takhle vaříte, aby v tom bylo půl záhonu?
|
Jaana2 |
|
(10.9.2013 19:41:43) kapustu do karbanátků např ( čím víc kapusty tím líp)
těstoviny se zelím ( sladkým, ne kysaným)
vařené brambory se snesou s vařeným celerem ( tak cca 1/4 celeru + 3/4 brambor), kdo zvládne tak normálně kousky, kdo ne, tak kaši. Kaše br se dá udělat i s mrkví - je červená, jde jen o zvyk, ale děti to mají ( u nás) rády
zelenina pečená v troubě , např dýně je výborná
kapr ( jiná ryba) na zelenině ( cibule, porek, bílá paprika)
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.9.2013 19:50:56) áááá, kapustové karbanátky, na ty sem zapomněla, dík za připomenutí. jídla na zelenině děláme ve velkém, tam nějak neřeším recepty, to jedu dle svého uvážení, spíš jde opravdu o tu ,,hmotu,, či jak to napsat, kde se nečekaně schovává zelenina
|
La Pepa |
|
(10.9.2013 19:54:01) nevím, jak se staví ke špenátu, ale můj muž se k němu stavěl dost opatrně, než ochutnal palačinky se špenátem. A děti to taky mají rády.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(10.9.2013 20:05:59) ty dělávám ráda, na závěr je sypu trochou parmezánu. ale on špenát u nás není problém vůbec i jen tak s těstoviam a smetanou či jako příloha k masu. mám je vycvičený
|
NovákováM |
|
(10.9.2013 21:55:44) jinak miki, kluci si - i když byli malí docela oblíbili zeleninu jen na páře nebo na másle, když ji směli sami dochutit. Hrášek, kukuřice, mrkev, baby karotka.. společně nebo samostatně.
|
|
|
|
NovákováM |
|
(10.9.2013 21:54:40) karbanátky nastavuji i mrkví nebo květákem.
Kamufláže chápu... u nás podobně
|
|
|
Žžena |
|
(10.9.2013 19:52:04) Ano, pečená zelenina - to je blaho. Dám co mám - cuketu, lilek, dýni, mrkve, bramboru, cibuli, třeba žampiony, brokolici, nebo květák... prostě co zrovna je na zahradě nebo v krámě pěknýho... posypat provensálskýma bylinkama, strčit na dvacet minut do trouby... a užrala bych se toho
|
NovákováM |
|
(10.9.2013 23:40:43) naši kluci právě taky.
První ta pára, pak máslo, brali to jako přílohovku a teď ujíždějí na grilované, to se dá i na pánvi a fakt sprdnou lilek, cuketu, nějak nemyslitelné dříve.
Ale - to je taky vývoj, jako prckové měli rádi smažený květák, dneska jeden spíš mozečkový, zeleninu čerstvou jeden miluje a hlavně saláty (doba okurek, rajčat), ředkvičky, hrášek, kukuřici, mrkev druhý právě jen v úpravě - co má rád, takže směsku na páře nebo na grilu.
Ale trvalo to tak 5-10 let tenhle vývoj. Stejný boj měl s masem.
|
|
|
|
|