Potraviny s velkou převahou zásaditých látek:
Nepasterizované mléko, sója, fazole, zeleninové vývary, zeleninové šťávy, plodová zelenina, listová zelenina, hlávkový salát, okurka, hlíznatá zelenina, kořenová zelenina, endivie, česnek, pórek, některé cibule, čerstvý hrášek, červené brambory, lišky jedlé, křemenáče, jogurt, mletý kokos, mák, kvasnice, bílý pepř, nové koření, kvašené zelí, syrový špenát, žlutá rajčata, čerstvě utržená červená rajčata, řeřicha
Potraviny s mírnou převahou zásaditých látek:
Podmáslí, kyselé mléko, plnotučné mléko, sušené ovoce, šípková povidla, hlávkové zelí, datlový sirup, celozrnná sójová mouka, černý chléb, pšeničné klíčky
Zásadotvorné čerstvé ovoce:
Broskve, meruňky, bobulovité ovoce, červené třešně, růžové grepy, hroznové víno, zralé citróny, mango, kiwi, melouny
POZOR na OVOCE !!!!!!!!!!!
jakékoliv ovoce obsahuje hodně cukru a cukr působí kyselinotvorně, proto pokud možno nejezte ovoce anebo jen velmi málo často a ve velmi malém množství při dietě na holčičku.!!!!!!!!!!!!!!!!