|
Deník !Recepty-už i vánoční:-)!
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 85 [Dalších 65 >>]
|
Špenátový nákyp | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Ingredience:
1 balíček zmrazeného listového špenátu
200 g vařeného uzeného masa (já používám uzenou kuřecí rolku)
2 lžíce másla
3 vejce
2 rohlíky
2 - 3 stroužky česneku
mletý pepř
trochu mléka
sůl
tuk na vymazání a jemná strouhanka na vysypání zapékací misky
Postup:
Zmarazený špenát podusíme, scedíme a necháme okapat.
V misce utřeme máslo a žloutky se solí, přidáme v mléce namočený a vymačkaný rohlík,
špenát, nadrobno pokrájené uzené maso, rozetřený česnek, pepř a nakonec zjemníme pevně ušlehaným sněhem z bílků.
Hmotu rozetřeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky a v předehřáté troubě upečeme.
Můj tip: Špenát ochutím bílým pepřem, solí, česnekem a troškou smetany dřív než ho přidám k ostatnímu
(můžu tak líp ochutnat co tomu chybí:-) )
A´t Vám chutná!!! :-)
|
Více ... |
Vložil: Vrda dne 24.8.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Letní mlsání | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Tak začalo zrát spoustu ovoce, přidávám recepty na nějaké dobroty :-)
Krájený koláč
Těsto:
400 g hladké moukya
100 g hrubé mouky
80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)
sůl
80 – 100 g moučkového cukru
1 vejce
asi 2 – 3 dl mléka
20 g droždí ( půlka kostičky)
vanilínový cukr
Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření
Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
Náplň:
Asi 3/4 kg meruněk
1 tvaroh
1 velká vanička Lučiny bez příchutě
1 vanilinový cukr
1 vajíčko
trocha mléka
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a na ní nasypeme meruňky. Mohou být i nakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi.
Drobenka:
70- 100 g másla nebo Hery
100 g cukru moučka
120 g hladké mouky
Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč.
Pokud se místo meruněk použijí borůvky, tak nedáváme tvarohovou hmotu, ale lehce je poprášíme mletou skořicí.
Koláč z podmáslí
Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
180g cukru krupice
1 vejce
250ml podmáslí
125 ml rostlinného oleje
tuk a hrubá mouka na vymazání plechu
Dále:
Asi 500g ovoce
100 g másla nebo Hery
200 g hladké mouky
200 g cukru moučka
Postup: mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, podmáslí a olej. Vše promícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a drobenkou vyrobenou z ostatních přísad. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 – 45 minut. ( hotový koláč lze poznat tak, že drobenka zezlátne).
Osobní tip – použila jsem meruňky pokrájené na osminky, prosypala je borůvkami a trochu lesních jahod J
|
Více ... |
Vložil: Senedra dne 27.7.2004 | | 2 komentáře | Přidej komentář | |
|
|
Pro mlsné jazýčky :-))) | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Pudingové řezy se smetanou
4 vejce, bílky ušlehat
15 dkg cukru
1/2 sklenice vlažné vody
1/2 sklenice oleje
25 dkg hladké mouky (výběrové)
prášek do pečiva
1 lžíce kakaa
uvařený vanilkový (nebo malinový, mandlový …) puding z 1/2 l mléka
2 zakysané smetany
2 vanilkové cukry
Utřít žloutky s cukrem, přidat ostatní suroviny, sníh z bílků nakonec. Polovinu těsta dáme na plech, do druhé přidáme kakao a cik cak nalijeme na světlé těsto. Lžičkou dáváme kopečky teplého pudingu a dáme péct. Na teplé těsto rozetřeme zakysané smetany s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. |
Více ... |
Vložil: Eset+2M dne 4.6.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Něco pro Inem:-) | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Tak, první recept jsem vyzkoušela včera a jsem s ním moc spokojená. Další dva jsou "rodinné" a slavím s nimi úspěchy :-)
MARGOT buchta 2hrnky polohrubé mouky, 2hrnky cukru moučka, 1hrnek mléka, 1Prdopeč, 2žloutky, 2bílky-našlehat sníh, 6lžic oleje, 1 Margot čokoláda (větší, ne ta malá tyčinka), rum a čoko poleva podle chuti Postup: Margot nahrubo nastrouháme (předem dát do lednice, jde to pak lépe)přidáme k ostatním surovinám a připravíme těsto, vlijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech a upečeme (cca 150oC až nelepí na špejli). Ještě teplou zakapeme rumem a ozdobíme čoko polevou (stačí cik-cak :o) Je krásně voňavá.
Přiznávám - je to útok na linii, ale nejsou to žádné šílené kalorické bomby :o)) jenom takové granáty :o
JABLKOVÉ ROHLÍČKY
Na těsto : 1 Hera, 40 dkg hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 vajíčko, 5 dkg cukru moučka, až 4 lžíce mléka
Na náplň: zhruba 3/4 kg strouhaných jablek, 1 vanilinový cukr, špetka strouhané skořice, rozinky, oříšky
Postup:Mouku, cukr a prášek do pečiva promícháme, přidáme vajíčko a rozměklou ( ne rozpuštěnou!!!!) Heru pokrájenou na kousky. Rychle vypracujeme těsto, v případě potřeby přidáme trochu mléka. těsto nenecháváme odpočinout v lednici. Rozdělíme na tři stejné části. Z každého dílu vyválíme asi 3 mm vysoké kolečko, které nožem nebo radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníků. Po "obvodě" na každý trojúhelník položíme kopeček náplně. Nejprve svineme rohy u okraje ( aby náplň nevytekla) a pak zarolujeme celý rohlíček. Rohlíčky se vejdou na 2 vymaštěné plechy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 30 minut do zrůžovění. Ještě horké pocukrujeme ....A dobrou chuť:-)
ČÍNA DLE TETY PETRY
40 dkg libového masa ( vepřové, kuřecí, hovězí, králičí.....); 1 kostka hovězího bujonu; 2-3 lžíce Solamylu; mletý preř, sůl, červená paprika, chili nebo kari; 2 stroužky česneku; 1 lžíce Maggi; 1 lžíce Worchesteru; 2 celá vejce
Maso nakrájíme na kousky ( 1*1*2 cm), přidáme všechny přísady a důkladně promícháme, až vznikne těstíčko. Kořeníme podle chuti. Necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladu, nejlepší je přes noc. Na pánvičce na rozpáleném oleji opečeme z jedné strany, po otočení jednotlivé kousky vidličkou roztrháme od sebe a dosmažíme. Podáváme s rýží, pečivem, zeleninovým salátem. Lze konzumovat i studené ( pokud zbyde - to se u nás moc často nestává). Je to ideální jídlo na různé akce, každý si nandá, kolik potřebuje. Takto lze naložit i celé plátky, ale ty je lepší propíchat vidličkou. Pozor, jedná se o dost syté jídlo - tohle je porce tak pro 4 - 5 lidí:-) |
Více ... |
Vložil: Senedra dne 27.4.2004 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Tvarohová bábovka, co nezklame:-) | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Bábovka s tvarohem
Na těsto:
1/4 kg másla nebo Hery
1/4 kg měkkého tvarohu ( nejlépe v kostce)
1/4 kg cukru krupice
1/4 kg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva .
5 vajec
Dále:
Olej a mouka na vymazání a vysypání formy. Oříšky, rozinky, strouhaný kokos nebo kakao na dochucení.
Postup:
V míse utřeme rozměklé máslo s cukrem, pak přidáme žloutky. Po vypracování zapracujeme tvaroh. Dále vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Pozor – těsto je poměrně tuhé, asi jako k rém.
Část těsta lze obarvit kakaem, mohou se přidat rozinky, oříšky ( celé i strouhané), strouhaný kokos…
Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy ( můj tip – vysypávám ji strouhaným kokosem), nahrneme k okrajům a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Ještě horkou bábovku vyklopíme, můžeme pocukrovat nebo použít polevu.
Moje varianta – strouhané lískové oříšky nebo strouhaný kokos... |
Více ... |
Vložil: Senedra dne 21.4.2004 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Maryša | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
lahvinka vámi vybraného vína, Zelí - 2 sáčky, maso, 20dkg slaniny, 04,4 -0,5 vody, lžíce tuku. Pekáč pokryjeme zelím, na ně dáme cibuli na půlkolečka a slaninu na plátky, na to nasolené kuře nebo vepříka, posypeme sladkou paprikou, poklademe plátky slaniny a komu zbylo,posype ještě zelím. Dáme tuk a trochu podlejeme. Pečeme 1 a půl hoďky ve “střední” troubě. Jdeme se tulit a v mezičasech odbíháme podlévat. K tulení podáváme víno, k Maryše bramborový knedlík |
Více ... |
Vložil: snažilka dne 5.2.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Recepty od Eset | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Vepřová krkovice se sýrovou kůrkou
1,5kg vepřové krkovice, 200g strouhaného sýra, 6 stroučků česneku, 3 rajčata, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce oregana, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce bazalky, 1 lžíce strouhané citrónové kůry, 4cl koňaku, 1/4 l červeného vína, petrželka, pažitka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY Maso prošpikujeme česnekem, v oleji utřeme bylinky, koňak a citrónovou kůru, v pekáči zprudka opečeme. Dopékáme 80 minut a podléváme vínem. Rajčata rozetřeme se sýrem, potřeme maso a zapékáme 10 minut.
Vepřová panenka s ananasem
4 menší vepřové panenky, 150 g mletého vepřového masa, 4 kolečka kompotovaného ananasu, 200 ml červeného vína, 1 lžíce medu, šalvěj, sůl, bílý pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY Do připravených otvorů v panence naplníme směs z vepřového masa, ananasu na kostičky, šalvěje. Soli a pepře. Zprudka opečeme a necháme zapéct v troubě. Výpek zalijeme vínem, přidáme med, šťávu z ananasu. Krátce povaříme.
Božské koule
1/2 kg mletého masa, sůl, pepř, 1 vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupičky, 3-4 cibule, lák z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy POSTUP PŘÍPRAVY Maso podle chuti osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, dětskou krupici, 1 posekanou cibuli a vše promícháme. Ze směsi utvoříme koule velikosti ping-pongového míčku a na oleji je ze všech stran osmažíme. Osmažené koule dám do větší uzavíratelné nádoby, poklademe je kolečky cibule, kořením a zalijeme lákem. Zavřeme a necháme 2-3 týdny uležet v lednici.
Opilá vepřová
1 kg vepřového Masa, mletý pepř, 2 česneky, 1 lžíce zelené sekané petržele, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1/2 litru chianti. POSTUP PŘÍPRAVY Maso v celku posolíme, opepříme, pomoučíme, zprudka opečeme, přidáme na plátky krájený česnek, za chvíli přidáme petržel a zalijeme červeným vínem, necháme povařit. Pečeni přendáme do pekáče, zalijeme šťávou, dáme do trouby, pečeme do měkka, občas obracíme a podléváme šťávou.
Kuřecí závitky se zelím
Kuřecí prsa, tvrdý sýr, jablko, kyselé zelí, strouhanka, vajíčko, hladká mouka, sůl, pepř, 1 dl mléka, cibule. POSTUP PŘÍPRAVY Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe na hrudo strouhaným sýrem, kyselým zelím a plátky jablka. Zamotáme, obalíme v trojobalu. Formu vymažeme máslem, poklademe kolečky cibule, vložíme závitky, posypeme sýrem, zalijeme mlékem a zakryté pečeme 45 minut. 10 minut dopečeme odkryté. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
Curry kuličky se sýrem
1/2 kg vepřového mletého masa, 1 lžička curry, 1 lžíce hladké mouky, 100 g tvrdého sýra, 1 vejce, hrst nasušených hub (před přípravou namočíme do horké vody), trošku sladké papriky, sůl, pepř, strouhanka na obalení, olej na smažení POSTUP PŘÍPRAVY Maso smícháme s vejcem, kořením a moukou, přidáme na kostičky nakrájený sýr a pokrájené houby. Vytvarujeme kuličky (velikosti desetikoruny) a obalíme ve strouhance. Smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Výborně chutnají k vínu a pivu.
Fantastické řízky
1 kg vepřové kýty, 4 vejce, sůl, 2 lžíce majoránky, 4 lžíce pálivé papriky, 1 lžička kari koření, 7 stroužků česneku, 1 lžička mletého kmínu, 1-2 lžičky solamylu POSTUP PŘÍPRAVY Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme přidáme sůl, koření, solamyl, utřený česnek, zamícháme a vložíme maso. Necháme 24 hodin uležet v chladu a poté smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s brambory.
Gizdíkovy závitky
4 plátky hovězího nebo vepřového masa, 100 g uzené slaniny nebo bůčku, 3 větší cibule, 3 hrsti rýže, 2 kostky masoxu, sladká paprika POSTUP PŘÍPRAVY Maso nakrájíme na větší plátky, naklepeme, osolíme, přidáme rovnoměrně cibuli nakrájenou na kostičky, uzenou slaninu nakrájenou na proužky, zasypeme rovnoměrně syrovou rýží, opepříme a celé smotáme do válečku a převážeme nití, aby se nám obsah nevysypal. Rozehřejeme tuk a závitky osmahneme, vyjmeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, zasypeme paprikou, zalijeme vodou a přidáme závitky a masox. Dusíme doměkka v tlakovém hrnci asi 3/4 hodiny. Podáváme s dušenou rýží nebo chlebem.
Bomba Malakoff
1 l mléka, 80 g pískového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 100 g kulatých piškotů, 1 sáček vanuilkovho cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2-3 lžíce rumu, 3 lžičky mleté kávy, 1 chemicky neošetřený pomeranč, několik lístků meduňky POSTUP PŘÍPRAVY Uvaříme 250 ml silné kávy, necháme vychladnout a přidáme rum. V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, cukr a vanilkový cukr. Zbylé mléko přivedeme k varu a zavaříme do něj rozmíchaný pudinkový prášek. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Na dno nahřáté skleněné mísy rozložíme piškoty, pokapeme rumovou kávou a zalijeme částí horkého pudinku. Takto pokračujeme, až nemáme žádný pudink, poslední vrstvu tvoří piškoty. Mísu uložíme nejméně na 12 hodin do chladničky. Před podáváním bombu vyklopíme na mísu, ozdobíme ušlehanou smetanou, ozdobně nakrájenou pomerančovou kůrou a meduňkou.
Zuppa Inglese
2 lžíce kukuřičné mouky, 570 ml mléka, 2 vejce, 2 lžíce cukru, kůra z 1/2 citronu, špetka muškátového oříšku, košíček zralých jahod, 16 cukřářských piškotů, amaretto, 140 ml šlehačky POSTUP PŘÍPRAVY Mouku smícháme s trochou mléka. Vejce ušleháme spolu s cukrem a strouhanou citronovou kůrou, přidáme muškátový oříšek a zbytek mléka. Směs smícháme v hlubší pánvi s kukuřičnou směsí a na mírném ohni mícháme, dokud než zhoustne a nezačne se vařit. Vaříme asi minutu a poté necháme zakryté papírem vychladnout. Na dno poháru položíme polovinu piškotů a pokapeme je amarettem. Pokryjeme částí omytých jahod, na ně nalijeme vrstvu krému a vše opakujeme. Poslední je vrstva krému. Necháme úplně vychladnout. Hotové zdobíme šlehačkou a jahodami.
Tvarohová buchta
1 kg měkkého tvarohu, 300 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 8 lžic dětské krupičky nebo hrubé mouky, 1 balení rozinek, 6 celých vajec, 250 g Hery POSTUP PŘÍPRAVY Heru roztopíme a k ní postupně přidáváme ostatní suroviny. Vlejeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme.
|
Více ... |
Vložil: snažilka dne 5.2.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Recepty od Eset II | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Sprostý moučník
Těsto: 380 g polohrubé mouky, 380 g cukru, 2 vanilkové cukry, 1 a 1/2 balíčku kypřícího prášku, 0,4 l mléka, 2 vejce Poleva: 170 g másla (Hera), 170 g cukru, 4 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření, 4 lžíce mléka, 7 lžic rumu POSTUP PŘÍPRAVY Všechny suroviny na těsto smícháme a ušleháme. Nalijeme na vymaštěný a kokosem vysypaný plech. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je již moučník upečen. Mezitím připravíme na plotně v rendlíku polevu. Vaříme na mírném ohni, než se všechny suroviny rozpustí a spojí. Do upečeného těsta "pícháme" vidličkou a do vzniklých děr vléváme polevu. Moučník necháme vychladnout a podáváme.
Lehký tvarohový koláč
Těsto:1 čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 125 g Hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, meruňkový nebo rybízový džem na pomazání těsta Náplň: 2 čtvrtkilové kostky měkkého tvarohu, 1 a půl hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, 1 vanilkový pudink, 1/2 hrnku moučkového cukru POSTUP PŘÍPRAVY Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále nebo v robotu. Těsto namačkáme do vymazané, hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo pekáčku (těsto namačkáme částečně i na strany formy cca do výše 1,5 cm). Potřeme zavařeninou a na to rozetřeme umixovanou tvarohovou náplň. Urovnáme a pečeme cca 1 hodinu při teplotě 160 °C. Koláč necháme vychladit a pak teprve krájíme na řezy. Na náplň všechny suroviny rozmixujeme nebo rozšleháme. |
Více ... |
Vložil: snažilka dne 5.2.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Hrnkové knedlíky | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
hrnek hrubé mouky, hrnek mléka, 2 vejce, lžička soli, 2 rohlíky, sádlo
Do mísy vyklopíme mouku a mléko, přidáme žloutky a sůl. Dobře promícháme, až vznikne řídké těsto. Pak přidáme rohlíky nakrájené na malé kousky. A nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Vymastíme 4 hrnky sádlem a těsto nalijeme do každého 3/4 z nich. Postavíme do kastrolu s vodou sahající asi do 3/4 hrnku. Přikryjeme poklicí a vaříme přesně 33 min. Pak hrnky vyndáme, chvilku počkáme a vyklápíme, krájíme a žasneme.
Přeji Vám dobrou chuť! |
Více ... |
Vložil: Marfuška s Eliškou dne 29.1.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kokosové řezy vánoční - či jakékoli :c)) | !Recepty-už i vánoční:-)! |
|
Holky je to moc dobré, je to rychle hodně ale musíte to dobře schovat!
Takže surovinky:
těsto: 18dkg hl. mouky, 12 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 1 žloutek
kokosová poleva: 17dkg kokosové moučky, 15dkg cukru moučky, 1 vejce, 2-3 lžíce rumu,6 dkg pokrmového tuku
pikantní marmeláda - rybízovka, či jiná kyselá.
čokoládová poleva - domácí, z prášku či jakou máte rády!
Postup: těsto uděláte ze surovin výše napsaných, vyválíte plátky a pokryjete s ním plech.Je to hodně tenké a napoprvé se asi vyvztekáte než na to přijdete - podotýkám plech je suchý nevymazaný.
Placku necháme vychladnout a pomažeme marmeládou, na ní rozetřeme kokosovou polevu ( protože je docela hustá a matlá se s marmeládou, rozházím jí jako bobky po marmeládě a roztírám ji mokrýma rukama, které po ní krásně kloužou a nesmíchá se vám s marmeládou) Necháme zaschnout do druhého dne a pak polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem. Krájíme ostrým nožem na malé tvary - obdélníčky, čtverečky ( 2x3cm ) a máte fůru vánočního cukroví za chvíli. Je to fakt ňamka.
Běžím do lednice - ještěže o ní manžel neví ....hihihi.
|
Více ... |
Vložil: Lynxová a tři :c) :c) :c) dne 13.12.2003 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 85 [Dalších 65 >>] |
|