Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Tipy na práci s programem (pokračování)

Výběr barvy odkudkoliv, informace o aktuálním dokumentu a zadávání čísel...

Autor: Lucka, ročník 73 , 2.8.2006

Výběr barvy odkudkoliv


Věděli jste o tom, že když máte ve Photoshopu zobrazený dialog pro výběr barvy (musíte mít ale otevřený nějaký obrázek), tak můžete „nabrat“ barvu i z prostoru mimo vlastní aplikaci Photoshop? Stačí když nad otevřeným obrázkem (při zobrazeném dialogu pro výběr barev) podržíte levé tlačítko myši a přesunete se mimo okno aplikace na místo, kde chcete barvu nabrat (stále držte levé tlačítko) – po uvolnění tlačítka se vybere barva nad kterou je kurzor myši (při pohybu můžete sledovat, že Photoshop ve svém dialogu barvu pod kurzorem neustále registruje).


Informace o aktuálním dokumentu


Některé informace o právě editovaném dokumentu si můžete nechat zobrazovat dole ve stavovém řádku okna dokumentu. Stačí kliknout na šipku, která se tam nachází a vybrat si, co chcete zobrazovat (velikost, rozměry, název aktuálního nástroje, version cue,…).


Existuje ale i rychlejší řešení jak zobrazit velikost obrázku – stačí podržet klávesu ALT a zmáčknout levé tlačítko myši nad prostorem mezi polem pro zadání měřítka a zmíněnou šipkou – zobrazí se malé okénko s informacemi.




Stavový řádek se ve verzi CS2 nachází na dolním okraji okna dokumentu, ve starších verzích na dolním okraji okna aplikace.


Zadávání čísel


Zadáváním čísel mám na mysli například nastavování průhlednosti vrstvy, měřítka nebo velikosti fontu. Krom klasického naťukání čísel na klávesnici je možné použít následující:



  • kurzorové klávesy nahoru a dolů (zvětšení/zmenšení o 1), pokud si přidržíte klávesu SHIFT, zvětšuje/zmenšuje se o 10
  • kolečko myši (zvětšení/zmenšení o 1), pokud si přidržíte klávesu SHIFT, zvětšuje/zmenšuje se o 10

Nakonec je třeba potvrdit zadané číslo ENTERem (osobně většinou odentrovávám palcem pravé ruky na numerickém bloku klávesnice – nemusím při tom sundávat ruku z myši)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 799 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.