Hudba Ainur |
|
(13.9.2010 8:03:27) Dneska jsem dělala dcere svačinu do školy - strouhanou mrkev s citronem a cukrem, rajčata a extrudované kukuřičné chlebíčky. Manžel na to koukal a povídá - "nechtěla by sis zajít na nějaký kurz zdravého vaření"? Krom toho, že jsme se chytli, protože na kritiku své kuchyně jsem velice přecitlivělá, tak se ptám - bylo to opravdu tak hrozné, co jsem jí nabalila?
Klidně na nějaký kurz půjdu, ale mám pocit, že to budou vyhozené peníze, že to pak nikdo nebude jíst. Manžel nemá totiž produkty zdravé výživy moc rád - výrobky ze sójy, kozí sýry, luštěniny, kuskus, seitan, patizony, tykve apod...S bylinkami, semínky a neobvyklou zeleninou se zase nechytám u dětí.
Byl jste někdo na kurzu a pomohlo vám to potom při reálném vaření? Změnili jste pak skutečně trvale jídelníček? Mě to také nechutná (třeba různé zapečené zeleninové nákypy, robi maso, lilkové placky, každé druhé jídlo plné česneku a hub... ) , ale třeba by se na to dalo naučit jíst
|
Eržika. |
|
(13.9.2010 8:15:21) Nebyla, ke zdravé výživě jsem se dopracovala postupně, i s rodinou..... Tedy nejdřív nahradit trochu cukru, teď už máme jenom třtinový tmavý... atd.
Se svačinou by měli moje děti problém - rajčata a salát se blbě jí, snažím se dávat něco, po čem není třeba se umýt, a bez lžičky - ta se mi už nikdy nevrátí.
Pro inspiraci tuto knížku: http://www.eruditus.cz/knihy/pavla-momcilova/varime-detem-chutne-a-zdrave
|
Hudba Ainur |
|
(13.9.2010 8:21:21) Eržiko, díky za reakci, Momčilovou mám, také Hofhanzlovou a podobné knížky se zdravými recepty, ale dětem to prostě nechutná (a ani mě, takže to možná neumím správně dochutit).
Cukr používám také většinou třtinový, pokud dojde, tak beru i bílý. Ale asi podle manžela hodně hřeším s některými ingrediencemi - dost používám smetanu, kysanou smetanu, máslo, dělám klasickou jíšku .
Rajčata máme domácí žluté cherry jednohubky od babičky, ty se jedí v pohodě a se salátem dcerka také nemá problém
|
|
|
Evka 1973 |
|
(13.9.2010 8:18:57) A co se tvému manželovi na této svačině nelíbilo? Jako že byla málo zdravá ? Mě přijde velmi dobrá, děkuji za tip, zítra bude k svačině pro děti mrkvový salát. Děti si většinou berou svačinu sami, někdy bagetu se šunkou, sýrem, zeleninou, podle toho co má kdo rád, klidně i s máslem a marmeládou. Někdy si berou jogurt, když dělám večer pudink tak jim ho dám do skleniček a mají svačinu na další den. Každý den mají k tomu nějaké ovoce, pití. Ale pokud to ráno nestíhají nebo se jim nechce dělat se svačinou, tak klidně popadnou sušenku a jablko a mají svačinu taky.
|
|
kája+dva |
|
(13.9.2010 8:25:56) Mě se to nezdá jako hrozná svačina, ale asi bych nedávala kukuřičný chlebíčky na svačinu, podle mě nemůžou zahnat hlad, dala bych nějaký semínkový a určitě namazaný, lučinou nebo máslem s plátkem sýra. Ale mluvím sama za sebe, já bych kurz zdravé výživy také potřebovala, už několik let úspěšně kynu
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(13.9.2010 8:36:25) Taky si myslím, že to chtělo víc sacharidů a bílkovin, takže nějaký celozrný chlebík a lučinu nebo cottage, jinak zelenina je super. Taky nemám žádný kurz a doma by to nikdo nejedl.
|
Cimbur |
|
(13.9.2010 10:25:54) Taky bych tam dala radši nějaký celozrnný chlebík namazaný lučinou nebo margarínem ev. plátek sýra či šunky.
|
|
|
zerat |
|
(13.9.2010 8:41:02) Karolin, problém je, že ne každý vegetarián či vegan, a to zásadový je hubený - všude je potřeba omezování a cvičení Mně se líbí coby inspirace na vaření... knížka "Zdraví, které chutná" od Romana Uhrina. Naučila jsem se podle ní dělat svíčkovou s tofu sýrem a sójový segedínský guláš, "hovězí" guláš... vše je vynikající Se svačinou bych nejspíš nepochodila - z mého úhlu pohledu bych riskovala, že se holka tím polije, nebo že se jí to vyleje do batohu Můj manžel zdravému způsobu vaření fandí, ale musí to být chutné a z většiny bez hub . Buchty a zákusky, peču taky se třtinovým cukrem až na vyjímky, kde potřebuju moučkový cukr - ten dávám klasický, ale je to jen občas spíš do dortů; nakoupila jsem zdravé kypřicí prášky, protože víc a víc oba s manželem cítíme když je v něčem klasický kypř. prášek; čokolády se snažím kupovat víceprocentní i z nich peču... Snažím se trošku regulovat tatarské omáčky(i když dětem je dopřávám, protože nepoužíváme doma skoro másla), vynechávám skoro majonézy a používám místo nich Sojanézy... Zastávám názor, že tělo potřebuje rozmanitost, takže jíme jak maso, tak zdravé věci... momentálně prahnu naučit se od kamarádky vyrábět seitan a naučit se ho dobře nakládat, aby jídlo z něj bylo opravdu výborné Ale základ je u nás, aby to bylo chutné nejen zdravé
|
Dakvet |
|
(13.9.2010 10:19:17) Co je zdravý kypřící prášek?
|
Sharien |
|
(13.9.2010 12:50:28) nejsou v nem fosfaty jako v tech beznych... dela ho Alnatura v DM a ted uz i Amylon
|
|
|
|
Hudba Ainur |
|
(13.9.2010 8:57:42) Dcerka je v první třídě a je nejedlík, když dostávala namazaný rohlík nebo chleba se sýrem nebo Lučinou, vracela mi to domů nedotčené, kdežto kukuřičné nebo rýžové chlebíky pomalu uďobává a sní většinou všechny 4 kousky. Jablka sní tak půlku, rajčata zmizí vždy všechna. Já bych asi umřela hlady, ale ona žije ze vzduchu. Dneska měla na výběr rohlík nebo chleba se šunkou, a nechtěla to. Snídá také jen půl krajíce chleba s medem.
Dokonce s sebou dva dny nosila dvě malé táfličky z Kinder čokolády, co dostala od spolužáka, a byly stále nedotčené.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(13.9.2010 9:03:10) Tak to absoltně chápu, taky se snažím do staršího dostat jídlo, co to jde, takže občas zavřu obě oči, hlavně že jí.
|
|
|
|
Jaana2 |
|
(13.9.2010 8:45:42) Nepíšeš, jak je dcera velká. Synovi 9 let bych žádný salát nedávala, ve škole se to špatně jí. Dávám do krabičky vždy ovoce ( jablko -vykrojené, aby to snědl celé), švestky, hrušku, víno , prostě podle sezony) nebo zeleninu ( mrkev, malá rajčata , okurka) , k tomu chleba nebo pečivo - buď se sýrem nebo šunkou a dovnitř list salátu . To aby se najedl a k tomu vždycky ( každý den) něco dobrého, kousek čokolády, pár žele bonbonů, sušenku, croasant, koláč ... aby ho nelákalo si kupovat nesmysly.
|
|
Jaana2 |
|
(13.9.2010 8:45:42) Nepíšeš, jak je dcera velká. Synovi 9 let bych žádný salát nedávala, ve škole se to špatně jí. Dávám do krabičky vždy ovoce ( jablko -vykrojené, aby to snědl celé), švestky, hrušku, víno , prostě podle sezony) nebo zeleninu ( mrkev, malá rajčata , okurka) , k tomu chleba nebo pečivo - buď se sýrem nebo šunkou a dovnitř list salátu . To aby se najedl a k tomu vždycky ( každý den) něco dobrého, kousek čokolády, pár žele bonbonů, sušenku, croasant, koláč ... aby ho nelákalo si kupovat nesmysly.
|
Eržika. |
|
(13.9.2010 8:47:58) Moje dítě mělo dnes semínkové pečivo s plátkem cihly a velký kus nektarinkové bublaniny (mají odpoledku) a tuším švestky....
|
|
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(13.9.2010 10:34:18) Do salátu bych dala místo cukru javorový sirup nebo sirup z agáve. Jinak mi to přijde úplně v pohodě sváča. Já se snažím vařit "zdravě" - za halvní považuji ale kvalitní suroviny, které do jídla dám. Pak myslím i guláš nebo svíčková, pokud nejsou každou chvíli, můžou být dobrou součástí jídelníčku... A pak taky koukám na skladbu - omezuji maso - třeba na 2 - 3 týdně max. Vařím různé obiloviny - jáhly, špaldu, pohanku, quinoa, kroupy a taky luštěniny - čočka, cizrna, mungo... Sojové výrobky pouze bio - nebo aspoň bez genetické modifikace. Hodně doplňuji jídlo zeleninou - vařenou v jídle (nemyslím jako syrová obloha). Abych se naučila vařit z netradičních surovin, pomohla mi hodně biokuchařka od Hany Zemanové. Máslo i zakysaná smetana jsou podle mne v pořádku (pokud budou kvalitní). Úplně jsem pro děti odbourala bonbóny a sladkosti s tisícem Eček. Cukr prakticky nepoužívám. Mouku špaldovou, celozrnnou...
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(13.9.2010 10:36:47) Jo a dnes jsem dala dítěti: žitný chleba s máslem a jarní cibulkou + pařený sýr "copánek" + hrušku.
|
|
|
|