briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:02:00) Hezké odpoledne.
Ráda bych se zeptala, jestli nemáte nějké vyzkoušené recepty na zdravé dezerty, cukroví a podobné, ale i alternativy k české kuchyni. Právě se mi podařilo zhubnout na vysněnou váhu a nerada bych zase přibrala. Ale zase nechci děti a manžela připravit o "normální" kuchyni. Máte nějaké dobré receptíky nebo alternativy? Něco co je zravé, ale zdravě to nevypadá
Moc děkuji.
|
jitka | •
|
(30.8.2012 13:06:24) No, nevím, jestli je to jenom o zdravém vaření ..... Záleží kolik toho sníš a v jakou denní dobu, pokud se budeš přejídat zdravými věcmi a budeš hodovat večer, tak si tu váhu stejně neudržíš. No a chce se to taky hýbat .....
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:07:53) Neber to prosm ve zlém, ale na to jsem se neptala. Chtěla jsem poradit nějaké recepty.. Z celozrnné mouky a tak podobně...
|
sabrina20 |
|
(30.8.2012 13:12:45) zkoušela jsem dělat z celozrnné mouky, ale neuspělo to doma, pak jsem dala půlku normální a půlku celozrnné, taky nic, tak ted tam dávám min 50g celozrnné jestli to má efekt je mi jedno, hlavně, že tam trošku dám
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(30.8.2012 13:15:01) brilanťáčku.. já tak nějak s tou stravou - snažím se vařit zdravě.. ale chutně
vše dělám na teflonce, nebo keramické pánvi.. na orestované či grilované maso, tam není potřeba žádný tuk, nebo takměr žádný - maso potřu kvalitním olejem až následně (to mám radu i od dětské)
do všeho kde jsem dávala bílou mouku kupuju jemně mletou celozrnou - takže dnes třeba máme guláš z vepřového masa - maso samé libové - jen dvě lžíce kvalitního oleje pod cibulku, potom maso.. klasika... uvařit v papiňáku a zahustila sem celozrnou moukou (kupuju v kaufu cca za 20kč 1kg je přímo bio) někde nedávám komplet celozrnou, ale třeba palačinky dělám půl na půl s normální bílou - peču je opět na teflonce, podmažu jen pod první pak už není potřeba, takž ejsou na suchu
do svíčkové dám hodně zeleniny a pak na zjemnění jen trošku smetany - nemusí tam být celých 250 ml - dám třeba jen půl deci až deci.
Cukroví když peču - tak celozrná mouka do vánočního se dá taky dobře propašovat, ubírám tak minimálně 1/3 cukru z receptu a kde to jde, nahrazuju třťinovým.
Vařím stylem málo masa, hora zeleniny, ke všemu cpu zeleninu - dostanou třeba klidně kuřecí řízek a brambor a k tomu hromadu zeleniny - teď hlavně sezoní - okurky, rajčata, kedlubnu a ředkvičky, hodně te´d i spracovávám cuketu od rodičů na různé způsoby.
kuře peču úplně bez oleje a ještě ořezávám ten tuk u zadku a nikdy si u nás nikdo nestěžoval, že by bylo suché
když mám chuť na sladké - tak si dám kousíček hořké čokolády nebo ovoce, ovoce nejím po druhé hodině - ale to aktuálně proto, že se snažím dát dolů 5 kg, co jsem nabrala při kojení.
Bílé jogurty + ovoce, musli, ovesná kaše.. všechno co dost zasytí, ale není kalorické
smetanu ke šlehání 33% kterou dáváš do jídla, nahradit smetanou na vaření 10%
neboj, za chvíli se do toho vžiješ, u nás všem hrozně chutná, na cukroví chodí široko daleko kde kdo, a nikdo nikdy nepozná, že to je zdravější varianta
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(30.8.2012 13:16:30) jo když mají děti chuť na hranolky, tak je prostě upeču v troubě, místo smažení na pánvi.. děti si je samy nakrájí na kolečka, hranolky, nebo čtvrtinky.. peču na pečící folii, tu jen lehce ubrouskem potřeme oleje na to dáme hranolky.. s normálních brambor.. a už se to jen upeče a je to super, vůbec to nemusí plavat v tuku aby to bylo chutné
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(30.8.2012 13:18:22) jo ještě dost peču i v pekárně pečivo, nebo si míchám těsto na pečivo - a) člověk ví co v tom je a za b) tam právě cpu taky tu celozrnou mouku - mám ale vyzkoušeno že třeba na rohlíky nebo toustovej chleba dávám max 150g celozrné z celkového množství 500g mouky - dám tedy 350g bílé hladké + 150 celozrné, pak už mi to totiž přijde dost tvrdé a hůř to kyne
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:27:09) Moc děkuju.
Chci párávě propašovat do domu tochu zdravého jídla. Děti mi zatím moc zeleninu jíst nechtějí, jen ovoce. Ale manžela už jsem trochu zpracovala
Pekárnu mám, tak se těším až jí zase využiju. Mouku si budu chodit kupovat do mlýna. V sousedním městě, kde manžel pracuje, prodávají čerstvě namletou na váhu, kamarádka mi to doporučila. Nemohla bys mi prosím poslat přímo nějaké recepty?? Na mail.
|
neznámá |
|
(30.8.2012 14:04:52) Na propašování do buchet je dobrá špaldová mouka. Má příjemně oříškovou chuť, míchám jí s normální pšeničnou. U dětí se mi vyplatilo péct tmavé korpusy, třeba perník, jinak se ošívají a hledají mouchy. Chce to vychytat tekutiny v těstě, občas přidávám, mám pocit, že celozrná mouka "víc saje".
Kakao občas nahrazuji karobem, je trošku sladký, tak ubrat maličko cukru. A zase platí, že perník snese všechno Cukroví neřeším, peču pouze párkrát do roka, tak ať to stojí za to. Do omáček dávám dost zeleniny, kterou pak pomixuji, zachušťovat netřeba.
|
|
Amarela |
|
(30.8.2012 14:19:57) Já vím už předem, že bych zdravého nepropašovala nic. Když dostanou od kamarádky buchtu, která je udělaná půl na půl z celozrnné mouky, okamžitě to poznají. Snažila jsem se udělat koláč z červené řepy, naprosto bez úspěchu. Nutno teda dodat, že i já tyhle zdravé věci chuťově hned poznám a nechutná mi to taky vůbec, to radši nic než takovéhle koláče. Zeleninu v pomazánce taky poznají. A kdybych vařila a pekla bez tuku, tak samozřejmě kdybych je nechala pořádně vyhládnout, asi by to snědly, ale fakt je ten, že by to nechutnalo ani mně. Třeba to kuře pečené bez tuku, to by mi teda asi moc nejelo, pod kuře dávám snad skoro půlku másla. S váhou teda problém nikdo z nás nemá, naštěstí, ale stejně, někdy by mě potěšilo kdyby snědly něco zdravějšího. Ale já jsem jako dítě vyrůstala na naprosto šíleném jídelníčku, žádná zelenina, samé suché salámy...tak se utěšuju, že moje děti přece jen jí zdravěji než já, to každopádně.
|
|
|
|
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:29:20) Jaké mussli kupuješ? Když jsem heldala v krámě, tak byl ve všem cukr. A jak já jím denně stejné jídlo, ve kterém je cukr, tak 100% přiberu.
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(30.8.2012 13:35:04) brilaňtáčku - ty musli jsou na tom všechny tak nějak stejně
kupuju emco - mandle a jahody, případně ořechy, nebo čokoládu - a to protože mi to chutná a chutná to i nejstaršímu 10let, který prakticky nic jiného než cereálie nesnídá a to musli mi přeci přijde jen lepší než různé nesquiky
já hodně často snídám s prostřední ovesnou kaši - kupuju lámané vločky v lídlu tuším ale za 13kč 500g - dělám to v mikrovlnce, trvá to tři minuty - naleju do větší keramické nebo skleněné misky mléko, vločky vrazím od oka a dám do mikrovlnky na nejvyšší výkon na tři minuty, cca po minutě kontroluju, případně dosypu vločky, nebo doleju mléko.
Sobě na to sypu skořici a malilinko medu, nebo kakao holandského typu, nebo si do toho rozmačkám banán, ořechy, semínka..
dcerce na to dávám granko - to už ale dochucuju každému v misce zvlášť.. je to za pár korun, je to moc dobré.. a dá se to obněnovat, dle chuti a toho co máš doma.. mléko můžeš dát 1,5% aby to nebylo tolik tučné.. nebo třeba i na půl říznout vodou.
recepty ti nějaké pošlu, už jdu na to
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:37:33) Moc děkuju. Hledám něco na netu, ale nejsem na tohle moc šikovná
|
|
Kaja222 |
|
(30.8.2012 14:31:55) presne tak.
manzel snida 50g vlocek + jogurt (bud ovocny nebo bily s nakrajenym ovocem)
detem delam ovesnou kasi, maji ji moc rady. Rozvarim vlocky v mlece, davam tam rozinky, nakrajene ovoce, lzici medu.
myslim, ze kupovane musli je zbytecnost. Radeji cukr z ovoce nez klasickej cukr.
|
|
|
Mysterious |
|
(30.8.2012 13:45:14) Musli bez cukru jsem objednávala tady: www.mixit.cz
K těm moučníkům - teď je sezona cuket, tak dělám hodně cuketovou buchtu, receptů je všude na netu spousta. Část mouky nahradím celozrnnou, cukr hnědý, přidávám dovnitř ořechy a rozinky. V zimě na podobném principu mrkvový dort. Zdravější alternativou dezertu je také ovoce přelité zakysanou smetanou. A mňamka, kterou často snídám, je bílý jogurt + ořechy + med. Já si to ještě sypu rozemletým lněným semínkem, hrozně se mi lámou nehty a lněné semínko pomáhá k jejich zpevnění.
Palačinky dělám s přídavkem pohankové mouky, tak 1/3.
|
briliantacek+2(07,10) |
|
(30.8.2012 13:51:45) Takže, když to vezmeme obecně, tak v každém receptu nahradit část bílé mouky celozrnnou?? Vím, že se hlavně nesmím vrátit k původnímu jídelníčku. Sladké a slané dobroty naprosto vypusit, hodně omezit uzeniny, ale potřebuju mít pocit, že jím "normálně"...
|
vera | •
|
(30.8.2012 19:32:56) uzeniny bych neomezila,ale vypustila úplně.
|
|
|
Vínečko |
|
(30.8.2012 14:54:49) Také nakupujeme na mixit.cz a je to bezkonkurenčně nejlepší musli
|
|
|
vera | •
|
(30.8.2012 19:31:16) musli neni vůbec zdravé,jsou tam cukry až moc.Nejlepší jsou kukuřičné lupínky,ale pozor zase aby byly bez cukru
|
|
|
|
Lei |
|
(30.8.2012 13:19:05) brilianťáčku, já mám moc ráda špaldové sušenky z kuchařky Hanky Zemanové, dává se do nich ječmenná sladěnka místo cukru, jsou fakt výborné a kromě klasických "lineckých" můžeš udělat i variace třeba s perníkovým kořením apod. recept asi už bude k dohledání i na netu, jinak ho sem lípnu, ale momentálně nemám kuchařku u sebe...
|
jak |
|
(30.8.2012 13:35:00) treba hranolky delam na sucho, bez tuku. varim stylem 300 gramu masa pro 5 lidi, k tomu kilo zeleniny. delam doma pribinaky, malo cukru. deti jedi horkou cokoladu. ale jasne, ze mame i ulety.
|
|
jak |
|
(30.8.2012 14:01:02) Lei, a kde se koupi ta sladenka?
|
Lei |
|
(30.8.2012 19:10:17) V prodejnách zdravé výživy, já ji kupovala v Country Life, ale viděla jsem ji i v jiných. Nebo na netu. Vypadá takhle http://www.zdravavyzivahronov.com/detail/sladenka-jecmenna.
|
|
|
|
sylvaina |
|
(30.8.2012 14:09:05) Sousedka je na zdravou výživu a dělá buchty z celozrnné mouky, které její rodina přezdívá ploštice... Já už buchty radši nejím vůbec. Po zkušenostech musím bohužel prohlásit, že jediná cesta, alespoň u nás, je vařit 2x. Já a starší dcera něco dietního, manžel a mladší dcera českou klasiku...
|
|
Kaja222 |
|
(30.8.2012 14:28:28) naprosty souhlas s beruskou
napred bych vyrazne omezila tuky. Pak bych si nastudovala co je vyzivove hodnotna potravina a co jen vycpavka. Na netu je toho mraky. Dobry je trebas stob.cz . Z toho hodne vychazim. Najit recepty podle jejich "navodu" je uz trivka.
-zrusit maslo nebo jakekoliv mazadlo na pecivo. Rovnou davat sunku, syr...
-omezit smazeni - prazit na sucho nebo peci nebo dusit. Litr oleje (pouzivam jen olivovy panensky) mi vystaci na mesic.
-kolace vybirat takove, kde je minimum tuku a maximum vyzivove hodnotnejch potravin, zrusit napriklad listkove testo, u kremu v dortech nahradit maslo trebas pudinkem, nebo i je lepsi dat puding+slehacka nez puding+maslo. Ja kombinuju puding+tvaroh, pokud je to svatecni tak slehacku. Idealni jsou cheescakes, minimum testa + velka vrstva tvarohove naplne.
-jeden cas jsem davala spaldovou a celozrnou mouku, ale rodina to zavrhla, tak celozrnou akorat zahustuju omacky (jisku delam nasucho, pokud to omacka umoznuje tak zahustuju rozmixovanou zeleninou)
-k jidlu nakrajenou zeleninu nebo zeleninovy salat. Okurkovy nebo mrkvovo-jablecny jedi i moje deti.
-delam ovocne pohary - nakrajene ovoce + tvarohovy krem + lzicka slehacky a posypu kostickou horke cokolady (na ozdobu)
-vynikajici svacinka je nakrajene ovoce se lzici bileho jogurtu
-kdyz uz cokoladu, tak horkou
|
|
sisan | •
|
(30.8.2012 15:36:13) peču dle normál receptů vše, jen dávám celozrnnou mouku (špaldovou nejraději) a sladím tak 2/3, někdy jen 1/2 množství uvedeného v receptech. Ne tak až kvůli linii (teda u sebe na to koukám, ale dcera i manžel na dietní hledisko kašlou, chtějí si jen pochutnat), ale hlavně kvuli zdaví. Např i vánoční cukroví. A doma mi to ochotně snědí-a top jsou celkem mlsní, ani návštěvy se neošklíbají a vypadají, že jedí s chutí... Ve vaření teda moc nezasmažuju, snažím se zahustit např bramborem, sýrem apod, pokud zasmažuju, používam rovněž celozrn.mouky.
Naopak kupuju tučné sýry i mléko, odtučněné považuju za celkem hnusné a zdraví neprospěšné, tavené sýry teda nekupuju nikdy, pouze tvrdé. Máslo používám vždy pravé, nikdy margaríny...prostě se snažím kupovat české a kvalitní potraviny, no. Jo a čokoládu hořkou, tu považuju za vyloženě zdraví prospěšnou, mléčnou nekupuju.
|
Lei |
|
(30.8.2012 19:11:58) jj, cukr při pečení lze téměř zredukovat, často je v receptech šíleně nadsazený...
|
vera | •
|
(30.8.2012 19:43:33) S cukrem souklasim.nedávám ho vůbec do těsta na palačinky a balim do nich jogurt.
|
|
|
|
tymothy | •
|
(30.8.2012 23:15:39) Doporučuju knížky od Momčilové - Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo a Vaříme dětem chutně a zdravě. V obou najdeš spoustu dobrých a ověřených receptů.
|
|
Katka, zatím bez mimča :-( |
|
(6.9.2012 16:36:48) Co třeba tenhle dezertík? Švestky mají právě sezónu: http://www.foodstyle.cz/products/nizkokaloricke-babovicky-se-svestkovym-prelivem/
|
|
|