Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

tabulka kyselinotvorné a zásadotvorné

Autor: Lvice+lvíčata , 21.2.2010

http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=238


Potraviny je třeba řadit podle pH.
Potraviny zvyšující pH a tedy zásaditost organizmu, od nejzásaditějších k těm méně zásaditým:
40 - 35: Ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, citrón
35 - 30: čistý lecitin, houby, květák, meloun, mango
30 - 25: sušené fíky, rajčata, mrkev,
25 - 20: celer, řepa, sojové boby, zeleninová nať, pampelišky,
20 - 15: hlávkový salát, kapusta, černá melasa, olivy, jablečný ocet
15 - 10: fazole, hrozinky, pomeranče
10 - 5: banány, hrušky, jablka, mrkev, maliny, meruňky, zelený a bylinný čaj, mandle
5 - 0: brambory, nejlépe vařené ve slupce, proso (jáhly), pohanka, kokosový ořech

Potraviny snižující pH a tedy zvyšující kyselost v pořadí od těch nejkyselejších k těm méně kyselým:
40 - 35 : Vepřové, telecí, hamburgery, bílá rýže, hovězí, ústřice, uzeniny,
35 - 30: krabi, humr, mořští raci, krocan, kuře, káva, čaj černý, perlivé nápoje,
30 - 25: ryby, jiné maso, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý sýr,
25 - 20: přírodní a divoká rýže, čočka, oves
20 - 15: pivo, víno, těstoviny, chleba,
15 - 10: celozrnný chleba, margarín, ořechy
10 - 5: máslo a smetana, ječmen,
5 - 0: tvaroh a měkký sýr, švestky
0: syrovátka, kravské a kozí mléko

Nejvíc vhodný z olejů je olivový - oleje jsou převážně neutrální
Zelené čaje a bylinné čaje jsou zásadité, ovocné čaje jsou v pořádku
Mléčné výrobky a mléko se blíží neutralitě s výjimkou tvrdých sýrů (kyselé) a proto nepředstavují z hlediska pH problém, pH sliny měřené ráno po probuzení lakmusovým papírkem ( jeho rozsah 6,3 - 7,5 pH apod.) optimálně neklesá pod 6,8 , pokud ano, je to varující a pokud klesá na 6,3 a níže, jedná se o acidosu, která je hlavním udržujícím faktorem chronických nemocí (v tradičních pojmech nerovnováha jin a jang). Nejlépe (u zdravých lidí) je pH sliny 7,1 (nebo i více), slina nejlépe vyjadřuje stav pH v buňkách těla.

Obecně:
Potraviny, zanechávající v těle zásaditou stopu (posílit příjem):
Všechna zelenina
Všechno ovoce s výjimkou švestek a brusinek
Jedlá soda
Ionizovaná (elektricky alkalizovaná) voda Ionizovaná , zásaditá- živá voda (získána diafragmatickou elektrolýzou). Nejjednoduší způsob, jak neutralizovat každodenní konzumaci stravy, která má kyslé pH.

Potraviny způsobující v těle okyselení (nutno omezit):
Všechno maso,
obilniny a rýže ( přičemž celozrnnost snižuje jejich kyselost)
černý čaj a káva,
perlivé, nebo alkoholické nápoje všeho druhu
z kyselé části tabulky jsou nejpřijatelnější potraviny, blížící se neutralitě, tedy nule

Tuto tabulku zpracoval Mgr. Jiří Čehovský

 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1374 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.