Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Klonování, hloubka ostrosti, sépie (I. část)

Pokud jste přešli k digitální fotografii z analogové zrcadlovky, určitě jste zvyklí na pár věcí, které u digitálů chybí, nebo jsou dostupné jen na vybraných přístrojích.

Autor: fotomaniak , 4.8.2006

Mě osobně nejvíce schází efekt hloubky ostrostí pří použití malé clony (v digi fotografii téměř neexistuje) a slabá implementace širokoúhlých objektivů. Naštěstí naše fotografie můžeme rychle načíst do photoshopu a upravit :)
V tomto článku se vám pokusím poradit, jak zmenšit hloubku ostrosti (čili rozostřit pozadí) a rozšířit formát fotografie.


Jako motivaci ke čtení tak dlouhého článku přikládám výsledek:



klikněte pro zvětšení


V tutoriálu budeme pracovat s touto fotografii:
(download je zde)



klikněte pro zvětšení


Snímek byl pořízen fotoaparátem Olympus C3020
clona 2,8, délka expozice 1/320s, iso 100.
Jak sami vidíte - pokud právě nefotíme makro, o efektu rozostřeného pozadí si i s clonou 2,8 můžeme tak akorát nechat zdát rozostřené sny. V některých případech vysoká ostrost může být výhodou, v některých nevýhodou.
Našim cílem bude, aby objekty, které jsou dále od objektivu, byly postupně více rozostřené.


Práci začneme rozšířením formátu fotografie. vyberte nástroj Crop Tool (C). Označte hranice dokumentu a posuňte je podle potřeby.



klikněte pro zvětšení


Teď vyberte nástroj Clone Stamp Tool (S) . Razítko se používá tak, že přidržíte klávesu Alt (na počítačích mac klávesu Option) a kliknete na oblast, kterou chcete klonovat.



klikněte pro zvětšení


Pak už můžete kreslit stejně jako obyčejným štětcem. Není to nic těžkého, stačí jen trocha představivosti a šikovná ruka :) Zkuste kombinovat různé druhy štětce (Hard Round) a opacity (např Color).



klikněte pro zvětšení


V tomto případě výsledek nemusí vypadat extra dobře - pozadí později stejně rozostříme. Když už budete hotovi, stejným způsobem upravte vrchol slunečníku.


Na konci článku natónujeme fotografii do hnědé (sepia). Aby byl výsledek zajímavější, můžeme přidat ještě nějakou barvu - doporučuji to udělat ještě před dalšími úpravami. Já jsem si vybral červenou.


V menu Select vyberte položku Color Range, a pak jedu z barev. Po odkliknutí program nastaví selekci. Tu zkopírujte do schránky: Edit > Copy(Ctrl+C) a vložte do nové vrstvy: Edit > Paste (Ctrl+V). Vrstvu můžeme nazvat třeba 'červená'.



Pokud chcete rozostřit pozadí, musíte ho (překvapivě) nejprve označit:
začneme u slunečníku v popředí, pak vybereme další. Pro tuhle nevděčnou práci jsem zvolil staré dobré Polygonal Lasso Tool.



Pro pohodlnější práci při výběru a taky lepší dojem z fotografie zvětšíme její kontrast. Z menu Layer vyberte New Adjustment Layer > Brightness/Contrast (Vrstva > Nová vrstva úprav > Jas a kontrast) a přidejte kontrast.
Nezapomeňte vždy každou selekci uložit v paletce Channels (Kanály - slouží pro to druhá ikonka zleva dole paletky).

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2164 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.