Simeona+3 |
|
(7.10.2010 18:06:55) Ráda bych upekla chleba, otevřela jsem Dámu, ale je tam milion růszných receptů, s pivem, s podmáslím, s kdejakými semínky. Já chci jen obyč chleba. Nemáte některá dobrý recept prosím? Díky
|
Horama |
|
(7.10.2010 19:13:30) 350g pšeničné tmavé chlebové mouky, 350g žitné tmavé chlebové mouky, 20g droždí, 10g soli, cca 300ml vody, 2-3 hrsti semínek dle vlastní volby (sezam, loupaná slunečnice, loupaná dýně...) + 1 žloutek
Obě mouky smíchat, přidat sůl, semínka a promíchat. Předehřát troubu na 230°C. Droždí rozdrobit do mouky, přidat vlažnou vodu a těsto uhníst do bochánku. Nechat asi 30 minut kynout v teple a pak dát bochánek na plech, potřít žloutkem a dát péct asi na 30 minut.
|
|
Simeona+3 |
|
(7.10.2010 19:15:34) Děkuju za recepty, jdu na to
|
La Pepa |
|
(7.10.2010 20:34:08) mam i nevazenou variantu - 0,5 litru psenicne chlebove mouky, 0,5 litru zitne mouky, 0,4 litru vody, 1 lzici octa, 2 lzice oleje, 2 lzicky soli, 1 lzicku cukru, 2 lzicky drozdi suseneho, 2 lzicky kminu, 1 lzicka mleteho koriandru, trosku anyzu.
A jde delat i kvaskovej, bez drozdi, s tim, ze kvasek delam z cca 0,3 litru zitne mouky a 0,3 litru vlazne vody a trochy kvasku od minula a nechavam po programu testo jeste tak 2 hodiny dokynout a pak teprve pecu.
|
|
|
Razivia |
|
(7.10.2010 21:33:14) Peču kváskový, ale můžeš si udělat kvásek i z droždí. Když uděláš těsto jen ze žitné chlebové a pšeničné chlebové mouky, trochu soli a vody (popř. do těsta trocha mletého kmínu), budeš ho mít jako "Šumavu". jestli to potřebuješ podrobněji, napiš mi na mail. Jinak před pečením, v půli pečení a hned po vyndání potírám slanou vodou, do trouby je dobré dát rendlík s vodou. Chce to dlouho ho propracovávat a klidně i několikrát, žitná mouka potřebuje o dost víc času, než pšeničná. Žádný ocet, olej atd. do klasického chleba nepatří. Octem se dohání nakyslá chuť, aby to bylo jako z kvásku, ale doporučuju udělat si vlastní (pravý - ne droždí) kvásek, je to s mním mnohem lepší.
|
|
|