Mamisek |
|
(30.1.2012 17:49:37) Lidičky, máte nějaké tipy, kde by se dalo na jídle ušetřit? Mám vytipované obchody, kde se co dá trvale koupit levněji, ne že bych obíhala od hypermarketu k hypermarketu, na to nemám čas. Ale maso, uzeniny, jogurty, pečivo kvalitní v obchůdku u školky, ovoce, zelenina v kauflandu...to bych už zmíhnuté měla. Ale pořád cítím, že ještě by se ušetřit dalo, jen prosím ne rady typu: místo masa párky za 5,50. Spíš by mě zajímalo, co bych si mohla připravit doma, aby to bylo kvalitnější a stejně drahé nebo ještě lépe levnější než v obchodě. Třeba peču celozrnný chleba, chystám se na houstičky. Napadá mě domácí šunka, možná jogurt,termix, piškoty atd. atd. Poraďte, co si doma děláte samy, co se vyplatí a hlavně, jak na to (takže nejpíp rovnou s recepty). Díky
|
angrešt |
|
(30.1.2012 17:55:48) Jdeš na to moc dobře
Opravdu jediná cesta úspory na jídle spočívá v tom, že člověk vaří z primárních surovin. Holt to znamená více práce, ale kvalita jídla je pak opravdu vysoká a peněz se ušetří spousta. Ušetří se tím, že člověk udělá práci sám, namísto aby ji nechal udělat někoho jiného (pekaře, cukráře, řezníka...)
Dělám si domácí máslo, sýry, chléb, housky, sladké pečivo (včetně těch piškotů)...
Nedělám si domácí šunku, vzhledem k riziku botulismu.
Celoročně si vyrábím marmelády, zavařuju okurky, čalamády, zavařuju a suším houby, bylinky a koření. A z toho pak "žiju" v zimě a nekupuju drahé marmelády a tak.
|
Mamisek |
|
(30.1.2012 18:00:53) taky zavařujeme ovoce, okurky, děláme marmelády, pečeme chleba, často peču sladké, chodíme na houby. Ale ty jsi na tom o dost kroků dál. HOdíš mi tu recepty na ty ostatní věcičky?
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:14:39) Máslo - viz. odpověď neznámé.
Housky peču od oka, chleba taky. Ale poslouží výborně recept zde http://www.cuketka.cz/?p=6889 a na francouzské bagety (skvělé!) zde http://www.cuketka.cz/?p=2128
Piškotky - mísu vypláchnu octem, pak šlehám 2 bílky se špetkou soli do polotuha, vešlehám 2 lžíce krupicového cukru a šlehám 10 - 15 min, až je to úplně tuhé a hladké. Zašlehám 2 žloutky a lehce vmíchám 2 velké lžíce polohr. mouky. Lžicí dělám kopečky na plech s pečpapírem, kopečky popráším krupicovým cukrem a nechám asi 10 min zaschnout. peču při 170 až je to pečené
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:19:55) Jo, a ty sýry - psala jsem zde http://www.cuketka.cz/?p=2069
|
Berry & berušky |
|
(31.1.2012 10:19:14) Angrešt,
prosím Tě, v nějakém vlákně jsem četla, že zamrazuješ domácí mléko. Já ho beru z mlékomatu, ale nemám ho zrovna za rohem, tak o něčem takovým uvažuju. Jak je to nejlepší s převařením? Převařit a pak zamrazit, nebo naopak? Díky
|
angrešt |
|
(31.1.2012 10:41:13) Zamrazuju syrové, tepelně opracovávám po rozmrazení.
|
Berry & berušky |
|
(31.1.2012 10:44:08) díky
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:01:53) Na domácí máslo stačí smetana jen v robotu přešlehat a přecedit? Nebo je v tom ještě nějaký jiný fígl? Momentálně tu mám asi 2 litry smetany, nemáš představu kolik by bylo másla? Děkuji
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:03:53) Jo, přešlehat, pak nad cedníkem (kdyby to spadlo) pod proudem studené vody mnout, dokud teče bílá voda - asi 3-5 min. To podmáslí se musí vymýt co nejlíp, jinak to hned žlukne.
Podmáslím pak zadělávám chleba.
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:04:18) Jo, a ze 2l smetany bude odhaduju tak 900g másla.
|
Tante Ema |
|
(30.1.2012 18:11:07) Nojo, ale při téhle výtěžnosti se to nevyplatí. Nebo počítám blbě?
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:14:46) Dle mého to asi vyjde stejně, ale máš lepší pocit. Já dostávám smetanu ve velkém od našich, hospodaří, takže u nás se to vyplatí.
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:18:09) To záleží, kolik Tě stojí smetana. Mě většinou nic.
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:20:21) Dá se domácí máslo použít na pečení?
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:06:49) Děkuji, jdu na to.
|
|
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:05:09) Já teda většinou vařím vše domácí, ale levně to neumím. I ten chleba je v mém podání dost drahá záležitost, ale ten dělá naše pekárna výborný, doma ho dělám jen málo.
|
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:02:21) Jo, a jogurt taky - mám dva jogurtovače - jeden český na malé skleničky, jeden australský na jednu velikou nádobu.
Jogurt z 1l mléka + 1smetany + malého kelímku hollandie. Tohle množství mi vyjde do té nádoby.
|
Jahala. |
|
(30.1.2012 18:24:52) ty jo, konečně recept bez salka
|
|
|
Jahala. |
|
(30.1.2012 18:20:47) agrešte, u toho másla do se dá ušetři, máš vlastní šlehačku, nebo? Při kupované mi to moc nepřijde na ušetření . My dělali máslo z kupované na kroužku na pečené brambory, ale to jsem chtěla dětem ukázat ten proces a souvislosti, už jsme dělali i zmrzlinu, chci dělat jogurt a tvaroh a sýr, ale mám problém jak to udělat když to není hned, ale zároveň ne až za týden je to kroužek a druhý den výsledk prostě neuvidí. jen u těch sýrů je to zrání na dlouho, že tam to neva, ale zase nemám zdroj pořádného mléka
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:22:30) Jo, mám zpravidla domácí. Jinak je to cenově zhruba plichta.
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:24:26) to zní moc zajímavě, ten kroužek!
sýry zkuste čerstvé bylinkové nebo cottage, ty nezrajou.
|
Jahala. |
|
(30.1.2012 18:32:31) Jo nezrajou, ale stejně asi nebudou za dvě hodinky. To budu muset promyslet vyzkoušet a připravit si mezi produkty. Krouže, normál družinovej vaření už jsme vařili i zde pomlouvaný vlasatý párky a děti nadšený, naposled smažili bramboráky. Jen jsem postižená tím mlékem, tak je to trochu jiný, jogurt týden nevydrží aby to snědli až další kroužek, a domů na dozrátí se to taky poslat nedá, sýry ty si budou pomaličku válet a pak jednou ochutnáme, jen se mi kvůli jednorázové záležitosti nechce kupovat syřidlo, douhám, že vyškemrám kapku na některém ze spolužáků co zůstal v oboru
|
|
|
|
magrata1 |
|
(30.1.2012 18:43:39) angrešte, u šunky se botulismu asi bát nemusíš, jednou psala Cimbur, že ty botulotoxiny vznikají bez přístupu vzduchu, takže v zavařeninách a konzervách. A navíc nesnáší kyselé prostředí. Takže může být ze zeleniny ve slaném nálevu např., nemusí být jen z masa. Z té šunky spíš hrozí jiné problémy, pokud ji nestihneš dost rychle zkonzumovat. U nás se vařením šunky neušetří, protože jí sežereme moc, kupujeme jen max. 1/4 množství než sežereme, když je domácí.
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:49:10) magrato, u šunky s pragandou se bát netřeba. Kvůli tomu se tam praganda dává. Ale bez ní to rizikové je dost. Nechce se mi to rozepisvat, psala jsme tady http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=15952132&typ=0
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(30.1.2012 18:03:36) Veškeré pečení včetně chleba, mám kvas. Domácí moučníky, dělám téměř denně. Domácí jogurt, jde i bez strojku, tvaroh. Luštěninová jídla. Kuřecí kostry, jdou sehnat i v bio kvalitě. Domácí zavařeniny, ovoce, zelenina mrazím v době, kdy je nejlevnější. Domácí těstoviny, vyjdou levněji a jsou o moc lepší i ze semolinové mouky. Sojové maso. Polévky z rybích (králičích) hlav. Polévky vůbec. Ale když o takhle děláš, je to v podstatě celý úvazek. Mně to nevadí, jsem "seberealizece" dokonale sytá. Ale kdybych se chtěla soustředěně věnovat nějaké profesi, tak bych to nezvládala. Cožby nevadilo, kdybych tou profesí něco vydělala, ale mojí profesí toho teď už moc vydělat nejde. Tož tak.
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:05:19) Jo, jak píše Tante, domácí těstoviny taky. Zrovna v sobotu jsem dělala zásobu polévkových nudlí
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(30.1.2012 18:09:20) Zeptám se blbě: jak polévkové nudle děláš? Moje babička je dělala a byly vynikající. Dlouho se na ně chystám, poradíš?
|
Tante Ema |
|
(30.1.2012 18:12:58) Hrst hladké a hrst polohrubé mouky, osolit, udělat důlek, do něj vajíčko. Zpracovat těsto nejdřív nožem, pak rukou, nechat pod hrnkem cca dvacet min odpočinout. Rozválet tak na tenko, jak to jen jde, nechat chvíli proschnout, nakrájet nudle.
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(30.1.2012 18:19:12) Díky
|
|
|
neznámá |
|
(30.1.2012 18:16:04) Já dělám jenom z hrubé mouky, vajíčka a soli. Občas přidávám trochu pohankové mouky.
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:16:56) dělám 100g polohrubé mouky + 1 vejce. Někdy je potřeba přikápnout kapku vody. vypracuju těsto (je hodně tuhé) a přiklopím na hodinu miskou. ono zvláční. No a pak vyválet, prosušit, krájet, dosušit.
|
šatranka |
|
(30.1.2012 18:37:02) Maly dotaz na ty z vas, co delaji domaci testoviny: jak je to s jejich uchovavanim? Musi se spotrebovat ihned nebo nejakou dobu vydrzi? A pokud nekdo delate domaci ravioli, mrazite je? (testo cerstve + nadivka castecne udelana)
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:38:17) plněné mrazím, neplněné mám v dóze v lednici. Nemám špajz, tam by vydržely. V teplé kuchyni zplesniví (opakovaně potvrzeno, bohužel)
|
šatranka |
|
(30.1.2012 18:41:17) Diky
|
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(30.1.2012 19:07:13) Ty nudle solit jen v případě, že to není na delší uložení. To by chytaly vlhkost ze vzduchu.... Takže pokud budete dělat nudle na uložení, tak bez soli a pak o to více osolit vodu, ve které se ty těstoviny budou vařit... Simča
|
|
Epepe |
|
(30.1.2012 21:20:49) Může se takto skladovat i drobení?
|
angrešt |
|
(30.1.2012 21:25:18) Proč ne? Akorát je dobré ho dost prosušit.
|
|
|
|
|
Jahala. |
|
(30.1.2012 18:37:58) Jo to mi připomnělo miluju nudle v polívce, v podstatě nabírám polívku cedníkem, jako asi 10 letá jsem byla na prázdninách u tety máma jí to řekla a teta chudák v dobré víře se patlala s domácíma nudlema a já to nežrala, není nad kupované, domácí mi nejedou
|
|
Vítr z hor |
|
(30.1.2012 19:23:29) Tos mi připomněla dětství... naše babička vždycky nadělala plachty těsta, dala to na utěrky a to se pak sušilo všude, doma i na zahradě. Třeba oktávka (ano, to staré, krásné auto) měla nudle po celé kapotě
|
angrešt |
|
(30.1.2012 19:24:25) Oktávka měla rýmu?
|
Vítr z hor |
|
(30.1.2012 19:41:05) neeeeee, těstoviny dokonce s ní opatrně popojížděli, aby byly nudle ve stínu
|
Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) |
|
(30.1.2012 21:58:57) Nudle mi vyrábí máma - vždycky zásobu. Teď se tam chystáme na jarňáky, tak budeme dělat spolu - u vínečka . Miluju domáci nudle - z první výplaty jsem mamce koupila takový ten strojek na nudle - a ted teda jede!!!
|
NL |
|
(30.1.2012 22:13:07) Jste mě tu tak nadchli, že nudle zkusím. Vzpomínám na dětství, kdy je babička vyráběla do polévky.
|
|
|
|
|
|
|
Markéta s ppárkem | •
|
(30.1.2012 18:47:32) Kde se dají sehnat králičí hlavy?
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:49:59) Markéto, obvykle na králičích tělech
|
anemon |
|
(30.1.2012 18:54:36)
|
|
|
|
|
boží žena |
|
(30.1.2012 18:07:44) občas zajdeme na výborný kvalitní jídlo k našim
|
Mamisek |
|
(30.1.2012 18:19:26)
JO, taky si dám občas kvalitní jídlo zadarmo u mamky, jenže cesta tam a zpět vyjde na 1500,- Kč
|
|
|
anemon |
|
(30.1.2012 18:13:09) Mamísek - nevím, jestli nebudu trapka, píšu to už po několikáté, jsem málo důsledná na plánování jídelníčku, tak vařím "na pokračování", docela tím ušetřím, i čas.
Příklad (asi u nás nejoblíbenější) Pečená krůta (spodní stehna) - první den oběd - se špenátem a br. knedlíkem, brambor si uvařím víc, druhý den k obědu selská omeleta (bramborové placky...), kosti a zbytky z pečeného masa vyvařím (zrovna z té krůty je vývar luxusní), k večeři je polévka, zase koupím víc mrkve a další den je dušená (nám stačí s bramborem, bez masa)... Je to jedlejší, než dvakrát stejné jídlo.
Jinak - chleba peču doma, abych si ušetřila nákup sladkostí v případě, že potřebuju jen pečivo. Pacholíky děti moc nechtějí, mají naopak docela rády vanilkový pudink s tvarohem - zamíchám tvaroh do uvařeného pudinku, jestli je to levnější, než kupovaný termix nevím. Pak domácí moučníky všeho druhu.
|
Mamisek |
|
(30.1.2012 18:24:00) Vaření na etapy mě zaujalo, občas to tak taky dělám, ale tak vymakané to nemám Termix výjde určitě levněji, malý balíček termixu stojí 9 korun, když seženu levně, tak 6,50 a je toho jako když utrousí. Zjišťuju, že nejvíc ušetřím, když nemusím do obchodu, jak tam jdu, koupím i to, co jsem nechtěla... a taky je to pak pořád to stejné dokola. Už chci změnu a teď mám možnost strávit víc času v kuchyni, tak toho chvi využít.
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:25:40) vím, že se opakuju, ale na tuhle "nakupovací nekázeň" nejlíp funguje jídelníček
|
Mamisek |
|
(30.1.2012 18:33:38) Jo, dobrý nápad, klidně se opakuj, ráda si nechám poradit. Chodit s papírkem, přesně podle naplánovaného jídla. O.k. DObře se mi to daří, pokud mám v peněžence omezené množství peněz, jinak ne.Pokud nejdou se mnou děti, to je pak po kázni úplně :-DDDD Takže další pravidlo zní, doma si spočítat, kolik to asi bude stát a odstranit z peněženky nadbytečné finance
|
Jana (Lukáš 6/03,Martin 8/05) |
|
(30.1.2012 22:01:08) angrešte - taky provozuju "etapové" vaření, ale současně se přiznávám, že by to chtělo víc sebekázně a přemýšlení...
|
|
|
|
|
|
Evik+Šmudla+Šmudlinka |
|
(30.1.2012 18:14:07) Zavařuju ovoce i zeleninu, oboje i mrazím (ze své zahrádky i ze zahrádky našich). Vařím a peču ze základních surovin, zpracovávám "zbytky" do pomazánek ke svačině (kousek šunky, drtky lučiny nebo tvarohu apod.), peču chleba, peču sladké (to je ale dražší než kupované, ale zato kvalitnější a lepší), ale stejně i tak utratímě za jídlo dost, takže radu nemám... Domácí šunky bych se bála, máslo ani jogurty neumím.
|
|
Lena | •
|
(30.1.2012 18:24:05) Jestli mas misto a teplotu uskladnit, ja nakupuju vetsi mnozstvi potravin, kdyz je nekde vidim lacineji. Tak mam vzdycky vetsinu doma a nekoupim tak casto neco, co nepotrebuju nebo co nemusim.
|
Lena | •
|
(30.1.2012 18:26:08) Jdou zmrazit i vejce, kdyz jsou nekde lacinejsi: rozsleham vejce, treba po 3 nebo 5, naleju do igelitovych sacku na mrazeni, ulozim do plasticke krabice a zmrazim.
|
|
|
Markéta s párkem | •
|
(30.1.2012 18:28:08) Když chci ušetřit na smaženém mase, obaluju ho. Přírodně smažené se víc zmenší je ho tak zapotřebí víc než obalovaného. Týká se to jak vepřové, kuřecího tak i ryb.
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 18:34:13) mandelinko - já už se třeba pekárny zbavila
Rozhodně to není nutný přístroj, bez něhož by se nedalo být. Já přešla komplet na robot + troubu (+ lednici na pomalé kynutí).
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 18:55:31) Mandelinko, poradíš mi, prosím, nějaký dobrý chleba? Já pekárnu mám 3 roky a leží mi na polici a ráda bych se dala do pečení....
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:16:14) Díky, Mandelinko. Pekla, ale nějak mě to tehdy nenadchlo. Recepty jsem hledala na té Dámě, ale zůstaly mi doma jen ty kilovky mouky a pekárna šla na polici. Tak chci tomu dát ještě šanci.
|
Ivucha + 2 |
|
(30.1.2012 20:18:47) Lasie, zkus tento http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=54369
A z dámy mám taky některé moc chutnají - musela bych ale zalovit
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 20:21:58) Lassie, mně chleba z pekárny moc nejede, ale ono je to logické. Onehdá jsme to tu psala placatce, zkopíeruju to
Pekárnu jsem používala dost cca 4 roky, teď mám robota a připadá mi to mnohem lepší - těsto zadělávám v robotu (ručně se s tím fakt nedřu), ale peču v troubě, to pečivo je pak prostě lepší, no. Problém pekárny je jednak moc rychlé kynutí (vhodné jen pro sladké těsto - pro chléb se vůbec nehodí, někde už jsem tu dlouze rozepisovala proč, možná Dryádě?), jednak nemožnost předehřátí na vysokou teplotu, což je princip pečení chleba (též jsem tu někde rozepisovala fungování chlebové pece).
Deatil je pak tvar pečiva - zrovna mi dokynuje těsto a půjdu motat sladké houstičky. v pekárně by to nebylo nic pohledného - ale to rozhodně není hlavní důvod, to je jen drobnost.
No, pekárna posloužila, ale už ji nechci. Já tě nechci odvrátit od pekárny, ona je dobrá na pečení pečiva italského typu (konekonců, mám pocit, že i z Itálie pekárny přišly, ne?). Tj. hodně nadýchané, lehce nasládlé bílé pečivo. Prostě to, co člověk kupuje v italských pekařstvích. Takže pokud je to tvůj oblíbený typ, jsi dokonalý adept na pořízení pekárny. Já mám ale ráda chléb česko-polského typu a ten pekárna nikdy dobrý neudělá, jaksi principiálně (ehm, jak říkáš, vědecky ). To jde jedině tak, že si těsto necháš uhníst v pekárně, ale kyneš ho mimo pekárnu a pečeš v troubě. To pak ale pekárna ztrácí smysl.
Kdybych volila znovu, byla bych chtěla už před těmi 4 lety raději robot. A nemám žádné šidítko, mám dost pěkný, Bosch MUM. Rodiče si ho kupovali před měsícem a v plné výbavě (včetně mlýnku na maso atd.) stál 5500. A umí všechno možné. V základní výbavě bez pičičand stojí kolem 3000. Pekárny stojí 1500 - 3500. Není to velký rozdíl.
Normálně uhnětám těsto v robotu a nechám v té robotící míse vykynout (právě ne příliš rychle, max. při pokojové teplotě, někdy v lednici, při kynutí přihřívaný chléb není dobrý). Pak to z mísy vyklopím na plech s pečicím papírem a strčím do trouby. Nepřipadá mi to jako dřina Největší dřina je tahat pořád domů ty mouky.
|
Ivucha + 2 |
|
(30.1.2012 20:30:36) Angrešte, já jsem s kyntuím chelba v pekárně spokojená - peču pak v tom římáku. Když jsem ho poprvé přinesla do práce tak se mě všichni ptali kde jsem koupila tak dobrý chleba. Mně ale přijde že dobrý ho mám až od té doby co peču v tom římáku...
Jinak moc prosím, jaký mají rodiče Bosch mum? Chystám se na tu 5 řadu - a doclea by mě zajímalo jako jsou u toho struhadla - jak moc dobře - špatně strouhají, jestli si koupit tu sadu vč. nic nebo se na to vyprdnout...
|
angrešt |
|
(30.1.2012 20:37:48) Ivucho, to nevím, který mají.
|
Ivucha + 2 |
|
(30.1.2012 20:45:36) Angrešte, a ty mášu něj struhadla? Jaká jsou???
A jestli máš římák, opravdu v něm zkus upéci chleba - kůrku mám naprosto luxusní z toho - a kyne mi v pekárně....
|
angrešt |
|
(30.1.2012 20:51:08) Ivucho, mám struhadla a jsou v pohodě, normálně strouhají,splňují, co od nich čekám
Římský hrnec nemám. Ale věřím, že z něj bude výborný chleba - díky akumulaci tepla v té silné keramice.
|
Ivucha + 2 |
|
(30.1.2012 20:54:53) Angrešte, tak to ráda slyšeím - snad se k němu časem taky dopracuju
Římák je vážně skvělý - já mám dokonce 2 - ten první je ale uvnitř glazovaný a ten je naprd - spousta lidí si ho chválí, ovšem mně se v něm chleba nedaří. Jsem si pak koupila celý neglazovaný, pečeu v něm jen chleba a nikdy se mi nestalo že by se nepovedl - vyndám těsto z pekárny, propracuju, udělám šišku, dám na peč. papíru do římáku, šup do studené trouby a za 1:15 minut tahám výborný chléb. Chvála tomu kdo na toto přišel, dřív ten chlebík nebyl úplně to pravé ořechová - pravděpodobně kvůlivá tomu co jsi tu ty sama psala...
|
|
|
|
|
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:31:43) Angrešt, díky. Já pekárnu mám, ale nemám robota - jen strší typ, jehož složení by mě stálo nervy a půl dne, než ybch na to přišla. Když jsme před rekonstrukcí vyklízeli dům přítelových rodičů, našla jsem tu robota, ve kterém zadělávala těsto moje máma - dělala v něm úplně vše. Ale je to kolos a má dost dílů, přijde mi jednodušší nechat to zadělat pekárnu a zbytek nějak uplácat. Mám kachlová kamna - dá se nechat těsto kynout na nich? Nebo jaká je ideální teplota na kynutí těsta?
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:32:16) Po přítelových prarodičích, ne rodičích.
|
|
angrešt |
|
(30.1.2012 20:36:30) Lassie, vtip je právě v tom, že na chléb česko-polského typu má těsto kynout bez příhřevu (proto je blbá ta pekárna).
dryádo, chléb kynutáý v pekárně nikdy nebude úplně ono - kyne totiž nahřívaný, tudíž velmi krátkou dobu. Ale podstatou křupavé kůrky je pomalé kynutí s pomalou hydratací lepku a provázené pomalým rozkladem škrobu na kratší sacharidy, které pak při pečení zkaramelizují (přesněji nejde o karamelizaci, ale o Maillardovu reakci) a udělají křupavou kůrku.
takže pro dobrý chléb - pořádné prohnětení - to uvolní lepek. To pekárna zvládně výborně. - Pak pomalé kynutí - výborné jsou chleby kynuté v lednici přes noc. Ale stačí kynout alespoň při pokojové teplotě, chléb bude lepší než teple kynutý z pekárny. - a pečení - v elektrické troubě na maximální teplotu a ideálně na předehřáté desce. Pak ještě chutnější než chléb z droždí je chléb z kvásku - kvásek kupuju z pekárny Držkov.
Kombinací toho všeho pak dosáhneš opravdu "chlebového" chleba http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#chleb1.jpg http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#chleb2.jpg
Ale i s fdroždím můžeš mít výborný chléb, když mu vylepšíš ty ostatní podmínky.
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:39:38) Možná budeš první člověk, co ve mně vzbudí zájem o tu činnost, která se většinou odehrává v kuchyni. To je velká pocta, Angreštko, to se opravdu ještě nikomu nepovedlo. A jestli ten chleba nedopadne, tak kuchyň zazdim a budeme chodit jíst do hospody.
|
angrešt |
|
(30.1.2012 20:43:46) Lassie, tak toho si cením Když člověk nepřistupuje k domácím činnostem včetně vaření už předem s nechutí, tak s překvapením zjistí, kolik dobrodružství a zábavy se v nich dá najít
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:47:36) To je určitě pravda. Vaření nás třeba sbližuje s dcerou - je jí teprve 5 a moc ráda pomáhá s vařením a pečením babičce. Takže když si s ní chci hezky popovídat, do něčeho se pustíme. Jen mi pořád to vaření prostě připadá jako žrout času a zdroj nepořádku, toho se nemůžu zbavit. Prostě jsem líná, no...
|
angrešt |
|
(30.1.2012 21:05:54) Zdroj nepořádku jo, to nepopírám. Ale žrout času? A jaký čas to žere, na co byl jinak určený ten sežraný čas? Opravdu by byl strávený užitečněji a lépe?
Vem, že vaření z primárních surovin prospěje Tvému zdraví, prospěje Tvé peněžence, dopřeje Ti přirozený pohyb, při vaření s dcerou vám umožní sdílet a spolupracovat, Tvé dceři ukáže práci, která je přímo propojena s výsledkem, což prospěje z psychologického hlediska i Tobě (na naši psychiku nepůsobí úplně dobře, že mezi naši práci je vložena velká spousta mezičlánků v podobě mezd, nákupů a předpříprav z velkovýroby). A ještě můžeš vaření doplnit příběhy - třeba jsem tu psala kdysi o tom, proč je mrkev oranžová a jak se dá pak při krájení mrkve filosofovat nad tím, zda tím rodu Oranžských prokazuješ poctu, nebo naopak jim naznačuješ ostrým nožem, že bys je bývala viděla nejraději pod gilotinou.
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 21:09:03)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anemon |
|
(30.1.2012 19:13:04) Lassie - pekárnu mám, ale nevyužívám, má teflonový vnitřek, pro mě je míň práce upatlat těsto, nechat přirozeně kynout (máme doma teplo) a upéct bochník v troubě, ta pekárnová kostka mi prostě nechutná, ať je těsto jaké chce.
|
Lassie66 | •
|
(30.1.2012 20:17:21) Jo, no, možná je to tou kostkou....a co to zadělat v pekárně a upéct v troubě?
|
Ivucha + 2 |
|
(30.1.2012 20:20:08) Já právě zadělávám v pekárně - nepeču v ní ale!!! Peču v římském hrnci - je to totiž nerychlejí a chleba je moc dobrý. Dřív jsem ale pekla normálně na plechu, nebo v litinovém hrnci jestli máš. Ten chleba je úplně jiný než cihla z pekárny, ta nám taky nejede - peču jen bílý na tousty ;-)
|
|
|
|
|
|