NovákováM |
|
(30.10.2011 23:44:14) ahoj,
jiné téma mne poňouklo
ale už mne zajímá dlouho. Při nákupu dávám pozor na datum spotřeby, protože prostě proč se nepodívat na zadní místa v řadě při nákupu jogurtu, másla... proč nekoupit čerstvější?
Následně jsem už z lednice občas pár výrobků vyhodila, protože.. DATUM SPOTŘEBY... bylo..
Před pár dny jsem v klidu zpracovala jogurt, co měl doporučený datum spotřeby před třemi dny, předevčírem zkonzumovala TERMIX nápodobně - no DS před třemi týdny )
(nějak jsem si řekla, proč neotevřít a vyhodit hned...), voněl, jsem ho zbaštila...
Takže co doporučené datum spotřeby vlastně znamená?
|
Spiklenec slasti | •
|
(31.10.2011 0:08:49) Když už to mám doma v lednici, tak to moc neřeším... přece poznám, jestli je to zkažené, nebo ne :o)
|
NovákováM |
|
(31.10.2011 0:18:48) NO, někdy ne.
REAKCE ČISTĚ PRO TEBE... vyhodit z lednice je jednodušší než vyhodit jinak.
I s prošlým datem.. I jakoby, co nám i nevoní.
|
|
|
Delete |
|
(31.10.2011 0:08:57) Moje kamarádka (a především její muž) zejména u sýrů zásadně datum spotřeby překračují asi tak o dva měsíce, protže ani v době, kdy by to jiní vyhodili, pro ně to není ještě správně zralé .
Podle mě je datum spotřeby datum, do kdy je od výrobce jakás takás záruka, že výrobek bude splňovat ty normy, které splňovat má. Samozřejmě, že výrobce nedokáže ovlivnit způsoby skladování v různých meziskladech nebo zacházení s potravinou v domácnosti, takže i tak se může stát, že člověk otevře jogurt, kterému ještě do data spotřeby pár dnů chybí, a už tam bude plíseň. Stejně tak ale může být jogurt od stejného výrobce v pořádku ještě nějaý ten den po doporučeném datu spotřeby.
Já osobně jsem k těmto datumů poměrně benevolentní, potraviny posuzuju zrakem, čichem a ochutnáním. Prošlé potraviny nekupuju, ale když mi to projde doma v lednici, vyhazuju až po neúspěšné zkoušce smysly .
|
Spiklenec slasti | •
|
(31.10.2011 0:22:13) Tak pokud to ovšem není zrající sýr, tak je to pešek :o))
A v lednici sýry moc nezrají, je tam na ně moc zima... to chce sklep nebo tak něco... já včil mám tu vinotéku - tož budu hermelíny, tvargle a romadúry strkat tam :O))
|
Delete |
|
(31.10.2011 0:28:33) Oni ty sýry skladují, tuším, ve sklepě. Jestli tam v lednici nebo ne, nevím, ale v kuchyni mají jen pidiledničku, tak tam určitě ne .
|
|
|
|
Lei |
|
(31.10.2011 0:33:09) Je třeba rozlišovat mezi Minimální trvanlivostí a Spotřebujte do... To první se dává na trvanlivé potraviny - mouku, těstoviny aj. a je vskutku jen doporučením, tyto potraviny lze i prodávat dál (viz ty koše Potraviny s prošlým datem min. trv.) Spotřebujte do - to najdeš např. na mléčných výrobcích a obecně na rychle se kazících potravinách. Ty projdou u spotřebitele v lednici, protože po uplynutí lhůty se prodávat nesmí. Záleží pak na otrlosti konkrétního jedince . Např. zakysané výrobky, jelikož už pak nemají kam dál kysnout , začnou hořknout - kdo tu chuť snese, může si dát klidně prošlý jogurt (jednou jsem vypila tři měsíce prošlou kyšku či co to bylo a v pohodě), zdraví škodlivé to není.
|
|
Pole levandulové |
|
(31.10.2011 0:48:15) terezo, asi jsem divna, ale ja datum spotreby beru jako zed, za kterou nejdu a bez milosti vyhazuju. Asi bych se neotravila, ale ja to nezvladnu v hlave. Ani psovi to nedavam, ten ma sve, cerstve, kvalitni, zadne zbytky ci odpadky.
|
Roya |
|
(31.10.2011 6:36:54) To jsem měla dřív taky, ale když jsem viděla manžela, jak baští 1-2 měsíce prošlý jogurt, tak jsem po čase otrla natolik, že sním i jogurt 14 dní prošlý, pokud vidím a cítím, že je v pořádku (mám velmi jemný nos, cítím u potravin počínající kažení dřív než zbytek rodiny) - a samozřejmě i pokud není odlišnost v chuti. Jen si říkám, že je podezřelé, že ty jogurty tak dlouho vydrží...
|
|
|
|