|
Deník ***recepty :o)***
Články 1 až 10 z 60 [Dalších 50 >>]
|
DORT S BANÁNY alá KRTEK | ***recepty :o)*** |
|
Suroviny:
130 g čokolády na vaření
135 g másla
bílá čokoládová poleva
150 g práškového cukru
6 vajec
1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
110 g krystal.cukru
125g polohrubé mouky
špetka soli
250 g tvarohu
1 dl 30% šlehačky
4 plátky želatiny
4 banány
250g čokolády na polevu (nebo hotové polevy - počet podle gramáže)
4 lžíce cukru (do krému)
2 lžíce jablečného sirupu (dala jsem bezový)
jahodovou marmeládu na potření
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu (130g), kterou necháme za stálého míchání vychladnout. V míse vyšleháme máslo do bílé pěny a opatrně do něj zašleháme moučkový cukr a po lžících rozmíchané žloutky. Ke konci šlehání přidáme tekutou zchladlou čokoládu, vanilkový extrakt. Připravíme si sníh z bílků - bílky ušleháme se špetkou soli a krystal. cukrem do pevného sněhu tak aby dělal hladké lesklé špičky. Když mísu obrátíte dnem vzhůru nesmí vypadnout. Jednou 1/4 sněhu nadlehčíme mírným promícháním čokoládovou směs a pak teprve přidáme zbylou část. Vše krátce opatrně rozmícháme metlou. Prosátou mouku zlehka vmícháme do směsi a těsto ihned vlijeme do formy, stěrkou vytáhneme okraje směrem k ráfku tak, aby ve středu zůstal důlek a dáme do trouby. Pečeme cca 45 minut při teplotě 200st.C. Upečený korpus necháme vychladnout a pak vyjmeme z formy. Marmeládu ohřejeme a rozetřeme ji po obvodu korpusu, po vychladnutí obvod potáhneme bílou čokoládovou polevou.
Tvaroh ušleháme se smetanou do hladkého krému s cukrem a jablečnou šťávou. banány oloupeme, podélně rozkrojíme a pokapeme citronem. Podle návodu na obalu želatiny krém želatinou zahustíme a ihned zpracováváme. Mísu s kulatým dnem vyložíme foliíí naplníme krémem, poklademe banány. Vše přikryjeme korpusem a necháme v lednici ztuhnout. Nejlépe přes noc. Pak vyklopíme, odstraníme folii, čokoládu (250g) rozpustíme ve vodní lázni s máslem a mícháme až se vše spojí (nebo jen rozehřejeme hotové polevy). Polevou přelijeme dort a po ztuhnutí dlabeme :-))).
Na tmavou polevu je možnou ještě nastříkat kontrastní ornamenty bílé polevy.
Nechte si čvachtat :-). |
Více ... |
Vložil: Růžovka horská dne 24.3.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Slané sýrové "cukroví" | ***recepty :o)*** |
|
100 g tvrdého sýra (Eidam, Ementál)
100 g hladké mouky
100 g másla nebo Hery
1 žloutek
1 prášek do pečiva, stačí i 3/4
Sýr nastrouháme najemno a smícháme s moukou, žloutkem a rozdrobeným tukem, těsto dáme do ledničky na chvíli odpočinout, vyválíme placku cca 0,5 cm a vykrajujeme různé tvary, před pečením pomažeme vajíčkem a sypeme různým kořením (já dávám na jedny drcený kmín, na další koření na pizzu, pak grilovací, dobré jsou i strouhané oříšky), pečeme do růžova. |
Více ... |
Vložil: Vavjan dne 19.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
kuřecí řízky trochu jinak | ***recepty :o)*** |
|
kuřecí řízky osolit a zakapat citrónovou šťávou (já používám tu z citrónku) a necháme odležet min 3hodinky nebo do druhého dne.... no a pak řízečky vyndáme, obalíme ve hladké mouce a pak ve vajíčku a rovnou dáváme smažit jako klasické řízky na olej....je to jednoduché a mňamózní, řízečky jsou tím citronem takové úplně křehké a měkké :-)) |
Více ... |
Vložil: Ditu a 2 cácorky dne 11.8.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pikantní zeleninová polévka | ***recepty :o)*** |
|
Pikantní zeleninová polévka
(6 porcí)
60g másla
4 stroužky česneku
3 mrkve
3 řapíkaté celery (já dala jen jeden)
3 brambory
2 cibule
šťáva a kůra z půlky pomeranče
3 lžičky kari
1,5l zeleninového vývaru
169g rajčatového protlaku
2 jablka
1 lžíce sušené bazalky
sůl
pepř k dochucení
Ve velkém hrnci zpěníme na másle nahrubo nakrájenou cibuli, na větší kousky nakrájené, celer, brambory, mrkev a prolisovaný česnek. Necháme na mírném ohni asi 5min. osmahnout, pak přidáme kari, pomerančovou kůru a šťávu, zalijeme zelen. vývarem, přidáme rajčatový protlak, na větší kousky nakrájená jablka, bazalku. Přivedeme k varu, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30min., dokud zelenina nezměkne. Poté polévku rozmixujeme do krému, dochutíme solí a pepřem. |
Více ... |
Vložil: pet & nany 9/05 & maxik 9/07 dne 14.5.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Kuřecí maso s Podravkou | ***recepty :o)*** |
|
Kuřecí maso s Podravkou
Nakrájet kuřecí maso na kousky (prsní nebo stehenní řízky), posypat Podravkou, přidat hodně prolysovaného česneku, uzavřít do nějaké nádoby (třeba pod pokličku) a nechat chvíli rozležet. Připravit si houby – žampiony nakrájet a podusit s trochou vody, nebo sušené houby namočit, nebo Jidášovo ucho namočit a nakrájet na nudličky. Na oleji osmahnout pórek nakrájený na čtvrtšpalíky 5 – 7 cm, (kdo chce, může pórek i podlít vodou a chvíli podusit). Pórek odendat mimo kastrol, přidat trošku oleje a osmahnout do zlatova připravené maso. Přidat pórek a houby, zamíchat, prohřát, odstavit a přidat zakysanou smetanu. Podávat s rýží. |
Více ... |
Vložil: Johanka6 dne 13.5.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Fenykl na mléce + varianty | ***recepty :o)*** |
|
Fenykl nakrájet na čtvrtiny až osminy (na srpečky), orestovat na oleji do zlatova (hodně), osolit a podlít trochou mléka. Pod pokličkou dusit do měkka, mléko vydusit na zlatavou omáčku. Na závěr se může přidat tavený sýr (ale nemusí).
To samé se může udělat s mrkví nebo brokolicí.
Dělám ještě to samé s cibulí (opět hóóódně osmažit), ale podlívat vodou. Výborné!!! |
Více ... |
Vložil: Johanka6 dne 13.5.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Risotto - varianty | ***recepty :o)*** |
|
Tady je pár příkladů na různá risotta. Podle fantazie i kombinovat - např.houby a šafrán. Risotto Valdaosta – bílé víno, masový vývar, na závěr po odstavení zamíchat sýr Fontina 200g nakrájený na kostičky
Jarní risotto – nakrájet na kostičky zeleninu (chřest, hrášek,artyčoky, loupaná rajčata, zelené fazolky, mrkev, řapíkatý celer), podusit na másle a přidat do hotového risotta po odstavení z ohně. Přidat strouhaný Parmazán.
Chutné risotto - na oleji osmažit pórek a šalotku nakrájené nadrobno, přidat šunku nakr. na kostičky, po chvilce zalít koňakem. Po jeho odpaření přidat hrášek, sůl, pepř a naběračku vývaru. Vařir 15 minut, přidat rýži a pokračovat podle základního receptu – víno, vývar, po odstavení sýr a místo másla smetanu.
Risotto s lososem – místo vína brandy nebo vodku, event.šampaňské. 200g uzeného lososa nakrájeného na nudličky přidat na závěr po odstavení z ohně a nechat odležet.
Houbové risotto – po přidání vína (raději červené) a jeho odpaření přidat předem namočené sušené houby (nebo kdo má čerstvé) i s vodou, ve které byly namočené. Pokračovat přidáváním vývaru.
Milánské risotto – spolu s přidáním první naběračky vývaru přidat šafrán.
Risotto s cuketou – cuketa nakrájená na tenká kolečka se přidává buď již k cibuli ještě před rýží (silnější kolečka) nebo až spolu s vývarem (tenčí kolečka).
Risotto na pomeranči - na másle osmažit cibuli a řapíkatý celer (4 nožičky), přidat šťávu z 5 pomerančů + trochu strouhané kůry, sůl, pepř. Pokračovat jako v základní receptu podléváním vývarem. |
Více ... |
Vložil: Johanka6 dne 12.5.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Česká varianta na italské risotto Česká varianta na italské risotto
Pro 4 osoby:
300g rýže, asi litr vývaru, 1 větší cibule, 2x50g másla, , 1dl vína, 40g parmazánu.
50g másla rozpustit v kastrolu, zesklovatět na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím dát vařit asi tak 1 – 11/2 l vody (nebo vývar). Na cibulku nasypat kulatozrnnou rýži a nechat ji v základu prohřát, míchat vařečkou.. Poté zastříknout asi 1dl vína (dle libosti červené nebo bílé suché, jako lahůdka šampaňské). Víno nechat odpařit a vstřebat, poté podlévat vývarem (já dávám do základu dvě kostky zeleninového bujonu a potom podlévám vodou – vařící), po částech, často míchat. Když je rýže uvařená (ale ne rozvařená) odstavit, dobře promíchat a zašlehat pořádný kus másla a strouhaný parmazán (já posledně použila Nivu) a nechat pod pokličkou ještě chvíli dojít.
Na talíři můžete přimíchat sýr nakrájený na kostičky, přidat trošku dušených hub (nebo se mohou houby važit již s risottem), podušenou zeleninu nebo kousky masa či mořské plody. Variant je podle libosti.
|
Více ... |
Vložil: Johanka6 dne 9.5.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
PIZZA TĚSTO | ***recepty :o)*** |
|
Cca. 20 lžic hladké mouky
Kvasnice
Sůl
½ hrnku studené vody
½ hrnku mléka
½ hrnku oleje
Z vlažného mléka a kvasnic necháme vzejít kvásek. Pak přidáme všechny tekuté ingredience a zahušťujeme hladkou moukou tak dlouho, až se těsto přestane lepit. Necháme ho v lednici odpočinout.
Pak ho rozložíme na vymazaný plech, potřeme rajským protlakem (nejlépe s kousky rajčat), posypeme bazalkou nebo pizza kořením a dáme na chvilku do trouby. Pak přidáme ostatní ingredience, podle vlastní chuti a pečeme ve vyhřáté troubě cca. 10-15 min. |
Více ... |
Vložil: falmarka dne 20.3.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář | |
|
|
Pudinková mňamka | ***recepty :o)*** |
|
1 listové těsto
2 pudinky (jaké máte rádi)
větší balíček piškotů
Listové těsto rozpůlíme a vyválíme dvě placky. Jednu dáme na pekáč, na ni poskládáme piškoty.
Uvaříme 2 pudinky, nalejeme je na piškoty a na to položíme druhou placku. Pečeme, až těsto zrůžoví, necháme vychladnout!
Nakrájíme na kostky a nakonec můžeme postříkat šlehačkou ve spreji. |
Více ... |
Vložil: falmarka dne 10.3.2006 | | 1 komentář | Přidej komentář | |
|
|
Články 1 až 10 z 60 [Dalších 50 >>] |
|