|
Deník Dieta na holčičku
Články 1 až 10 z 43 [Dalších 33 >>]
|
zásadotvorné na holčičku | Dieta na holčičku |
|
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/kdyz-pretahuji-kyseliny-zasadami/
Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet
Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin
http://www.etikoterapie.unas.cz/index.php?page=4clanky3
Zásadotvorné potraviny:
Brambory, brokolice, cibule, česnek, hořčice, kapusta, květák, kedluben, paprika, hlávkový salát, zelené fazole, zelený hrášek, zelí červené a bílé, pórek, mrkev, celer, rajská jablíčka, ředkvičky, ředkve, řepa, špenát, okurky Grapefruit, citrón, pomeranč, mandarinka, mango, papája, endivie (štěrbák), datle, fíky, banán Sójové boby, sójové mléko, sójová omáčka Živé pšeničné klíčky Olej přírodní (za studena lisovaný) Jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, třešně, višně, nektarinky, hroznové víno, jahody, hrozinky Rybíz, maliny, ostružiny, šípky Lískové oříšky, mandle Mléko kravské čerstvé, kozí, mateřské, acidofilní, jogurt, kefír, syrovátka Chaluhy, agar (rosol z chaluh) Mák, mletý kokos, skořice, jedlé kaštany, slunečnice, vodnice, proso, pohanka Meloun muškátový, cukrový, vodní, ananasový Většina bylinkových čajů Minerální vody
Poznámka:
Vymačkáme-li ovocnou šťávu a budeme konzumovat zbylou dřeň, musíme tuto dřeň zařadit do kyselinotvorných potravin. Naopak šťávy vylisované i z potravin kyselinotvorných, např. masová polévka, jsou zásadotvorné. |
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 19.3.2010 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
|
Kyselinotvorné potraviny a Zásadotvorné potraviny | Dieta na holčičku |
|
Kyselinotvorné potraviny (na kluka)
Maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny...) Obilniny - lehce kyselá reakce Luštěniny - lehce kyselá reakce Ořechy (kromě mandlí), mák Ocet, ovocný ocet, citróny (na trhu vždy nezralé) Špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové) Rajčata, jahody, průmyslové výrobky z brambor Tuky a oleje Podle jednoho zdroje: ovoce (viz. níže)
Zásadotvorné potraviny (na holčičku)
Kořenová zeleniny, brambory a téměř všechny druhy zeleniny Mléčně kvašená zeleniny (kyselé zelí, pickles) Mořské řasy Olejnatá semena (len, sezam, slunečnice, dýně) Podle jednoho zdroje: Téměř všechny druhy ovoce, avšak záleží to na stupni zralosti při sklizni a míry překyselenosti daného člověka
Poznámka k tabulce:
•Obecně lze říci, že obiloviny a luštěniny - jsou kyselinotvorné - jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná •Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné, nicméně dál trávením se stává okyselující: jde rychle do krve, vyplaví inzulín, což je okyselující - oxidační proces je velmi rychlý, vrhnou se na to kvasinky a to je opět okyselující. Ovoce je tedy ve větším množství okyselující •Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným! •Sebelepší jídlo snědené večer - okamžitě okyseluje, protože se nestráví! •Tepelně upravená zelenina, když vychladne - je okyselující. Jediná šance: musí se udržet teplá (třeba v termosce). •Kombinace obilovina a ovoce - jednoduchý cukr z ovoce zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus •Jáhly jsou obilovina a jako takové jsou nejméně okyselující (nikoliv zásadité, jak se občas udává).
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 27.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kyselinotvorná (na kluka) a zásadotvorná strava (na holku) | Dieta na holčičku |
|
http://www.bio-life.cz/clanky/zdrava-vyziva/stop-prekyselenemu-organismu.html
Kyselinotvorná (na kluka) a zásadotvorná strava (na holku)
Hned na začátek si musíme ujasnit, že je rozdíl mezi tzv. kyselou či zásaditou stravou a kyselinotvornou nebo zásadotvornou stravou. Zde nesmí dojít k záměně či nepochopení: Pokud hovoříme o kyselé či zásadité stravě, můžeme zde změřit hodnotu pH přímo v potravině (např. citrony jsou velmi kyselé jejich pH=2,3, jablka pH=3,5, pomeranč pH=3,5, rajčata pH=4,5, kravské mléko pH=6,5...). Naproti tomu pokud hovoříme o kyselinotvorné nebo zásadotvorné stravě - tak je popisován stav, který výživa v těle po strávení vyvolá. Tedy jak daná potravina v těle reaguje. Např. kyselý citron (pokud byl sklizený zralý) v těle reaguje zásaditě (je zásadotvorný). Při trávení mléka, které je zásadité, se jeho bílkovina a tuk v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné.
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 27.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zasadotvorná strava | Dieta na holčičku |
|
Pozor, vařená zelenina je po uvaření zásadotvorná, ale po vychladnutí už kyselinotvorná, což je strava na kluka.
Chuť potraviny neurčuje její kyselinotvornost, nebo zásadotvornost. Kyselost citrónu způsobují organické kyseliny. Ačkoliv je citrón kyselý, je zásadotvorný. Naopak živočišné bílkoviny (měnící se na aminokyseliny), přestože nemají kyselou chuť, působí v metabolickém procesu kyselinotvorně.
Hlavní zásadotvorné prvky v organismu jsou vápník, draslík, sodík, hořčík, železo.
Dále se odstraňování kyselin z těla včetně solí a těžkých kovů účastní kůže (pocením), tlusté střevo (stolicí).
POZOR na překyselení !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Překyselování organismu stravou má několik příčin:
Nedostatečné rozmělnění potravy, které je doprovázeno kyselinotvornou fermentací ve střevech, kdy při kvasných procesech vznikají kyselé produkty, které z těla odčerpávají zásadité látky
Přejídání, kterému se denně vystavujeme. Kromě odčerpávání zásaditých prvků zatěžujeme nesmírně organismus energeticky
Nedostatečný příjem tekutin
Nevyvážený příjem kyselinotvorných a zásadotvorných potravin
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zasadotvorná strava | Dieta na holčičku |
|
Potraviny s velkou převahou zásaditých látek:
Nepasterizované mléko, sója, fazole, zeleninové vývary, zeleninové šťávy, plodová zelenina, listová zelenina, hlávkový salát, okurka, hlíznatá zelenina, kořenová zelenina, endivie, česnek, pórek, některé cibule, čerstvý hrášek, červené brambory, lišky jedlé, křemenáče, jogurt, mletý kokos, mák, kvasnice, bílý pepř, nové koření, kvašené zelí, syrový špenát, žlutá rajčata, čerstvě utržená červená rajčata, řeřicha
Potraviny s mírnou převahou zásaditých látek:
Podmáslí, kyselé mléko, plnotučné mléko, sušené ovoce, šípková povidla, hlávkové zelí, datlový sirup, celozrnná sójová mouka, černý chléb, pšeničné klíčky
Zásadotvorné čerstvé ovoce:
Broskve, meruňky, bobulovité ovoce, červené třešně, růžové grepy, hroznové víno, zralé citróny, mango, kiwi, melouny
POZOR na OVOCE !!!!!!!!!!!
jakékoliv ovoce obsahuje hodně cukru a cukr působí kyselinotvorně, proto pokud možno nejezte ovoce anebo jen velmi málo často a ve velmi malém množství při dietě na holčičku.!!!!!!!!!!!!!!!! |
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zakázané potraviny na holčičku | Dieta na holčičku |
|
Potraviny s velkým obsahem kyselin: Kyselinotvorné, toto jsou v podstatě zakázané potraviny, při dietě na holčičku
Tvaroh, sýr, mléko, máslo, sádlo, maso, ryby, vejce, kakao, bílá mouka a výrobky z ní, káva, bílý cukr, sůl, ocet, limonády, džusy, zavařeniny, čočka, hlávkové zelí, květák, brokolice, ledový salát, červená rajčata, vařený špenát, vodnice, houby
Názory na mlíko se různí může být i zdroj vápníku, takže mléko si rozhodněte sami. Uváděno je také, že zahleňuje.
http://www.vitalia.cz/clanky/bily-napoj-s-otaznikem/
Mléko je sice zdrojem vápníku, ale na druhé straně je to potravina, která svým složením hodně zatěžuje náš organismus. Obsahuje totiž mléčnou bílkovinu – kasein, v zažívacím traktu relativně nerozpustný. Tato bílkovina se sráží v žaludku a způsobuje člověku řadu problémů, jako plynatost, průjmy a křeče, říká MUDr. Anna Lazarovová z pražského institutu celostní medicíny.
http://www.zbynekmlcoch.cz/info/strava/myty_fakta_o_jidle_rakovinotvorna_ecka_piti_redi_zaludecni_stavy_mleko_zahlenuje.html
Mléko zahleňuje.
Často se vyskytující argument používaný odpůrci konzumace mléka. Dodnes neexistuje klinická studie, která by tento argument podporovala, existují však klinické studie které tento argument vyvrací. Mléko a mléčné výrobky jsou pro naše zdraví velice důležité. Nejenže obsahují tzv. plnohodnotné bílkoviny, které si organizmus neumí sám vytvořit, a proto je musíme přijímat ve stravě, ale jsou nejdůležitějším zdrojem vápníku. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. |
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zásadotvorná strava | Dieta na holčičku |
|
margit.cz/data/clanky/art%20-%20proc%20telesne%20bunky%20starnou.pdf
Existují dva typy kyselých a zásaditých potravin. Potravina může být buď sama o sobě
kyselá anebo kyselinotvorná, to znamená po strávení vyvolávající kyselou reakci. A
stejně je tomu i u zásad. Například citron obsahuje silné kyseliny (jeho pH je 1,9), ale
v organismu působí zásadotvorně. Je tomu tak proto, že, stejně jako množství dalších
druhů ovoce a zeleniny, obsahuje vedle kyselin i spoustu zásaditých elementů (draslík,
sodík, vápník, hořčík...), které přítomné kyseliny neutralizují.
K základním alkalickým elementům patří sodík, draslík, vápník, hořčík a železo.
Naopak POZOR na kyselé prvky k těm se řadí síra, fosfor, chlór a jód.
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Zasadotvorná strava | Dieta na holčičku |
|
margit.cz/data/clanky/art%20-%20proc%20telesne%20bunky%20starnou.pdf
JIN - ZÁSADOTVORNÁ STRAVA
med, káva, bylinkové čaje, ovoce, semínka, zelenina
JANG - ZÁSADOTVORNÁ STRAVA
kvašená zelenina, sójová omáčka, jáhly, mořské řasy, miso pasty, mořská sůl
Jin zásadotvorná skupina potravin obsahuje velká množství vápníku a draslíku, ale
méně fosforu a síry. Potraviny skupiny jangové zásadotvorné velké množství sodíku a
hořčíku a méně fosforu a síry.
K základním alkalickým elementům patří sodík, draslík, vápník, hořčík a železo.
Naopak mezi kyselé prvky se řadí síra, fosfor, chlór a jód.
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Papyho metoda. | Dieta na holčičku |
|
Papyho metoda.
Autorem této metody je Francouz, gynekolog dr. Francois Papy. Jestliže matka před početím konzumuje v potravě co nejvíc hořčíku a vápníku a co nejméně draslíku a sodíku a téměř nesolí, narodí se holčička. Jestliže naopak strava obsahuje co největší množství sodíku a draslíku a co nejméně vápníku a hořčíku a je hodně osolená, měl by se narodit chlapeček. Začátek diety je 2 až 3 měsíce před plánovaným početím. ( narazila jsem kdesi v diskuzi na příspěvek paní, která tuto drastickou dietu držela téměř rok, než se dočkala početí vytoužené holčičky. V praxi dieta totiž obnáší třeba vyloučení masa, vajec,soli a dokonce i chleba. Takže opravdu pro silné nátury nebo vegetariány a to ani nezmiňuji dopad na zdraví. Více informací lze údajně najít v knize Holku nebo kluka?, která vyšla kdysi dávno a seženete ji už nejspíš jenom v knihovnách nebo antikvariátech.
|
Více ... |
Vložil: Lvice+lvíčata dne 14.8.2009 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 10 z 43 [Dalších 33 >>] |
|