Lou+3 |
|
(3.3.2012 19:35:28) U nas v Cechach se za nemene zadouci povazuje cukr v potravinach, ale treba jsme kupovali lizatka s hroznovym cukrem pro deti v lekarne s tim, ze jsou asi trochu lepsi, nez ta normalni cucaci. V Americe jsem zjistila, ze tam za nejvetsi svinstvo povazuji fruktozu,tedy fruktozovy sirup a veci s cukrem (i rafinovanym) jsou povazovane za lepsi a kvalitnejsi a uvedomele matky radeji koupi sladkost s cukrem, nez fruktozou. Vim, ze uplne dobre neni oboje, ale jak to vlastne opravdu je. Uz jsem nejak ztratila zakladni znalosti. Glukoza je standardni repny cukr? Fruktoza je hroznovy cukr? Glukozo fruktozovy sirup = high fructose corn sirup? Co obsahuje med (tedy tim se normalne snazim sladit ja) Vetsina potravin obsahuje dle etikety spise sirup,nez cukr. Resite to?
|
angrešt |
|
(3.3.2012 19:40:09) Cukry jsou to všechny. Řepný cukr je sacharóza - tedy disacharid glukózy a fruktózy. Totéž je cukr třtinový.
Glukóza je hroznový cukr.
Fruktóza je ovocný cukr.
kukuřičný glukózo-fruktózový sirup je levnější než třtinový či řepný cukr, asi proto se jím kdeco pajcuje. Vzhledem k tomu, že má nižší sladivost než sacharóza, musí se ho tam pro stejnou chuť dát víc. i tto může být důvod, proč je výrobek pak !horší".
Med je směs glukózy a fruktózy ve vodě, mimoto jsou v medu různé další látky - aminokyseliny, pylová zrna, enzymy včel...
|
angrešt |
|
(3.3.2012 19:45:30) Pardon, jsme se upsala - kukuřičný fruktózový sirup (v tom je glukózy málo). Glukózo-fruktózový sirup je trošku jiný, protože obsahuje více glukózy.
|
angrešt |
|
(3.3.2012 19:59:20) A tím pádem druhá půlka věty patří ke glukózovo-fruktózovému sirupu :) Protože fruktóza je sladivější než sacharóza\, glukóza naopak méně sladivá.
Píšu mezi ohlodáváním zbylého bažantího stehna a nedávám pozor
|
Lou+3 |
|
(3.3.2012 20:03:03) Z energetickeho hlediska je to tedy stejne? Tj. glukozy je na stejne oslazeni vice, nez fruktozy, tj. pokud ma stejnou energetickou hodnotu a mensi sladivost, tak po ni tloustnu jeste vic? A z ceho se dela ten glukozo fruktozovy sirup?
|
angrešt |
|
(3.3.2012 20:12:20) glukózo-fruktózový sirup se obvykle dělá z fruktózového přidáním glukózy. Ale možná se někdy dělá i štěpením sacharózy, to nevím.
Glukóza má menší sladivost než sacharóza, takže na stejný chuťový vjem je jí potřeba více.
Je navíc rychleji vstřebána a velmi rychle zvýší glykemii. proto se prodává v lékárnách v podobě takových těch energy tabletek - je to totiž dobré pro náročné fyzické výkony - cumlají to třeba běžci maratonů. Rychle jim to dodá sil . APk to také používají diabetici jako rychlou pomoc při akutní hypoglykemii.
fruktóza je sladivější než sacharoza, takže jí stačí pro stejnou chuť méně. Jneže problém je v tom, že jiným způsobem než glukóza aktivuje hormonální dráhy, což může vést k ukládání tělesných tuků.
|
angrešt |
|
(3.3.2012 20:17:26) Jo, mimochodem, sacharóza se varem v kyselém prostředí rozkládá na glukózu a fruktózu. Což se týká např. marmelád. Jsou v nich tudíž tytéž cukry jako v medu.
|
Lou+3 |
|
(3.3.2012 20:21:45) Tak proto je ve vsech marmoskach glokozo-fruktozovy a ne cukr... Zajimavy.
|
angrešt |
|
(3.3.2012 20:26:54) No, možná ho tam dávají rovnou, to nevím. V domácích tam ta směs glukózy s fruktózou vznikne ze sacharózy až během vaření. Ale je to celkem jedno.
|
|
|
|
|
|
Elíláma |
|
(3.3.2012 20:38:16) Angrešt: "Píšu mezi ohlodáváním zbylého bažantího stehna"
zvrhlíku
|
angrešt |
|
(3.3.2012 20:46:18) Myslíš proto, že jsem začala od prsíček a stehno přišlo na řadu až večer? Uáá, nejsem já zakuklenej chlap??!!
|
Mediana |
|
(3.3.2012 22:24:04) Angrešte, že plevelím, ve čtvrtek jsem byla v kadeřnictví Petrů a Rosí. Ale považ, úplnou náhodou! Jdu po Míráku a vidím nový kvelb s poznámkou, že stříhají bez objednání, názvu jsem nevěnovala pozornost, rosicosi... Až když mě začala holčina stříhat, dozvěděla jsem se, že je to nová pobočka pana Rosí z Londýnské ulice. To byl fór. Slušně mě ostříhala. A přidala pár drbů o párovém milostném životě majitelů, tedy prý již minulém... :)
|
angrešt |
|
(4.3.2012 8:47:14) No tak to je vtipný! Svět je malej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|