Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

MASÁŽ HRÁZE - staženo z diskuze o masáži

Autor: vojtami , 23.2.2005

od datlice, klárka7/04,a filda9/00



  SLÍBENÝ NÁVOD OD JANY VAŠKOVÉ - DULY
6.5.2004 21:45:20
Předporodní masáž hráze



Pravidelná masáž hráze (oblast mezi pochvou a konečníkem) v pozdním těhotenství může být prospěšná při přípravě této části ženy na porod. Napomůže hrázi, aby byla pružnou a při porodu se dostatečně roztáhla. Sníží se tak nutnost nástřihu a také pravděpodobnost vážné trhliny. Masáž hráze může nastávající mamince přiblížit pocity, které bude mít, až se miminko začne objevovat.


Masáž se maminkám doporučuje provádět 4 – 6 týdnů před termínem porodu.


Upozornění: Objeví-li se výtok, herpes nebo jiný vaginální problém, je dobré s masáží přestat do té doby, než je onen problém odstraněn, neboť masáž by mohla situaci zhoršit, eventuelně infekci rozšířit.


Jak předporodní masáž hráze provádět


Masáž může provádět nastávající maminka sama nebo ji může provádět partner.
Nastávající maminka by se měla uvelebit v polosedě s nohama pokrčenýma a mírně od sebe.


1) Navlhčete si prsty několika kapkami oleje na masáž hráze nebo troškou ve vodě rozpustného gelu. Nepoužívejte dětský olej nebo minerální oleje, protože by mohly tkáň vysušovat. Nenamáčejte prsty do oleje, ale na prsty jej nakapejte.
2) Vmasírujte jemně dostatečné množství oleje do hráze. Prsty by měly po tkáni jemně klouzat a zároveň snižovat vchod poševní.
3) Ze začátku použijte jen ukazováček a potom i prostředníček. Prsty by měly vniknout do pochvy až ke druhému kloubu. Přejíždějte od jedné strany ke druhé a vždy na dně stlačujte stěnu pochvy směrem dopředu a dolů. Masáž provádějte asi 3 minuty. Pomůžete tak uvolnění poševní tkáně, svalů obklopujících pochvu a kůže hráze.
4) Masáž zakončete asi tak minutovým mnutím kůže na hrázi mezi palcem a ukazovákem . Ze začátku se bude zdát kůže velmi pevná, ale s postupujícím časem a opakováním masáže se stane jemnou a pružnou. Masáž by celkově neměla přesáhnout 4-5 minut.
5) Nastávající maminka by měla uvolnit hráz, jakmile ucítí tlak. Po uvolnění zvyšte tlak na hráz tak, aby byl cítit velmi silný tlak – až palčivé zabolení – způsobený napínáním hráze. Podobný pocit se objeví při porodu hlavičky.


Pro některé ženy je nepřijatelné provádět takovouto masáž, jiné v ní najdou zálibu nebo se pro ně stane sexuální stimulací a tím vlastně jen získají. Většina žen, které masáž pravidelně prováděly, zjistila, že to bylo výhodné.
 

Zobrazeno doposud 768 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.