http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/kdyz-pretahuji-kyseliny-zasadami/
Velmi zásadotvorné potraviny: zakysané mléčné výrobky, proso, pohanka, řepa, brambory, kořenová zelenina, mandle, kaštany, para ořechy, řasy, jablečný ocet
Mírně zásadotvorné potraviny: některé mléčné výrobky, klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), avokádo, datle, hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty, některé druhy luštěnin
http://www.etikoterapie.unas.cz/index.php?page=4clanky3
Zásadotvorné potraviny:
Brambory, brokolice, cibule, česnek, hořčice, kapusta, květák, kedluben, paprika, hlávkový salát, zelené fazole, zelený hrášek, zelí červené a bílé, pórek, mrkev, celer, rajská jablíčka, ředkvičky, ředkve, řepa, špenát, okurky Grapefruit, citrón, pomeranč, mandarinka, mango, papája, endivie (štěrbák), datle, fíky, banán Sójové boby, sójové mléko, sójová omáčka Živé pšeničné klíčky Olej přírodní (za studena lisovaný) Jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, třešně, višně, nektarinky, hroznové víno, jahody, hrozinky Rybíz, maliny, ostružiny, šípky Lískové oříšky, mandle Mléko kravské čerstvé, kozí, mateřské, acidofilní, jogurt, kefír, syrovátka Chaluhy, agar (rosol z chaluh) Mák, mletý kokos, skořice, jedlé kaštany, slunečnice, vodnice, proso, pohanka Meloun muškátový, cukrový, vodní, ananasový Většina bylinkových čajů Minerální vody
Poznámka:
Vymačkáme-li ovocnou šťávu a budeme konzumovat zbylou dřeň, musíme tuto dřeň zařadit do kyselinotvorných potravin. Naopak šťávy vylisované i z potravin kyselinotvorných, např. masová polévka, jsou zásadotvorné. |