Černá kronika |
|
(2.6.2011 13:26:34) Mám doma jogurtovač asi 12 let, občas dělám domácí jogurt. Zarazilo mě v jednom díle Jste to, co jíte , když na otázku jestli domácí jogurt ano nebo ne padla odpověď, že NE! Prý se do jogurtu pokaždé dostanou bakterie, ať se člověk snaží sebe víc. No, možná ano, ale když jogurt do druhého dne sníme, tak by se snad nemělo nic stát. Navíc doma vyrobený jogurt je za pár korun a zdá se mi lahodný, nenechávám ho udělat moc do kysela, skleničky mám v jogurtovači 4 hodiny. Dělám ho z litru plnotučnýho mlíka a jednoho bílýho jogurtu, takže celá dávka mě vyjde na 21 Kč. Sušený mlíko ani Tatru nepoužívám a jogurt je po vychlazení přesto pěkně hustý.
|
daba+holčička |
|
(2.6.2011 13:33:27) dělala jsem ho celkem často, nikdy se mi nezkazil ani jsme se nepotento. Bakterie jsou všude kolem, ale v žaludku je dost nepřátelské prostědí, většina běžných zhebne
|
daba+holčička |
|
(2.6.2011 13:34:17) a z jakýho mlíka a jogurtu děláš?, já dělala z holandie a hustý byl jak kdy
|
|
Černá kronika |
|
(2.6.2011 13:38:36) Taky si myslím, že čím víc se člověk bakteriím brání, tím snadněji si k němu najdou cestu. Jogut kupuju Pilos bílý za 3,90 v Lidlu, má 3 % tuku a z něj je domácí jogurt po vychlazení hustý. Jakmile ale do něj vmícháme marmeládu, tak trochu zřídne asi tím vymícháváním. Proto ho nenechávám moc dlouho v jogurtovači, aby nebyl kyselý a nemusel se už dochucovat.
|
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(2.6.2011 13:40:40) Já dělala párkrát v pekárně. V té reportáži mě to taky překvapilo, mluvil tam nějaký pán z mlékárenské firmy myslím a s některými věcmi měl pravdu. Např. když ohříváš mlíko, tak zkusíš prstem, jestli je dost teplé - dostanou se ti tam bakterie. Pak jsou ty bakterie v hrnci, ve skleničce atd.
Já teď objevila nový jogurt od Hollandie, 125 g za 3,60 v Albertu, samé bifi a je výborný. A zatím se mi nepovedl jogurt krémový, vždycky to byly takové hrudky.
|
|
angrešt |
|
(2.6.2011 13:41:55) Dělám, ale nikdy jako těhotná a nikdy jsem ho nedávala malým dětem svých kamarádů. Totéž s domácími sýry. Ke kontaminaci tam skutečně dochází. Obzvlášť rizikové je "točení" domácího jogurtu jako kultury pro další jogurt. On totiž je už zpravidla lehce kontaminovaný i prodávaný jogurt, ale dávka těch "nežádoucích" je tam ve srovnání s dávkou "žádoucích" bakterií minimální. Ale při každém dalším pasážování se poměr kmenů mění a to skoro vždy ve prospěch těch nežádoucích. Ty "žádoucí", např. laktobacily, ksou totiž extrémně křehké bakterie.
Když jsem na sýry potřebovala čistší předkysání, kupovala jsem si čisté sušené mlékárenské kultury.
|
aachje skunk a tři holky |
|
(2.6.2011 13:54:27) já je dělám pro maloutak už je dělat nebudu angrešte,vaříš doma šneky?
|
angrešt |
|
(2.6.2011 14:03:09) šneky? do jogurtu?? nějak ztrácím nit asi
jinak šneky mám ráda, ale dávám přednost tomu, že mi je někdo připraví Zvládnu je použít mražené nebo z konzervy a doplnit bylinkovým máslem. Ale jestli jako myslíš šneky od základu, tedy že bych je měla zpracovat živé, tak to jsem nikdy nedělala a doufám, že ani nebudu muset neumím si představit, jak bych to prováděla, nějak je doma chovat a přinutit k zavíčkování?? Netuším jak, nebo je sbírat brzo zjara? Pak vařit zaživa taky není můj koníček, vybaví se mi sv. Šebestián.
|
|
|
daba+holčička |
|
(2.6.2011 14:00:40) tak to jsem nedělala, to už mi přišlo blbý, ale mlíko jsem nesvařovala, jak někde píšou, prostě ohřála, dala jogurt, zahřívala, pak do lednice a během 2-3 dnů se snědl
|
|
|
Lenča | •
|
(2.6.2011 13:42:29) Ne raději si koupím je to bez práce ale kdysi dávno jsem dělala taky a bez jogurtovače....
|
|
sylvaina |
|
(2.6.2011 14:04:13) Ne úplně pravidelně. Většinou v těch chladnějších obdobích roku. Jezdíme pro domácí mléko a když už je horko, tak moc rychle kysne. Nikdy jsme z něj žádné zažívací potíže neměli. Nedělám v jogurtovači, ale v troubě. A jinak co se týče těch bakterií, ty v tom kupovaném nejspíš nejsou, ale zato jsou tam jiné sračky. Když pominu jednu nebo dvě slušné značky, které se u nás nedají koupit...
|
Bumbi&05,08,10 |
|
(2.6.2011 14:08:26) a jak ho děláš v troubě? Díky za tip!
|
|
Černá kronika |
|
(2.6.2011 15:14:28) No právě, já v těch kupovaných jogurtech cítím něco navíc, nepochutnám si. Activia mi nechutná vůbec, přijde mi umělá. Teď když jsem dělala jogurt, tak jsem si pořádně prohlídla ten bílý Pilos z Lidlu, celou dobu jsem myslela, že je to polský jogurt a on je vyráběný ve Valaškým Meziříčí. Co je tam za mlíkárnu? Tuším, že ty jejich jogurty určitě znám, ale nějak si je nemůžu vybavit.
|
Fous&fousek |
|
(2.6.2011 15:41:13) Prodávají i svoje jogurty, je na nich tuším napsáno jogurty z Valašska nebo Valašské jogurty nebo něco takového. Já si Pilos taky kupuju. Skvělý je ten smetanový, ideální na Tzatziky. Jsem zarytý nepřítel Danone, souhlasím absolutně s tím, co napsala Monty výše. A jinak, jogurt si doma nedělám.
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(2.6.2011 14:10:47) Když mě to popadne. Na každou dávku ale použiju čerstvý jogurt - asi lžíci nebo dvě, mléko nepřevařuju, protože používám UHT, zahušťuji sušeným mlékem. Rozhodně si neschovávám starý jogurt a nezakládám tím nový.
|
|
chabíbí |
|
(2.6.2011 14:14:10) Dělám si doma jogurt z kvalitního jogurtu a kvalitního mléka. Nepoužívám jogurtovač.
Ten díl Jste to co jíte jsem taky viděla, ale kamarádka pracující na Státní potravinářské inspekci udělala rozbor a řekla mi doslova to, že v běžném jogurtu je mnohem víc s°aček než v tomto...
|
Tvoje horší já |
|
(2.6.2011 14:15:27) Mám podezření, že si to zaplatily potravinářské firmy.
|
|
|
Maťa. |
|
(2.6.2011 18:47:31) Robím domáci v jogurtovači, tak, ako Ty a nemienim na tom nič meniť)))
Jste to co jíte ma baví, ale v posl. dobe to začína byť kšeft pre sponzorov...
|
|
magrata1 |
|
(2.6.2011 19:23:34) Já jsem ten díl taky viděla. Je to nesmysl. Ty kecy o spórách, které nachytáš do jogurtu ze vzduchu mě pobavily. Jestli ten chlápek dýchá z kyslíkové lahve, tak dobrá, ale já dýchám normální vzduch i s těmi spórami, mám doma třeba pečivo na vzduchu a jím ho.... Zatím se neživím z tuby, tak mi nevadí ani doma dělaný jogurt.
|
magrata1 |
|
(2.6.2011 19:26:31) A divím se, že ještě lidstvo nevymřelo, když ještě nedávno byl jogurt jen domácí, v dětství jsme dokonce nikdy nekupovali kyšku, na okně stála sklínka s mlékem 2-3 dny, než zkyslo.
|
Černá kronika |
|
(2.6.2011 19:30:11) Jo, to babička dělala taky a když jsem prodávala v "mlíčňáku", tak tam se schválně nechávalo čerstvé mlíko zkysnout, prodávali jsme ho tehdy hrnek vychlazeného za 90 halířů a vychlazený jaký bylo..... Babička nám dětem do toho zkyslýho mlíka ještě vždycky rozkvrdlala domácí marmeládu a vzpomínám na to dodnes.
|
|
|
|
|