Tradiční jídla romských rodin (romská jídla)
Moje recepty |Naposledy vložené
Zajímavá kombinace halušek s předsmaženými bramborami
Vložil: Romčátka
Maso mívali Romové na jídelníčku málokdy. Od sedláků dostali spíš vepřové či hovězí kosti, někdy starou slepici nebo kus slaniny. I tahle polévka využívá nejdostupnějších surovin a je tedy velmi levná.
Vložil: Romčátka
Výborná fazolová polévka, jejíž chuť ozvláštňují sušené švestky. V některých rodinách bývá součástí slavnostních tabulí na Štědrý den či Velikonoce.
Vložil: Romčátka
Romové tradičně využívali surovin, které dostávali od sedláků za své služby (pomoc v hospodářství, na poli, poklízení apod.). Brambory, mouka, slanina - to byla nejčastější mzda, proto i romská jídla často obsahují zejména tyto suroviny.
Vložil: Romčátka
Jednoduché, levné a chutné jídlo, které může být podáváno samostatně nebo jako příloha.
Vložil: Romčátka
Jablka, mák, tvaroh. Závin, který se v romských rodinách dělá s těstem přes celý stůl.
Vložil: Romčátka
Tradiční romská polévka dochucená smaženou cibulkou, může být i v bezmasé variantě (z kyselého mléka)
Vložil: Romčátka
Sladké jídlo, které se u Romů často vaří jako součást vánočního menu.
Vložil: Romčátka
Trdiční jídlo, které se s oblibou vaří ve většině romských rodin u nás i ve světě.
Vložil: Romčátka