Medový jablečník
Korpus: 140g máslových sušenek 60g rozpuštěného, změklého másla Náplň: 750g kyselejších jablek (např. Boskoop, Jonathan) 2-3 lžíce citrónové šťávy 2 balíčky Pudingu s vanilkovou příchutí 500ml jablečné šťávy (džusu) 100g cukru 2 balíčky Vanilínového cukru 2½ lžíce tekutého květového medu
Sušenky dáme do pytlíku a pomocí válečku hodně rozdrobíme. Rozdrobené sušenky dáme do mísy a přidáme máslo. Dobře promícháme. Vzniklou hmotu pomocí lžíce rovnoměrně a hodně namačkáme do formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem a zároveň vymačkáme po stranách malý okraj.
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nakonec je rozkrájíme na malé kostičky a zakapeme citrónovou šťávou.Pudingový prášek rozmícháme se 100 ml jablkové šťávy. Zbylou jablečnou šťávu smícháme v hrnci s cukrem, vanilínovým cukrem a medem a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, za stálého míchání přilijeme rozmíchaný puding a ještě krátce povaříme. Přimícháme jablečné kostičky a směs dáme na těsto. Povrch uhladíme. Jablečník dáme do trouby a pečeme:
- Elektrická trouba : 180°C (předehřát troubu)
- Horkovzdušná trouba: 160°C (nepředehřívat)
- Plynová trouba: stupeň 2-3 (nepředehřívat)
Doba pečení: cca 40 minut.
Po upečení uvolníme nožem okraje a necháme ve formě trochu zchladnout. Poté vyjmeme jablečník z formy a necháme zchladnout úplně (aby jablečník ztuhl).
|