Kyselinotvorné potraviny (na kluka)
Maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny...) Obilniny - lehce kyselá reakce Luštěniny - lehce kyselá reakce Ořechy (kromě mandlí), mák Ocet, ovocný ocet, citróny (na trhu vždy nezralé) Špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové) Rajčata, jahody, průmyslové výrobky z brambor Tuky a oleje Podle jednoho zdroje: ovoce (viz. níže)
Zásadotvorné potraviny (na holčičku)
Kořenová zeleniny, brambory a téměř všechny druhy zeleniny Mléčně kvašená zeleniny (kyselé zelí, pickles) Mořské řasy Olejnatá semena (len, sezam, slunečnice, dýně) Podle jednoho zdroje: Téměř všechny druhy ovoce, avšak záleží to na stupni zralosti při sklizni a míry překyselenosti daného člověka
Poznámka k tabulce:
•Obecně lze říci, že obiloviny a luštěniny - jsou kyselinotvorné - jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná •Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné, nicméně dál trávením se stává okyselující: jde rychle do krve, vyplaví inzulín, což je okyselující - oxidační proces je velmi rychlý, vrhnou se na to kvasinky a to je opět okyselující. Ovoce je tedy ve větším množství okyselující •Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným! •Sebelepší jídlo snědené večer - okamžitě okyseluje, protože se nestráví! •Tepelně upravená zelenina, když vychladne - je okyselující. Jediná šance: musí se udržet teplá (třeba v termosce). •Kombinace obilovina a ovoce - jednoduchý cukr z ovoce zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus •Jáhly jsou obilovina a jako takové jsou nejméně okyselující (nikoliv zásadité, jak se občas udává).
|