|
Všechny naše deníky
|
|
-
NAROZENINY srpňátkových maminek
(4 články)
Sem může každý napsat datum svého narození,ať víme,kdy máme gratulovat :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 21 až 30 z 124 [Dalších 94 >>]
|
Lívance (i s podmáslím) | RECEPTY |
|
1 plný hrnek mouky (nejlépe mix polohrubé a hladké půl na půl)
1 lžíce cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce oleje
V míse se smíchá mouka, cukr, prdopeč a sůl. Uprostřed se udělá důlek. V druhé míse (nebo normálně dát do té první a stejně to jde) se smíchá vejce, mléko a olej a prošlehá, vlije do té mísy s moukou a zamíchá. Pak se lije těsto na pánev nebo do lívanečníku. Lepší jsou menší lívance. S podmáslím je to podobné - jen prdopeče se dá jen jedna lžička, přidá se 1/4 lžičky jedlé sody a místo mléka stejné množství podmáslí. |
Více ... |
Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 11.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Těstoviny se zelím | RECEPTY |
|
Celou hlávku zelí nakrouhat nebo nadrobno nakrájet, prosolit a chvíli nechat, aby pustilo vodu a zcedit (není nutnost). Potom dát do velkého kastrolu olej a když je rozpálený, přihodím zelí a občas míchám, dokud neslehne a není měkké a nahnědlé. Trvá to skoro hodinu. Kromě soli přidat pepř. (pokud to dělám i pro Dandu, přisoluju a připepřuju až v mém talíři). Pak už jen uvařit těstoviny (dělám vrtule) a smíchat se zelím. I když to vypadá divně (jenom těstoviny a zelí), chutná to moc dobře. Naučil mě to manžel, ale jak vidím, podobný jídlo se dělá i na Moravě :-) |
Více ... |
Vložil: krupice. dne 10.4.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Banánový chlebíček | RECEPTY |
|
100 g změklého másla + trochu na vymazání formy 140 g přírodního krupicového cukru 2 velká vejce 3 velké, velmi zralé banány, rozmačkané (celkem 450 g dužiny) 50 g sekaných vlašských ořechů 50 g rozinek 150 ml podmáslí 280 g hladké mouky 1 lžička jedlé sody 50 g moučkového cukru
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160. Formu na chlebíček o rozměrech 20x13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení. 2. V míse utřete máslo a cukr dopěny. Veetřete po jednom vejce,pak přimíchejte romačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí. 3. Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte. 4. Pečte asi hodinu a čtvrt, pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké. 5. Vyjměte z trouby, po 10 minutách vyklopte a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se 2 lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.
V originálním receptu jsem musela udělat několik změn - nemám formu na chlebíček ,pekla jsem ve vyšším menším obdélníkovém pekáčku a taky se povedlo. Jen jsem zkrátila dobu pečení na cca 50 minut. Měla jsem málo hladké mouky, takže většina byla polohrubá. Místo jedlé sody jsem dala prášek do pečiva. Povedlo se a moc mi to chutná! |
Více ... |
Vložil: Gerberka, Gábi2005+Veru2010 dne 14.2.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
kokosovo-rumové kouličky | RECEPTY |
|
250 g piškoty (rozdrtit)..já drtila paličkou na maso 250 g tuk ztužený rozehřátý 70 g kakao 150 g cukr rum dle chuti kokos mandle ( může být uvnitř)
smíchat a obalit v kokosu,nechat ztuhnout
|
Více ... |
Vložil: kaciia dne 21.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
|
2x Salko 0,5l rumu 0,5l mléka 1 sáček mandlového pudingu
Neotevřené Salko vaříme skoro ponořené ve vodě 2-3 hodiny. Vyjmeme a necháme vychladnout. Podle návodu uvaříme puding. Během chladnutí občas mícháme, aby se neudělal škraloup. Obsah plechovek dáme do hrnce, přidáme puding a šleháme za postupného přilévání rumu. |
Více ... |
Vložil: stonožka Maťula12/01,Kubík8/05 dne 2.12.2006 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Švédské zázvorové perníčky | RECEPTY |
|
3 dl medu
4 dl cukru
3 dl šlehačky
350g másla
1,5 kg hladké mouky
1 prášek do pečiva
1,5 polévkové lžíce zázvoru
1,5 polévkové lžíce skořice
1 polévková lžíce mletého hřebíčku
Med, cukr, koření a máslo dobře promíchat, postupně přidat šlehačku. Přidat ¾ mouky s práškem do pečiva a vypracovat tužší těsto. Přikrýt utěrkou a nechat přes noc odpočinout. Druhý den přidat zbytek mouky, vypracovat tuhé těsto, tence vyválet a vykrájet vzory. Péct při 175 – 200 C, nechat na plechu vychladnout. Můžou se zdobit cukrovou polevou. |
Více ... |
Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 2.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Egg nog - vaječný likér | RECEPTY |
|
250 ml mléka
250 ml smetany s 12% tuku
2 muškátové oříšky rozčtvrcené + špetku nastrouhaného na ozdobu
4 žloutky
6 lžic moučkového cukru
Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku se přivedou k varu, Rendlíku ušlehat žloutky s cukrem, přilít horké mléko a stále míchat, až směs zhoustne, Nesmí se vařit, tedy raději dělat ve vodní lázni ! Vyndat muškátový oříšek, přelít do lahve a vyhladit nebo podávat horký. Dle chuti přidat whisky, rum, koňak, slivovici ...
|
Více ... |
Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 2.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
300 g světlých sušenek (třeba Zlaté pusinky od Opavie)
100 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření
100 g změklého másla
200 g moučkového cukru
1 vejce
50 g kakaa holandského typu
20 ml griotky
Sušenky nahrubo rozdrtit – buď válečkem na vále (v igelitovém pytlíku) nebo v mixéru. Čokoládu rozlámat a rozpustit na vodní lázni. Máslo s cukrem a vejcem utřít do pěny. Přidat rozpuštěnou a částečně zchladlou čokoládu, griotku, kakao a kousky sušenek. Vypracovat těsto a udělat z něj dva válečky o průměru asi pět centimetrů. Válečky zabalit do celofánu či alobalu a dát aspoň na dvanáct hodin ztuhnout do lednice.
|
Více ... |
Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 2.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Vánočka a la muffin | RECEPTY |
|
500g polohrubé mouky
150 g změklého másla
70 g moučkového cukru + 1 sáček vanilkového cukru
30 g droždí
2 vejce + 1 na potření
150 ml smetany
70 g loupaných sekaných mandlí
70 g rozinek nebo nakrájených sušených meruněk, naložených v rumu
špetka soli
trochu citrónové kůry
½ lžičky směsi mletého anýzu, hřebíčku, fenyklu a muškátového oříšku
Plech na muffiny vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo použijeme papírové košíčky. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme trochu cukru, špetku soli a trochu smetany, rozšleháme na tekutou hmotu a necháme pár minut kynout (jde to velmi rychle, pozor ať neuteče !) Pak postupně dáme vejce, hodně měkké máslo, přidáme prosátou mouku, zbytek cukru, kůru, koření – ředíme smetanou, až vše zpracujeme. Necháme ½ hodiny kynout, pak zapracujeme polovinu mandlí a ovoce. Uděláme malé bochánky, dáme do forem do 2/3 a necháme kynout cca 20 minut. Pak potřeme vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme v troubě na 170 C zhruba 20 minut.
Tohle těsto je super i na normální vánočku, jen místo moučkového cukru použít normální krupici. |
Více ... |
Vložil: Jane + Viktorie 26.8. dne 2.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
[<<Předchozích 20] Poslední články ze všech deníků 21 až 30 z 124 [Dalších 94 >>] Upozornění: Dalších 129 článků v tomto výběru je soukromých (nemáte k jejich prohlížení oprávnění).
|
|
|