| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak pracovat se syrovým masem?

 Celkem 50 názorů.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Téma: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:30:02)
Ahoj, chci se zeptat na váš názor na toto téma. Sama jsem byla dlouholetá vegetariánka, o maso nijak zvlášť nestojím v žádném, natož pak syrovém stavu. Nicméně jakožto matka od nevegetariánské rodiny (a hlavně manžela masožrouta) se tomu už nevyhnu... V blízkém okolí mám dva extrémy: v jednom případě daná osoba po práci se syrovým masem utírá půl kuchyně antibakteriálními ubrousky, dává vše z dosahu, aby na to nestříklo, po práci se syrovým masem si hned myje dvakrát ruce apod. V druhém případě jsem velmi nerada přítomna vaření oběda, neboť se syrové maso válí mezi ostatními věcmi na lince (pravda, samozřejmě na prkýnku), nicméně nikdo nedává nijak zvlášť pozor na to, co se masa dotklo (třeba nůž, a zda ho pak použije na chleba apod.), když se na maso sahá, tak se pak jen otřou ruce do utěrky (která se pak dál používá) atd...
Je mi jasné, že toto jsou dva extrémy (ale nekecám a fakt je v okolí mám, jedno v rodině, jedno je kamarádka) a ať žije zlatá střední cesta. Ale má otázka zní, ideálně pokud jsou tu lidi z oboru nebo někdo, kdo o tom opravdu něco ví: je opravdu možné z masa něco chytnout? Je pravda, že záleží na druhu masa? Je nutné mít zvláštní nože a prkénka na maso apod.? Stačí pak tedy si po práci s masem jen umýt ruce mýdlem a vlažnou vodou? Stačí omýt použité prkýnko, nůž apod. jen vodou s jarem? Zkrátka jak moc je nutná hygiena se syrovým masem?
Já sama jsem spíš ten první případ, ne takhle v extrému, ale chybí mi k tomu málo, taky třeba sklízím všechny dětské lahvičky apod. z linky, když jdu maso dělat a tak - prostě to nemám ráda a vůbec, nemám ráda syrové maso v mé kuchyni ~f~
 zerat 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:39:29)
S masem zacházím asi tak, že nůž, prkýnko vždycky spláchnu vroucí vodou a pak dám běžně do myčky, ale spařuju vroucí vodou, aby příp. bakterie chcíply ~;) Utěrku, do které utírám svoje ruce... házím na vyprání a maso jako takové utírám či suším do papírových jednorázových ručníků, které pak hned vyhazuju. Ruce si myju jen vodou nejelépe i s mýdlem a utírám se do běžného ručníku. Jo a nůž na maso nebo prkýnko jen na maso nevedu. Podotýkám, že doma netrpíme na žádné průjmy a nemoci ze špatně upraveného masa... Moje maminka je trosku podobná Tvému druhému příkladu a docela často mají nejrůznější průjmy... těžko říct, jestli to spolu nějak souvisí ~d~
 daba+holčička 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:47:55)
mám na maso extra prkýnko - červené, když dělám s masem a syrovým vejcem, pustím pak myčku na 70°a nůž a další nádobí co nesmí do myčku umyvu v horké vodě z kohoutku - teče nám hodně horká. Když potřísním desku vejcem nebo masem, umeju to papírovým ubrouskem, mám i ten antibakteríální, když by to bylo moc. Ryce si myju vodou a mejdlem - v kuchyni mám antiabkteriální. Nikdy jsme nic nechytli.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:48:56)
Zerat, diky za nazor. Musim priznat, ze nemam pocit, ze by v te druhe rodine meli nejake caste zdravotni problemy, nevim... Kazdopadne, ja chapu, ze to neni nic, co by se (s tim pripadnym obcasnym prujmem~;)) neprezilo, ziji tak asi odjakziva a jsou zivi vsichni~;), a jasne, ze nejaka schiza, jako mam ze syrovyho masa ja, taky neni zdrava - ale me hlavne zajima, jak je to FAKTICKY. Jestli treba pri preliti tou horkou vodou ty bakterie fakt neprezijou, nebo jestli to delame jen pro nas pocit...
Jinak ja teda prkynka zvlastni mam (dve, maso a zelenina), noze ne...
 zerat 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:56:01)
No vroucí vodu nemůže nic nepřežít podle mě ~d~
 mira 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:19:09)
Ale může.
 zerat 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:10:15)
a jaká baterie přežije bod varu? Z běžných...~d~
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:12:15)
Salmonela musí být 80 st uvnitř masa po dobu minimálně 20 min ( u vaření vejce je to více stupňů proto 10 min) ~;)
 štěpánkaa 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:53:08)
přežijou to spory bakterií, priony, ale běžné živé bakterie ne~3~
 mira 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:34:54)
Některé spory mohou přežít i několik hodin varu, některým sporám var nevadí vůbec, virus hepatitidy B i víc než 30 minut. Jinak většina běžných přežije bakterií a virů přežije ve varu asi 2 minuty, přelití vroucí vodou tedy podle mě nestačí k zabití všeh potenciálně nebezpečných bakterií.
Čímž nechci říci, že takováto hygiena je nedostatečná, jen reaguju na větu, že vroucí vodu nemohou mikroorganismy přežít.
 zerat 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 19:59:59)
Miro, ale mně jde o spláchnutí nože a prkýnka, které pak jdou ještě do myčky. Ne že bych chtěla jíst maso opláchnuté vroucí vodou. Syrové maso bych nepozřela...
 mira 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 23:06:15)
Ano, mluvím o tomtéž, spláchnutím nádobí vroucí vodou nezabiješ všechny mikroby.
 zerat 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(9.1.2011 12:07:15)
Ani když na to spláchnutí padne více vřelé vody? Jedno malé prkýnko a nůž přepláchnou hruba 2 litry opravdu vroucí vody. Je mi jasné, že na úplnou likvidaci všeho by bylo potřeba několik minut varu, ale tohle doporučovali v TV při ptačí chřipce, že by se měly pomůcky na manipulaci se syrovým masem spláchnout vroucí vodou...
 Andel+2 dablici 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:46:25)
Mam nuz a prkynko zvlast na maso. Po pouziti je "sparim" horkou vodou a pote umyju jarem. Na suseni masa pouzivam kuchynske papirove uterky. Kdyz skoncim praci se syrovym masem umyju si ruce mydlem a vodou, utru do rucniku, kterym mam v kuchyni. Menim ho kazdy den.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:51:07)
Hmm, tak koukam, ze jste vsechny pomerne opatrne, takze norma asi bude spis ten prvni pripad (jasne, ze ne tak extremni). Diky za odpovedi, fakt me to zajimalo. Prisla jsem si paranoidni, ale vidim, ze je asi u toho syrovyho masa spravny, byt opatrnejsi.
 Dadulka,02/06,06/07 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:50:20)
Tak já asi budu za prase,ale nijak extra to neřeším. Když mám rozdělaný oběd, tak mám na lince většinou různé suroviny, zeleninou, brambory,...počínaje, masem konče. Maso máme domácí,takže po rozmrznutí ho na prkýnku zpracuju, prkýnko opláchnu, dám do myčky, nůž taky omyju,utřu a většinou dál používám. Práce s masem mi nevadí. Nemáme žádné zdravotní problémy~;)
 boží žena 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 13:52:48)
asi sem ten druhý extrém
ted prkýnko pak otočím nebo na něm už nci jinýho nekrájím
nůž ani nevim


jinak nic
 daba+holčička 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:00:39)
no to jo, cibuli do guláše klidně nakrájím na tom prkýnku od masa, beztak budou v hrnci spolu :-)
 Balbína 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:04:32)
když jdu omývat maso, uklidím všechno ze dřezu. Nemám extra prkénko ani extra nůž na maso. Okolo prkénka nenechávám nic, čemu by hrozilo a vadilo, že na něj stříkne šťáva nebou kousek masa. Po skončení práce přeliji vařící vodou prkénko, nůž, talíř a dřez. Část linky, kde jsem maso "zpracovávala" otřu pečlivě hadříkem, nejlepší spařit i ten hadřík. Ruce si myji mýdlem, utírám do běžného ručníku. To spaření vařící vodou dělám od té doby, kdy dcera měla campylobacter. Ale i tak je mi záhadou, kde to chytla, na hygieně mi říkali, že může být i z něčeho jiného než z masa. Na druhou stranu ruce ani linku nespařím. Moje máma i moje tchýně jen pečlivě umyjí prkénka, nože a nikdy nic nikomu nebylo.
 Jaana2 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:16:37)
Sněhulko doporučuju na maso umělohmotné prkénko, mám ho a prostě mám pocit, že se ty fujtajbly, které máš na mysli nemůžou na takovém udržet než jako na dřevě ( i když jsem už i četla o tom, že je to opačně, ale já to prostě mám takhle). Prkno umeju horkou vodou a dám do myčky. Nůž samostaný nemám, ale po použití zas - horká voda umýt a pak do myčky ( aby prostě nezůstal na lince a někdo ho nepoužil)
 Winky 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:19:11)
teda koukám jako jelen..... asi jsem podle těhlech měřítek dost velkej flegmouš. Je fakt, že když vím že budu krájet zeleninu a maso, začnu tou zeleninou, a pak na tom samém prkénku dělám maso. Ale že bych všechno myla vařicí vodou, otírala antibakteriálními ubrousky..... to fakt ne. Prostě až skončím s prací, umeju všechno najednou ve dřezu (takže standard teplota), jednou houbičkou, utřu se do jedný utěrky (tu teda měním skoro každý den, ale prostě nemám dvě různý), v kuchyni nemám mýdlo, počítám když meju holýma rukama tak se mi tím jarem umejou taky. Na maso normálně šahám, porcuju, sekám kosti atd, žádný bloky v tomhle směru nemám, i když o Vánocích mě kapřík krapejtek vyškolil :-) že bylo skoro filé ze mě a ne z něho :-). Manželovi rodiče pěstujou králíky, kachny, slepice, semtam dostanou ryby nebo zvěřinu, mívali každoročně prase a zabijačku - považuju za normální chovat zvířata na maso, a to maso umět zpracovat. Já nejsem teda tak zručná a zkušená abych si celou kachnu zvládla udělat sama, zabije mi ji tchán a manžel vykuchá, ale to ostatní už dělám.
 kreditka 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:36:29)
Winky aspoň nejsem sama, taky to zas tak neřeším, jenom když porcuju třeba krůtu a prkýnko je opravdu hodně zašpiněné drbu drátěnkou a solí, jinak umývat speciálně dřez a kuchyňskou linku to nedělám
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:21:17)
Nějak to neřeším. Na maso máme extra prkénko, nože používám různé. Po práci myju nože a prkénko teplou vodou s jarem, uklidím stůl, na lince mám různé věci, ale chleba poblíž masa teda nemám, jen věci, co půjdou do hrnce. Nic extra neřeším a jsme zdraví.

A mám ráda tatarák, takže mi syrové maso nějak extra nevadí. ~:-D
 Emka 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:36:22)
Prkýnek mám několik. Skleněné na maso. Dřevěné na chleba. Velké plastové na valéní těsta a na tom dělám cukroví a tak. Plastové na zeleninu. Plastové na ovoce.
Když dělám s masem tak si na linku dávám takový velký pracovní papír. Zásadně rozklepávám maso přes mikrotenový pytlík, aby se šťáva neroztřikovala. Než dám nádobí do myčky dobře ho omyju ručně jarem. Ruce si umývám mýdlem protex a utěrku do které si utírám potom ruce automaticky putuje na vyprání. Po práci pracovní papír vyhodím a linku běžně otřu papírovou utěrkou.
Když jsem bydlela u tchýňky tak se tam maso klepalo rovnou na lince a potom to nějakým způsobem otřela a připravovala na něco těsto taky rovnou na tom místě.
Každopádně jsme všichni zdraví.
 Sněhulka a sněhuláčci 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:37:18)
A vite nekdo, jestli je pravda, ze napr. z veproveho pry nic chytit nejde, ze to proste syrove vubec nevadi, ale treba u drubeziho je treba velika opatrnost, ze syrovy drubezi je nosicem vseho moznyho? Je to pravda?
 vebalka 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:46:51)
neni to pravda.Bakterie můžou být v jakém koliv mase.
 vebalka 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 14:45:36)
jedno prkno a nůž mám na maso.Po použití je umyju jarem a pod proudem vody a linku setřu houbičkou.
V M3,kde vařím,se prkno poleje savem a pracovní plocha se setře octovou vodou.
V mase,je jedno,jaké je,může být salmonela a jiné bakterie,které se zničí tepelnou úpravou.
V žádném případě nepoužívám na utření rukou utěrku,ale umyju si ruce teplou vodou a mýdlem.
To,že sklízíš lahvičky a ostatní věci,které může voda z masa postříkat,děláš jedině dobře.
Když vařim zeleninu a maso,tak si nejdřív připravim to první,dám do mísy a pak jdu porcovat.
Jo a nechutnej syrové maso,jak je okořeněné,ani které se dělá jen chvilku.Znám případy,kdy to lidi udělaly a chytili nějakou bakterii.jen proto,že si olízli prsty a maso nebylo ještě moc tepelně zpracované.
 janna001 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:24:45)
Vidíš, na tohle já právě moc nevěřím, třeba se mýlím. Já naopak syrový maso můžu, prostě mi chutná, takže v jednom kuse ojídám kuřecí,vepřový, hovězí, mletý, prostě co zrovna dělám. Kamarádka jednou chytila kampylobakterii (snad ten název píšu správně) prý právě asi z KFC - z nedostatečně tepelně upravenýho masa. Taksi říkám, co bych pak měla já. Spíš si myslím, jestli to není nedostatečnou čerstvostí masa - já nakupuju přímou v jednom malým řeznictví, všechno čerstvý, i mletý namelou přímo před tebou.

Jinak v souvislosti s mou, jistě pro mnohé odsouzeníhodnou, zálibou v syrovém mase, nejsem extra úzkostlivá ani při jeho přípravě. V podstatě to dělám tak jako hodně z vás tady - po použití dobře omyju nůž i prkénko, žádný extra na maso ale nemám. Utěrky vyvařuju. Prkénko i kuchyňská linka by se měly odrhnout kuchyňskou solí,ta prý bakterie spolehlivě ničí. Vím to, dělám občas.
 janna001 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:30:13)
Jinak maso klepu taky přes sáček, na lince žádný skleničky atd.nemám, pouze rychlovarnou konvici a mikrovlnku, dávám pozor na dítě, aby na nic nesáhlo. Ruce si teda meju, antibakteriální mýdlo teda nevlastním v žádné podobě a ani nehodlám, soudím že imunitní systém by měl makat a ne lenivět.Mmch klasická kostka mýdla má dostatečné desinfekční účinky,v koupelně mám tekuté i toto klasické.
 Ajlina 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:34:21)
jednou dělali bakteriologický rozbor mýdla na věřejných záchodcích a našli tam pěkný zvěřinec,
 štěpánkaa 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:54:33)
nejhorší na zvěřinec jsou prý kliky a tlačítka od výtahu~d~~d~~d~ a houbičky nebo hadry opakovaně používané na mytí nádobí.~d~
 Ajlina 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:33:02)
já maso téměř nedělám, jenom dětem ,když krájím tak pak prkýnko spařuju a posolím někdfy jo a někdy ne podle toho jak stíhám, myslím, že průjem je to nejmenší co se dá z masa chytit, pak jsou bakterie, které už z těla nikdy nedostaneš a jsou tam nalezlé pořád, ono že někdo nemá ted hned zdravotní problém neznamená, že ho v sobě nenosí jako časovanou bombu. já čtu často diskuse kde se lidi svěřují se zdravotními problémy se kterými se stydí jít k doktorovi a je to docela psycho, prostě lidi trpí vším možným a buď to vždy jen zaléčí a nedořeší nebo se spolehnou, že se to vyřeší samo, kromě toho taková toxoplazmoza se projeví jako běžná chřipka, takže si člověk ani nepřipustí, že je to z masa
 arsiela, 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:34:15)
nenechávám v dosahu syrového masa nic co se používá neupravené tepelně.
takže uklidím kuchyňskou linku,udělám oběd co jde k vaření - maso,brambory,prostě tyhle věci.Pak kuzchynskou linku otřu čistidlem(většinou mám nějaké dezinfekční)a pak dělám případně další věci.Na prkýnku nic kromě masa nekrájím,na pečivo mám kráječ,na zeleninu jiné prkénko.Ale ne kuli strachu z kontaminace,ale přenosu případných pachů(cibule,česnek).Stejně mám tak i rozsortýrované vařečky.Nůž na maso mám spešl,ale zas z důvodu,že na maso mám mnohem kvalitnější než na škrábání zeleniny.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:39:55)
Jelikož jsme měli letos v květnu apartma na infekčním, tak jsme při odchodu dostali letáček s poučením
Měla byste mít doma alespoň 2 prkénka - jedno na vařené a jedno na syrové potraviny. Tj. zeleninu, kterou potom jíte čerstvou krájet na jiném než maso a ostatní věci, které potom budete vařit
Prkénka po mase opláchnout horkou vodou s použitím jaru a taktéž umýt ruce a nesahat například do soli nemytou rukou.
Praktikujeme a zatím jsme se na infekční vrátit nemuseli.~R^
 10.5Libik12 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:54:21)
Tak já žiju v rodině 2:3, teď mé vegetariánské řady oslabilo dítě, které studuje v jiném městě, takže tu převážně není.

Osobně mi nedělá zle maso zpracovávat a jelikož normální hygienické zásady dodržuji, nikdy u nás, pokud vím, žloutenka nepropukla.
 vebalka 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 15:55:54)
O žloutenku nejde.
 10.5Libik12 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:01:35)
Já vím, že nejde, ale připadá mi dotaz absurdní.
Pokud je valná část národa zařízena tak, že pojídá svalovinu z mrtvol, je zřejmé, že se musí při jejich přípravě chovat jako každý ohledávač.
 binaryy szuká ovci 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:34:36)
já jsem ten druhý extrém..~:-D ale teda příjd emi to normální..maso mám na dřevěné destce, krájím ho , pak s ním krájím zeleninnu, chleba a příjde mi to běžné..
 štěpánkaa 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 16:52:15)
používám na maso jiné prkýnko než na zeleninu, chleba apod. Nože používám stejné, ale po mase je umeju teplou vodou a jarem, ideálně, co máme myšku, jdou od masa rovnou do ní. Nechci aby maso stříkalo na věcio, které se již nevaří. Např. zeleninu do polívky klidně nakrájím špinavým nožem od masa, bez pečlivého umytí. Zeleninu do salátu krájím striktně jiným nožem na jiném prkýnku. Myslím si, že v syrovém mase mohou být bakterie, které se pak na nepřevařených potravinách a v pokojové teplotě hezky pomnoží~Rv~Rv
 kreditka 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:31:52)
Zlváštní nože a prkénka nemám, mám malou kuchyň a kdybych měla mít na vše speciální nástroje tak to nebudu mít kde skladovat. Stačí pořádně prkénko umýt když na něm krájím maso nejlíp vydrbat s pomocí kuchyňské soli, zrovna tak nůž od masa omyju a pak teprve použiju na zeleninu pouze s tou vyjímkou když zelenina má přijít na pánev společně s tím masem
 neznámá 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:40:28)
Dávám z dosahu vše, co by se mohlo postříkat. Používám plastové prkénka, dřevěný mi přijdou ble. Spešl nože a prkénka nemám, vše myji v myčce na vysokou teplotu. Pokud krájím zaleninu určenou na vaření (třeba zeleninu do polivky) krájím nožem a na prkýnku od masa. Pokud zeleninu na salát beru si jiný nůž a prkýnko. Ruce si opláchnu ve dřezu a otřu do utěrky, utěrku dávám denně čistou.
Vlastně se bojím pouze drůbežího a zvěřiny. Víc řeším rybu, protože je vše cítit rybinou.
 neznámá 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:41:07)
A dřez a linku otřu hadrem a ten jednou týdně měním.
 Teri 
  • 

Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:41:07)
Maso zpracovávám na zvláštním prkénku, nože pečlivě umývám, nožem od masa už nic jiného nekrájím a na lince nemám jiné věci, pokud zpracovávám, ruce si poté pečlivě umývám, pravidelně prkýnka umývám v desinf. roztoku.
 ivaxx 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:45:25)
Na maso mám speciální prkénko a nůž po použití ihned myju. Stejně jako si opláchnu ruce a případně utřu linku. Desinfekci nepoužívám.

K druhé otázce - ano ze syrového masa se snadno může chytit např. salmonela nebo kampylobakterie - většinou tak, že se třeba nůž nebo prkénko použije na zeleninu a podobně. Dcerka salmonelu měla a opakování fakt nechci, takže asi patřím k těm opatrnějším.
 ivaxx 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:46:57)
Ještě poznámku - řízky naklepávám přes mikrotenový pytlík, aby šťáva necákala. Nicméně jinak linku předem neuklízím a rodinu neposílám do krytu....
 Horama 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 17:58:33)
Prkénko, na kterém bylo maso, nepoužívám na nic jiného, dokud to neprojde horkou vodou. Totéž platí o miskách, nožích apod. Ruce myju mýdlem, utěrku po utření rukou vyhazuji. Ze syrového masa se pár věcí chytit dá: např. campylobakter (ale asi to píšu nesprávně) nebo toxoplazmóza.
 Tobii 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 18:13:57)
Nejsem vegetariánka, ale na maso mám speciální prkýnko, na nic jiného bych ho nepoložila, vše z linky uklidím, ještě maso před naklepáváním přikryju igelitovým pytlíkem, aby neprskalo, do utěrky se neutírám, prkýnko nedávám do myčky, ale myju zvlášť pod opravdu horkou vodou kartáčkem. Nemohla bych to mít jinak~t~Jsem na to chytlavá i v obchodech, jak vidím, že váží maso, tak už si nekoupím salám, nebo sýr, protože mám pocit, že váha je "kontaminovaná"~t~, i když maso bylo samozřejmě v sáčku~t~
 vlad. 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 18:41:46)
Při práci se syrovým masem je zvýšená hygiena na místě. Samozřejmě, že z kontaminovaného masa lez chytit cokoliv (kampylobakter, salmonela). Zvlášť pro malé děti je to nebezpečné.
 Miri30 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(8.1.2011 19:02:31)
Asi jsem relativní "prase". Po práci s masem si myju ruce, nůž prkýnko, v teplé vodě s mýdlem (saponátem), ale nijak dál "nedesinfikuji". Mám jedno prkénko, které používám na maso. Toť vše. Syrové maso není jed, dám si s chutí i tatarák :-)
 Mrej 


Re: Jak pracovat se syrovým masem? 

(10.1.2011 14:48:53)
Vše od masa, mlíka a jiných bílkovin oplachuju nejdřív STUDENOU vodou, až potom přijde teplá, ev.vroucí. Nastudujte si chování bílkovin, v teplé/vroucí se nevratně srazí a "zažerou" do toho, na čem jsou (prkýnko, lahvička).
Obdobně krev z prďáčů horkou vodou neodstraníte.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.