Kdenictunic |
|
(10.7.2009 12:27:34) Zajímalo by mě zda se řadí mezi zdravé a lehké potraviny. Nějak nechápu totiž, že se prý na jedné straně po nich přibírá a na druhé straně jsou jako lehké jídla nabízeny třeba těstovinové saláty apod.Takže jíst či nejíst při snaze stravovat se zdravě a taky něco shodit?
|
Insula |
|
(10.7.2009 12:33:11) Těstoviny (bevaječné) neobsahují tuky, takže jsou dietní. Ovšem je třeba dodržovat množství a také přípravu. Měli by být "na skus". Pokud jsou uvařené víc, zvyšuje se jejich glykemický index. Cukr pak v krvi prudce stoupne a pak prudce klesá a máš brzy hlad. Dalším problémem je, s čím je jíš. Třeba smetanové nebo sýrové omáčky jsou už kalorickou bombou. Je lepší si je dát s rajčatovou omáčkou nebo pestem. S rýží je to podobně. Záleží na tom, jaká říže, s čím a jak je uvařená.
|
Žžena |
|
(10.7.2009 12:37:25) Insulo, byla bych opatrná s tím jednoduchým "neobsahuje tuky = je dietní".
|
Insula |
|
(10.7.2009 12:47:52) Jestli jsi správně četla, tak to nebyla jediná podmínka.
|
Insula |
|
(10.7.2009 12:54:14) Jo a asi jsem měla doplnit, že nejlepší jsou celozrnné těstoviny a tmavá rýže.
|
|
|
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(10.7.2009 12:34:46) Prakticky každé jídlo je dietní, pokud se ho nesežere kilo na posezení.
|
Sysss |
|
(10.7.2009 12:40:26) Obecně vzato,rýže dietní není,protože obsahuje sacharidy,takže pro normálního člověka dietní není,ale pokud třeba cvičíš,tak ti dodá"energii"atd.A těstoviny na tom jsou o něco líp,ale zas né třeba tak dobře,jako brambory..Ale jinak,pokud se ptáš vysloveně kvůli dietě,tak nedoporučuju přílohy žádné...
|
bravad |
|
(10.7.2009 13:02:07) Sysinko, nejsem sice odborník, ale: rýže, brambory atd. obsahují polysacharidy (tzn. složené cukry) a ty k životu všichni prostě potřebujeme. Tvrdit, že dietní jsou pouze bílkoviny (maso, zelenina), je blbost. K výživě patří obojí (bílkoviny i polysacharidy). Záleží, kolik kdo toho sní a v jaké formě (už to tady padlo - smetanová omáčka vs. lehká omáčka z rajského protlaku atd.).
|
Insula |
|
(10.7.2009 13:03:55) Zrovna jsem to chtěla napsat. Vyhýbat se při dietě sacharidům je nesmysl.
|
|
|
Ať |
|
(10.7.2009 13:09:34) Sysino, trošku si to odporuje. Právě při dietě je třeba i těch sacharidů a to až 140g za den. Tělo z nich čerpá energii při cvičení, bez kterého by se dieta neměla obejít. Takže sacharidy určitě ano, je celkem jedno jestli celozrnné těstoviny, brambory nebo rýži basmati (ta má nejnižší GI)- ideálně v množstí 1/3 přílohy, 1/3 bílkoviny, 1/3 zeleniny. V uvařeném stavu něco zhruba okolo 100g.
|
|
|
|
ajorika |
|
(10.7.2009 12:37:28) Cemu rikas dietni ? Ryze jsou ciste sacharidy, v testovinach a knedlikach je navic vajicko, mleko, ... Rekla bych, ze rozdil mezi knedliky a testovinami je spis ten,ze k prvnimu si das smetanovou omacku s masem a druhe do zeleninoveho salatu ... takze rozdil je spis v tom, co k tomu je vetsina lidi zvykla jist.
... zkusim najit a dat sem slozeni, skoro tipuji, ze se moc knedlik a testoviny lisit nebudou.
|
ajorika |
|
(10.7.2009 12:48:43) na 100g energie - bilkoviny- sacharidy- tuky - cholesterol
Těstoviny vaječné 1 554kJ - 12,10g - 72,90g - 2,90g - 30mg Špagety (Zátka) 1 535kJ- 10,60g - 76,00g - 1,70g -# Těstoviny bezvaječné zeleninové 1 540kJ - 11,40g - 74,50g - 0,40g - 0mg Celozrnné žitné nudle (Pekárny Blansko) 492kJ 12,15g 71,59g 1,85g # Rýže Basmati (Lagris) 1 540kJ 7,00g 78,40g 0,60g # Rýže celozrnná (Uncle Ben"s) 1 425kJ 8,00g 71,00g 2,20g 0mg
|
ajorika |
|
(10.7.2009 12:54:26) knedliky houskovy hotovy (hodnoty predtim byly v neuvarenem stavu) 1 porce (160 g) 1 375kJ 10,20g 65,60g 2,20g 16mg
takze bych rekla, ze opravdu vsechno jsou hlavne sacharidy a velky rozdil v tom neni
|
ajorika |
|
(10.7.2009 12:57:13) jeste oprava CHYBY v prvni tabulce - u celozrnych testovin mi vypadla v energii prvni 1, takze NE 492 ALE 1492
... cerpano vse z flora.cz e-kalkulacky ... vetsinu beznych potravin tam najdete a muzete si porovnat, co jite
|
|
|
|
|
Insula |
|
(10.7.2009 12:59:37) http://dieta.selfip.com/tag/testoviny/
Ale je fakt, že se názor na těstoviny docela liší.
|
|
amartinaa |
|
(10.7.2009 13:09:39) Těstoviny a rýže jsou na stejno, mají docela velkou kalorickou hodnotu. Proto jíst jen v přiměřeném množství, cca 100g - 150g, na jednu porci. Přitom jsou velmi dobře stravitelné, proto jsou nabízeny jako lehká jídla. Necítí se po nich člověk uspaný jak po knedlíkách. Těstoviny i rýže patří mezi sacharidy, tudíž je důležité při redukci váhy, aby se nejedli večer, nejlépe do 15hod odpoledne, stejně jako pečivo či jiné přílohy. )
|
Winky | •
|
(10.7.2009 14:55:28) Přesně tak. Hlavní "nebezpečí" těstovin a rýže je to, že pokud se řekne že je to "dietní" (což v podstatě je splňuje-li to kritéria v příspěvku výše), lidi si toho naloží na talíř kopec, k tomu majda omajda, posypat pěkně bohatě sýrem - a mají dojem že snědli taaak dietní večeři že si potom můžou ještě zhřešit sůšou, chipsy nebo tak, k pití třeba vínko, jedna sklenka na žízeň a druhá na chuť no a pak dieto kde jsi vždyti "nic" nejím jen "suchou" rýži a těstoviny (bohužel taky patřím k těm co tento způsob stravování mají rádi, i když vím že mi to ehm moc neprospívá).
Finta je tudíž 1) malá porce, 2) k tomu nekalorické a netučné věci 3) ne večer
|
|
|
Káťa,2 kluci |
|
(10.7.2009 13:21:12) Když to vezmu z pohledu sportovní diety, tak rýže akceptovatelná je, těstoviny nikoliv. V rýsovacích dietách těstoviny prakticky nepotkáte (ani brambory!!), rýži ano. Bez sacharidů tělo dlouhodobě být nemůže, protože by jako zdroj energie začalo spotřebovávat svalovou hmotu.
|
Lana+Julik05/05+Kristian10/07 |
|
(10.7.2009 13:48:40) jak to myslis s tou "sportovni dietou"? Posledni dobou se snazim hodne sportovat a informovat se i o tom, co jist. A ve vetsine knih, ktere mam (knihy o sportu a zdrave vyzive), se testovinam rozhodne nevyhybaji, ale jak uz tu myslim Insula psala na zacatku, musi byt al dente, aby mely co nejmensi GI.
|
Káťa,2 kluci |
|
(10.7.2009 13:54:46) Já tím myslím vrcholový sport. V dietách (nebo lépe stravovacích plánech) rekreačních sportovců se těstoviny běžně vyskytují - ale tam nejde o extrémní a také obvykle extrémně rychlý úbytek tukové tkáně za současného zachování maximálního množství svalové hmoty. mmch já myslím, že už samotná otázka v názvu diskuze je zvláštně postavená - na stravu je třeba se dívat komplexně, tzn. na poměr denního kalorického příjmu versus výdeje, na poměr jednotlivých výživných látek (proteinů, sacharidů a tuků), na kvalitu těchto tří základních složek, na jejich dávkování v průběhu dne atd. atd.
|
|
Mišyčka a Minimišyčka |
|
(10.7.2009 15:20:39) Když to tak čtu, tak jsem tu nepotkala v Česku tlustýho Vietnamce, tak rýže bude asi dietní
|
Kohnova | •
|
(10.7.2009 15:30:36) Jenze to neni ryzi... to ma jaksi jine duvody.
|
|
|
|
|
DaVinci |
|
(10.7.2009 14:21:17) Ještě bych přidala informaci, že těstoviny uvařené al dente mají nižší glykemický index, než těstoviny uvařené úplně doměkka. Takže těstoviny k obědu uvařené al dente jsou v pohodě - neměl by po nich být brzy hlad - ale bez smetanové omáčky, samozřejmě.
|
|
Kohnova | •
|
(10.7.2009 15:28:42) Jsou lehke ve smyslu, ze snadno stravitelne, traveni nezatezujici. Ale energeticky jsou velmi vydatne, vysoky glykemicky index, pro hubnuti naprosto nevhodne, specielne ryze, ta je -prekvapive- jeste horsi nez knedliky.
|
Ať |
|
(10.7.2009 15:32:46) Co je na rýži horšího než na knedlíkách? Vážně mě to zajímá.
|
|
Zuzana + kluk04 + holka06 |
|
(10.7.2009 21:25:28) Omyl. Třeba rýže basmati má naopak nízký glykemický index, pro dietu velmi vhodná. Takže jak která rýže.
|
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(24.9.2009 11:46:52) Záleží přece na množství. Dvě-tři lžíce těstovin se zeleninou jsou dietní, plný talíř těstovin zalitý smetanovou omáčkou už ne. Těstovny jsou v tom nevinně. (A s rýží je to obdobné....) Simča
|
|
|