|
|
Kyselinotvorná (na kluka) a zásadotvorná strava (na holku) |
|
Autor: Lvice+lvíčata , 27.8.2009 | |
| http://www.bio-life.cz/clanky/zdrava-vyziva/stop-prekyselenemu-organismu.html
Kyselinotvorná (na kluka) a zásadotvorná strava (na holku)
Hned na začátek si musíme ujasnit, že je rozdíl mezi tzv. kyselou či zásaditou stravou a kyselinotvornou nebo zásadotvornou stravou. Zde nesmí dojít k záměně či nepochopení: Pokud hovoříme o kyselé či zásadité stravě, můžeme zde změřit hodnotu pH přímo v potravině (např. citrony jsou velmi kyselé jejich pH=2,3, jablka pH=3,5, pomeranč pH=3,5, rajčata pH=4,5, kravské mléko pH=6,5...). Naproti tomu pokud hovoříme o kyselinotvorné nebo zásadotvorné stravě - tak je popisován stav, který výživa v těle po strávení vyvolá. Tedy jak daná potravina v těle reaguje. Např. kyselý citron (pokud byl sklizený zralý) v těle reaguje zásaditě (je zásadotvorný). Při trávení mléka, které je zásadité, se jeho bílkovina a tuk v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné.
|
|
Zobrazeno doposud 1060 x.
|
|