Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Jablečný ocet

Autor: inishkea , 29.3.2008

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém plastovém struhadle /konečně využijete VS KRÁJEČ/ i se slupkami a jadérky.Spořivé typy dělají ocet ze zbytků po zavařování jablek..tedy z okrájených jádřinců a slupek.


Vložíme je do pětilitrové sklenice-okurčáku, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme dřevěnou vařečkou.


Až se přestanou tvořit bublinky, cca po 10 dnech, slupky i kal klesnou ke dnu, slijeme ocet do čisté sklenice, kterou opět zavážeme plátýnkem a ocet necháme zesklovatět. Na povrchu se časem vytvoří želé-blána, kterou vytáhneme. Ocet takto zraje asi 3-4 týdny.


 Tento ocet je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Jako prevence se doporučuje sklenice vody/jablečného džusu se dvěma lžĺcemi octa a lžící včelího medu, při akutním nastuzení a chřipce můžete vypít i 5 sklenic během dne. Voda se lžící octa se používá jako pleťová voda pro osvěžení a patřičné okyselení pleti, vhodná je zejména pro ty, kteří se umývají mýdlem. Super do domácího chleba a k potírání nohou s křečovými žilami.


Jablečný ocet 2:
Umytá jablka bez stopky a okvětí nastrouháme i s jádřincem, dáme do poloviny 5litrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 100 g cukru na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici přiklopíme a necháme v teple kvasit. Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.



A něco o něm:
V jablečném octu jsou obsaženy minerální látky a stopové prvky, zejména pak draslík, který je důležitý pro činnost srdeční svaloviny. Balastní látka pektin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Kyselina octová dodává tomuto prostředku protibakteriální účinek. Škodlivé bakterie tento ocet potlačuje a naopak má příznivý vliv na přirozenou mikroflóru zažívacího traktu. Ačkoliv má ocet kyselou chuť, tak stejně jako citróny působí na organismus zásaditě a je účinným prostředkem proti nebezpečnému překyselení organismu.

Jablečný ocet se užívá s vodou ve formě nápoje, k inhalacím, ke kloktání,k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 759 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.