Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 15:54:47) tak jeste jedna marmeladova , delate nekdo v pekarne? nechci pouzit nejak moc zahustovadla, max. kyselinu citronovou nebo pektogel, akorat v pekarne se z toho ta voda asi moc neodpari, bude to pak huste? no kdyztak udelam stavu , ale kdyby nekdo mel zkusenost, tak moc dekuju , a neni lepsi to pak pro jistotu zavarit? letos je to muj prvni pokus, tak z toho mam respekt )
|
angrešt |
|
(26.7.2013 17:23:37) Práv proto se u pekárny píše, že je to vhodné na marmeládu z citrusů, které obsahují ohromné množství pektinu a odpar není třeba. Odpar je potřebný u marmelád typu poidla.
Nevím, jaké ovoce chceš použít. Tuhnutí nemá nic společného s konzervací marmelády. Tu konzervuje cukr - proto se ho tam musí dát v poměru 1:1 k ovoci.
Když chceš dát cukru méně, je pak nutné to přesterilizovat jako kompot.
Nebo je te´d v módě naprosto nepochopitelné nadužívání konzervačních přípravků do domácích marmelád, typicky různé ty Gelfixy 1:3, kde nepřítomnost ochrany cukru je nahrazena různými umělými konzervanty.
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 21:17:52) diky angreste , prave sem to od Tebe nedavno cetla s tim cukrem, tak to chci dat 1:1, ale i tak se nejak bojim, ze se to bude kazit, no snad ne , snazim se moc nepouzivat cukr, ale tak marmelada podle me sladka byt musi , do presnidavek ho nedam a zavarim je, a chci delat z merunek, jen sem si rikala, ze kdyz prave nedam ten gelfix, tak aspon nejake odpareni nutne je. A jak dlouho to cca varit? Jinak koupila jsem pektogel, prisel me celkem jeste v pohode co se tyka slozeni. Omlouvam se, ze pusobim asi jako tatar, ale kazdy jednou zacinal . Kazdopadne diky moc .-)
|
angrešt |
|
(26.7.2013 21:51:22) Tak můžeš místo marmelády udělat meruňková povidla - tam se cukru přidává minimum, princip povidel je právě výrazný odpar, který vede ke zvýšení koncentrace cukrů v ovoci nad mez, která chrání proti bakteriím. Meruňková povidla recept v kuchařce č. 151.
Proto se do neodpařovaných marmelád ten cukr musí přidat. Cukr není žádné zlo, je to běžná součást naší potravy už od pravěku. Problém je v tom, že ho teď jíme moc. Ale marmelády se používají spíš jako ochucující ovocné omáčky (velkou lžicí je do sebe láduje málokdo). Mnohem víc cukru přijímáme třeba v nápojích a tam to szásadní konzervační význam nemá, že.
A pokud si tou marmeládou pak nebudeš jista, tak přesterilizování nic nezkazí a bude to pak spoílehlivě bezpečné.
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 22:02:38) kdyz ja prave cukr moc nemuzu :_(, mam kozni problemy a mela bych drzet aspon trochu protiplisnovou dietu :_(, a driv asi nemel bilou barvu a tolik se neupravoval ne? a kdyby lzice, na palacinky padne sklenicka, proto to resim, sem zavisla , ale tak porad lepsi nez nektere kupovane marmelady, muzes sem , prosim, jeste dat ten recept na povidla?, mozna bych to zkusila, potrebovala bych si te tak na tyden adoptovat, mam jeste tak milion otazek, ale co se tyka zavarovani marmelady, tak uz koncim, diky moc
|
angrešt |
|
(26.7.2013 22:12:35) Protiplísňová dieta je... ptákovina;) To je zas jedna z hitovek poslední doby - "tělo prolezlé plísněmi" - a už to jede. Nic takového není, ale veze se na tom spousta "zázračných přípravků a zázračných diet", podobně, jako na "překyselení" a dalších ptákovinách. Kožní plísně nemají co dělat se sladkou marmeládou, pokud se jí nemažeš zvenčí. Ale do toho teď večeru nehodlám zabředávat, za chvíli padám chrnět, jen co usne prťous (on by nespal, kdybych byla v ložnici, to bere jako výzvu k blbnutí. a v tomlhe vedru chudák ne a ne zabrat)
Klidně můžeš dělat místo marmelády de facto pyré bez cukru, ale pak to musíš přesterilizovat fakt pořádně.
recept na povidla sem nedám, moje kuchařka už podléhá autorským právům a licenci předané nakladatelství, nemůžu ji volně zveřejňovat. Jestli chceš, tak mi napiš na mail a výjimečně jeden recept pošlu. Ale jinak - si pořiď kuchařkůůů!
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 22:20:05) me se teda to co jim na kuzi hodne projevuje, prekyseleni taky docela verim a kdyz drzim prisne protiplisnovou dietu, tak fakt fleky na tele nemam,... ale jo, i pro me uz je to na vecer narocny tema , tak krasnou noc, mam tady mailik, tak kdyz si vzpomenes,budu rada,prosim, prosim, smutne koukam , a prosila bych tam i nazev te kucharky, urcite napisu jeziskovi , tak diky moc a krasnou noc
|
angrešt |
|
(26.7.2013 22:26:11) Kvalita stravy se samozřejmě na těle, včetně kůže, projevuje. Ale nesouvisí to s žádnou z výše zmíněných ptákovin. Překyselení už jsem tu někde rozebírala skutečně do hloubky, plísně možná taky, to už nevím. Každopádně důležitější je kuchařka - info na http://www.celorocnikucharka.cz/ Povidla tedy pošlu, ale je to výjimka
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 22:30:20) diky.-), a slibuju, ze si ji koupim , uz sem ji nasla na netu a asi ji fakt pocebuju , do Vanoc se Ti ale obcas na neco jeste zeptam , tak jeste jednou diky a dobrou noc
|
|
|
|
|
|
|
|
Leena+Michalka listopad 09 |
|
(26.7.2013 22:03:49) buchli, porad bude lepsi nez kupovana, hlavne je delana s laskou .-), za par let to vychytame .-)
|
|
angrešt |
|
(26.7.2013 22:06:36) No však - cukr není nic odporného, narozdíl od konzervantů .Ty tedy součástí naší potravy nebyly nikdy, natož v pravěku, žejo. To je úchylka posledních pár desetiletí a kdoví, jak se to může vymstít.
Když chceš marmeládu dělat s méně cukrem, tak použiješ normálně pektin (1:1 nebo jakékoli jiné jméno), dáš míň cukru a pak hotovou marmeládu přesterilizuješ. Po otevření pak nemůže být mimo lednici a měla by se spotřebovat cca do týdne.
No a nebo ta povidla, ta jsou tedy sladká, ale zároveň chuťově koncentrovaná, fakt je to moc dobré.
|
angrešt |
|
(26.7.2013 22:13:23) Jóooo!!!!Konečně! To si teda dali na čas! ale hlavně, že nakonec dorazila, to mám radost
|
třeba já | •
|
(27.7.2013 16:09:56) Taky už mám kuchařku od včerejška doma, právě jsem se prohrabovala tím úžasným plánovacím programem, chci si tam nacpat svoje recepty a pak už jen vesele klikat a vybírat, co budu vařit.
|
|
|
|
|
|