Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

RESUSCITACE

Autor: Blaňulák, 12/03, 07/05, 06/08 , 12.10.2008

MUDr. Kilian: Přiběhnete k dítěti a prvně byste si měla všimnout, jakou má barvu v obličji, pokud vidíte i ručky , tak i těch. Také si všimnete, jeslti kolem nejsou zvratky. Pokud je kůže růžová a dítě spí nebo jakoby spí, pokusíte se ho probrat a současně zkusíte poznat puls nebo srdeční akci. Pokud je promodralé - mohlo by být i sinalé, al eza tu chviličku asi ne - , zahájíte postup tak, jak je uiveden ¨na plakátech , na které jsem dal odkaz. postup je stejný pro všechny resuscitované krom novorozenců právě narozených. Nezapomínejte na uvolnění dýchacích cest, pro masáž na vydatné stisky, ne jen lheké doteky, a na volání odborné pomoci - pokud jste sama, je to těžké, ale dá se. Pokud jste dva, je to jistě lepší.
u novorozenců jde m.j. o dvě věci, jednak nezaklánět hlavu, jednak jde o to, jestli jde o resuscitaci novorozence právě porozeného - otázka zda vdechl nebo ne, nebo o novorozence ve smyslu dítěte do 28 dní věku, pro resuscitaci nez nějaké ostré věkové hranice, u těch pak resuscitovat podle schematu na plakátu. Laická resuscitace by neměla být provázena nějakými výmysly poměru komprese/vdech, ten je dán jako 30/2. Resuscitaci/reanimaci novorozence právě porozeného by neměla být zajištěna laickou pomocí.http://www.resuscitace.cz/obr/070702_resuscitacealgoritmus.pdf



Terezi:Z různých zdrojů (kontaktovala jsem mimo jiné známou mé kamarádky. Ta známá je pediatr - od ní informace nejucelenější), to podstatné:

Děti se pro potřeby resuscitace dělí na:

1. novorozence do 28. dne života

2. kojence od 28. dne do 365 dní života

3. od 366. dne života do puberty


A. uvolnění dýchacích cest - vyčištění dutiny ústní, předsunutí dolní čelistí, ev.při podezření na vdechnutí cizího tělesa u malého dítěte úder mezi lopatky (dítě je přitom tváří dolů na předloktí ruky, větší přes kolena dopělého). Ev. odsátí (matky malých dětí asi doma nějakou odsávačku mají - na rýmu a tak..)

B. umělé dýchání. Pokud srdíčko tluče, tak začít dýchat. Prvních 5 vdechů hlubších. Frekvence - novorozenci 30/min, starší 12-20 vdechů/min.

C. nepřímá srdeční masáž: poměr stlačení hrudníku:vdechům u novorozence 3:1, u starších 15:2

D: léky - to už ale není laická


Jira:Co se týká problematiky resuscitace novorozenců, zde většinou zasahují zdravotničtí pracovníci. Zdravotnický personál na porodním sále je speciálně vyškolen pro resuscitaci novorozence. U každého porodu je vždy přítomna minimálně jedna osoba, která je schopna KPR u novorozence. Pokud se jedná o rizikové porody, jsou vždy přítomny minimálně dvě takové osoby. V případě vícečetných těhotenství, je na jedno dítě vždy minimálně jedna osoba schopná KPR u novorozenců. Poměr kompresí a vdechů je v této kategorii 3:1.
Dýchá se zároven do pusinky a do nosíku, ne celý obsah našich plic samozřejmě. Před začátkem resuscitace se 5x vdechne, jestli s enerozdejchá samo. Dvěma prstama na hrudní kosti kde je prohluběn( na škole nás učily samozřejmě vyhmatat výběžek sterna adva prsty nad) a poměr 30:2(novodobě) resuscitace dětí do 3 let..a stlačování hrudníčku v rytmu rolniček(polde me hovadina, podle mě jsou rolničky pomalejší než jak nám je zpíval člověk na kurzu).


Rapiti:Absolvovala jsem školení PP u stejného záchranáře jako Jířa, ale letos, tak si ještě pamatuju, že rytmus Rolniček odpovídá cca 100/min, tj. platí pro resuscitaci dospělých, u malých dětí je třeba trochu zrychlit.
Poměr stlačení hrudníku a vdechů : novorozenec a kojenec 3:1, děti 30:2 při jednom zachránci, 15:2 při dvou zachráncích.
Vysvětloval, že postupy pro zdravotníky jsou složitější, ale smyslem je co nejlépe zapamatovatelný postup pro laiky.



marcaa, josefkam, Jirka:když přestane dýchat dospělý,tak jako laik mám jen dělat masáž srdce-2stlačení za sekundu a velkou silou.Na umělý dýchání se mám vykašlat-jen zaklonit hlavu a zavřít pusu.
A u malých dětí-zase začít dýcháním,u miminek do nosu a pusy najednou.Když rychle nenaskočí,tak masáž srdce-2 krát za sekundu a dvěma prsty(ukazováček,prostředníček).Žebra mu prý určitě nezlámu. A proto,že dospělýá většinou přestane dýchat,protože se mu "sekne pumpa"(jeho slova).Kdežto dítě většinou něco vdechne.

Ještě k tomu vdechnutí: nejprve pokusit se to z dýchacích cest "vyrazit", pokud to nejde, cituji záchranáře: "zní to děsně, ale zatlačit to dechem ještě hlouběji - ucpe to jen jednu průdušku, jedna plíce to pak jakžtakž zvládne". Předpokládám že děti necpeme párkama.. ale víte že prý párky jsou nejčastější věci co děti vdechnou a nečastěji se je nepodaří zachránit? že prý naboptnají a právě nejdouch zadechnuot dál do průdušnice a vyklepnout taky ne protože s elepěj.


http://www.resuscitace.cz/


http://www.nova.cz/tvarchiv/?238d=11.03.2008&238m=p&238o=20&238p=112&238v=131519


http://www.zachrannasluzba.cz/odborna/erc_2000_NB.htm


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2237 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.