| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba

 Celkem 8 názorů.
 Simeona+3 


Téma: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 18:06:55)
Ráda bych upekla chleba, otevřela jsem Dámu, ale je tam milion růszných receptů, s pivem, s podmáslím, s kdejakými semínky. Já chci jen obyč chleba.
Nemáte některá dobrý recept prosím?
Díky~;((
 Bouřka 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 18:53:30)
Já dělám tohle:
350g žitný chlebový mouky
350g pšeničný chlebový mouky (dávám o něco málo míň než těch 700g mouky a pak dosypávám, když potřebuju)
cca 400ml vody (záleží od koho mám mouku, každá saje jinak)
2-3 lžč octa
2-3 lžč oleje
10g droždí (používám čerstvé a chleba máme raději hutnější)
troška cukru
3 lžč soli (používám mořskou, solí míň než kamenná)
kmín a len dle chuti
 Bouřka 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 18:56:52)
Ještě bych dodala, že je to dost univerzální. Občas nahradím část mouky libovolnou jinou kvůli změně chuti a ani není třeba výrazně upravovat množství tekutin (teda spíš dosypávat mouku).
 Bouřka 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 19:31:12)
Jejda chyba- u oleje a octa má být lž ne lžč ~f~.
 Horama 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 19:13:30)
350g pšeničné tmavé chlebové mouky, 350g žitné tmavé chlebové mouky, 20g droždí, 10g soli, cca 300ml vody, 2-3 hrsti semínek dle vlastní volby (sezam, loupaná slunečnice, loupaná dýně...) + 1 žloutek

Obě mouky smíchat, přidat sůl, semínka a promíchat. Předehřát troubu na 230°C. Droždí rozdrobit do mouky, přidat vlažnou vodu a těsto uhníst do bochánku. Nechat asi 30 minut kynout v teple a pak dát bochánek na plech, potřít žloutkem a dát péct asi na 30 minut.
 Simeona+3 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 19:15:34)
Děkuju za recepty, jdu na to~R^
 La Pepa 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 20:34:08)
mam i nevazenou variantu - 0,5 litru psenicne chlebove mouky, 0,5 litru zitne mouky, 0,4 litru vody, 1 lzici octa, 2 lzice oleje, 2 lzicky soli, 1 lzicku cukru, 2 lzicky drozdi suseneho, 2 lzicky kminu, 1 lzicka mleteho koriandru, trosku anyzu.

A jde delat i kvaskovej, bez drozdi, s tim, ze kvasek delam z cca 0,3 litru zitne mouky a 0,3 litru vlazne vody a trochy kvasku od minula a nechavam po programu testo jeste tak 2 hodiny dokynout a pak teprve pecu.
 Razivia 


Re: Recept na obyčejný pšenično-žitný chleba 

(7.10.2010 21:33:14)
Peču kváskový, ale můžeš si udělat kvásek i z droždí. Když uděláš těsto jen ze žitné chlebové a pšeničné chlebové mouky, trochu soli a vody (popř. do těsta trocha mletého kmínu), budeš ho mít jako "Šumavu". jestli to potřebuješ podrobněji, napiš mi na mail. Jinak před pečením, v půli pečení a hned po vyndání potírám slanou vodou, do trouby je dobré dát rendlík s vodou. Chce to dlouho ho propracovávat a klidně i několikrát, žitná mouka potřebuje o dost víc času, než pšeničná. Žádný ocet, olej atd. do klasického chleba nepatří. Octem se dohání nakyslá chuť, aby to bylo jako z kvásku, ale doporučuju udělat si vlastní (pravý - ne droždí) kvásek, je to s mním mnohem lepší.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.