Pozor, vařená zelenina je po uvaření zásadotvorná, ale po vychladnutí už kyselinotvorná, což je strava na kluka.
Chuť potraviny neurčuje její kyselinotvornost, nebo zásadotvornost. Kyselost citrónu způsobují organické kyseliny. Ačkoliv je citrón kyselý, je zásadotvorný. Naopak živočišné bílkoviny (měnící se na aminokyseliny), přestože nemají kyselou chuť, působí v metabolickém procesu kyselinotvorně.
Hlavní zásadotvorné prvky v organismu jsou vápník, draslík, sodík, hořčík, železo.
Dále se odstraňování kyselin z těla včetně solí a těžkých kovů účastní kůže (pocením), tlusté střevo (stolicí).
POZOR na překyselení !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Překyselování organismu stravou má několik příčin:
Nedostatečné rozmělnění potravy, které je doprovázeno kyselinotvornou fermentací ve střevech, kdy při kvasných procesech vznikají kyselé produkty, které z těla odčerpávají zásadité látky
Přejídání, kterému se denně vystavujeme. Kromě odčerpávání zásaditých prvků zatěžujeme nesmírně organismus energeticky
Nedostatečný příjem tekutin
Nevyvážený příjem kyselinotvorných a zásadotvorných potravin
|